Р Е Ш Е Н И Е  

 

236/18.5.2015г.                                      гр.Шумен  

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен  съд,

На четиринадесети май           две хиляди и петнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Валентина Тонева

Секретар Й. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД  № 566 по описа за 2015г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

                  Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № И1346/26.03.2015г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на В.И.Ц. ЕГН**********  е наложена глоба в размер на  600 лева. Жалбоподателката моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага подробно доводите си за това в жалбата.

В съдебно заседание не се явява лично, както и не изпраща упълномощен представител.

            Процесуалният представител на Община – Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, в съдебно заседание оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено изцяло. 

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 и сл. от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е частично основателна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 19.02.15г. при извършена проверка от служители от Дирекция “Инспекторат” при Община Шумен било констатирано, че са разлепени рекламни материали / обяви / извън определените  места  съгласно Приложение 1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен.

Обявите представлявали хартиени листи с размери 14 см на 20 см  с надпис „Пари когато ти  потрябват“, с поставен печат „Ц.  0896855480“. Обявите били залепени на шест стълба за улично осветление по ул.“Вл.въстание“от № 96 до № 124 по два броя; на три броя ел табла  по ул. „Вл. въстание“ № 132  - по два броя; на фасадата на сграда,  находяща се на ул. Вл. въстание“ №136- три броя; на ел табло, находящо се на ул. Вл. въстание“№156- три броя ;  на табло „ЧТК“,  находящо се на ул. „Войн“ № 1- два броя; на трафопост,  находящ се на ул. „Съединение „  срещу сградата на № 112- два броя; на фасадата  на сграда, находяща са на ул. „Съединение“ № 167- четири броя и на други места .

            Резултатите от проверката са обективирани в Констативен протокол за извършена проверка № 8030 от 19.02.2005.

С писмена покана с Изх. № 94 В - 70/19.02.15г. жалбоподателката  била поканена на основание чл.40, ал.2 от ЗАНН да се яви в Община Шумен на 25.02.15. за съставяне на акт за установяване на административно нарушение, като й било указано в случай, че не се яви актът ще бъде съставен в нейно отсъствие.

За констатираното нарушение на 25.02.15. бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 8780/25.02.15г. в присъствие на жалбоподателката.

В Акт за установяване на административно нарушение е посочено, че е нарушена разпоредбата на чл.4, ал.1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен - за това, че е наредила на неизвестни  за нея лица  да залепят  рекламни материали / обяви/ извън  определените за това места  съгласно  Приложение 1 от наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен. Нарушението е извършено на 15.02.15г.

Актът е бил предявен и подписан от  нарушителката без отразени възражения. Впоследствие не се е възползвала от законното си право и не е депозирала писмени такива в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено № И1346/26.03.2015г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на В.И.Ц. ЕГН**********  е наложена глоба в размер на  600 лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства-  разпита в съдебно заседание на актосъставителя и на свидетелите , както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.4, ал.1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен се  забранява  разлепването и монтирането на агитационни, рекламни и други материали (афиши, плакати, транспаранти и некролози) по сградни стени, фасади, цокли, фургони, стълбове, дървета, заслони на спирки на обществения транспорт, учебни заведения и други места извън определените от Община Шумен (Приложение № 1).

 От материалите по делото се установява по безспорен начин, че на посочените в АУАН и НП места е имало залепени рекламни  материали. Същите са  давали информация за фамилията и телефонният номер на жалбоподателката. По делото е  приложен и снимков материал като доказателство .

 От показанията на разпитаните актосъставител и свидетели по акта става ясно, че разлепянето на процесните рекламни материали е станало по нареждане на самата нарушителка на неизвестни лица, което е заявено от нея пред проверяващите, поради което съдът не е съгласен със наведените твърдения за противното в жалбата, като приема  че са своеобразна защитна версия.

Съдът намира че АНО правилно е приложил нормата на чл. 49 ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен регламентираща, че за други нарушения по тази наредба се налага глоба на физическите лица в размер от 100 до 1 000 лв., а на едноличните търговци и на юридическите лица имуществена санкция от 100 до 1 000 лева. Правилно е направена преценката и за осъществяване на нарушението при условията на повторност предвид приложеното по делото НП №И-1087 от 15.04.14г . В същото време съдът намира, че конкретният размер на санкцията-600лв,  е прекалено завишен . Съдът намира, че  адекватен в случая би бил размер  под средния  предвиден в нормативният акт , а именно 300лв .  В този смисъл съдът  намира, че НП следва да бъде изменено и размера на наложената глоба бъде намален до 300 лв.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. второ от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ  Наказателно постановление № И1346/26.03.2015г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на В.И.Ц. ЕГН**********  е наложена глоба в размер на  600 лева, като намалява размера на глобата на 300 лв .

             Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: