Р Е Ш Е Н И Е

 

263/3.6.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На втори юни     две хиляди и петнадесета  година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                    Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 616 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

         Обжалвано е наказателно постановление № 15-0869-000455 от 06.04.15г год. на Началника група към  ОДМВР – гр. Шумен, с което на С.С.С.  са наложени  административни наказания- “глоба”  в размер на 20 лв на основание чл. 183 ал.2 т.3 пр.1 от ЗДВП ; “глоба” в размер на 50 лв на основание чл. 183 ал.4 т.7 пр.1 от ЗДВП; „глоба“  в размер на 1500 лв и лишаване от право  да управлява МПС  за срок от 24 месеца  на основание чл. 174 ал.2 вр. чл. 174 ал.1 ЗДВП;  и „глоба“ в размер на 20 лв на основание чл. 185 ЗДВп  .

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като незаконосъобразно, като излага доводите си за това в жалбата.

 В съдебно заседание същият  се явява лично и с   процесуален  представител- адв. Д.С. при ВАК, който поддържа жалбата, като заявява, че   относно искането /включено в жалбата/  за отмяна на ПАМ,  има заведено дело в  компетентният орган-ШАС .

Административно - наказващият орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН с писмо  моли жалбата  да бъде отхвърлена, а обжалваното наказателно постановление да бъде изцяло потвърдено. В съдебно заседание  се явява представител , който моли съда да потвърди НП .

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима .

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 22.03.15г около 10,55 часа в гр. Шумен    жалбоподателят управлявал лек автомобил “Тойота ярис ” с рег № Н 4589 АХ, собственост на С. С. ***  на кръстовището  с бул. „С.Велики“  в посока КООП.

Водачът не спазил знак  Б-2/ спри и пропусни  движещите се по пътя с предимство /.  По повод това си поведение бил спрян за проверка от служители на РПУ Шумен. В хода на извършената проверка се установило, че водачът  не използва обезопасителен колан,  че управлява МПС след употреба на алкохол  с концентрация  в кръвта  измерена в издишаният въздух 0,90 промила /установено с техническо средство алкотест дрегер 7510 № ARBA-0092 проба № 04099,  като това нарушение  било при условията на повторност  -НП № 14-0869-000417/22.04.14г и,  че МПС управлявано от жалбоподателя не е представено  за ГТП.

Бил съставен   акт за установяване на административно нарушение №455 от 22.03.15 год., който е връчен на нарушителя, като същият отразил,   че няма възражения . В АУАН актосъставителят е посочил,  като  нарушени  чл. 6 ал. 1 от ЗДВП ; чл. 137а ал.1 ЗДВП ; чл. 5 ал.3 т.1 ЗДВП и чл. 147 ал.1 от ЗДВП .

  Впоследствие  нарушителят  не   се е възползвал от законното си право и  не е депозирал допълнителни писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

 Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление наказателно постановление № 15-0869-000455 от 06.04.15г год. на Началника група към  ОДМВР – гр. Шумен, с което на С.С.С.  са наложени  административни наказания, “глоба”  в размер на 20 лв на основание чл. 183 ал.2 т.3 пр.1 от ЗДВП ; “глоба” в размер на 50 лв на основание чл. 183 ал.4 т.7 пр.1 от ЗДВП; „глоба“  в размер на 1500 лв и лишаване от право  да управлява МПС  за срок от 24 месеца  на основание чл. 174 ал.2 вр. чл. 174 ал.1 ЗДВП; и „глоба“ в размер на 20 лв на основание чл. 185 ЗДВп  .

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства, и по-специално от разпита в съдебно заседание на актосъставителя К., на свидетеля Х., свидетел при установяване на нарушението и при съставяне на акта,  както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното:

Нарушенията и обстоятелствата, при които са  извършени са описани достатъчно пълно и ясно както в акта, така и в наказателното постановление.  При съставянето на АУАН и НП  не са допуснати съществени нарушения на  процесуалните правила, които да накърняват правото на защита на жалбоподателя и да водят до отмяна на обжалваното наказателно постановление.

В своите показания св. К.   в с.з. проведено на 02.06.15г заявява: ”…….Въпросният  автомобил  е проверен  за това, че водачът  не спира на пътен знак В2 „Стоп“. Вследствие на проверката се установи, че водачът  не ползва обезопасителен колан , автомобилът не е представен за годишен технически преглед. При провеждането на разговор лъхна на алкохол.Извършихме проверка с Алкотест дрегер, който отчете 0,9 промила  в издишания въздух………………. ….И двамата видяхме, че не спира на „Стоп“-а и двамата видяхме, че не е сложил колан ………………...

Свидетелят Х.  в с.з. също потвърди фактите на неспазване на знак Б-2 , липсата на обезопасителен колан, както и че водача е управлявал с концентрация на алкохол,  и не е представил  контролен талон за ГТП, установени в хода на проверката.

По пункт първи - Нормата на чл. 6 ал.1 от ЗДВП регламентира, че  участниците в движението съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка. От събраните по делото доказателства  се установява безспорно, че жалбоподателя е нарушил процесната норма с факта, че не е спрял на  знака Б-2/ спри и пропусни  движещите се по пътя с предимство/очевидци  на което са актосъставителя и свидетеля по АУАН

Съдът изцяло кредитира показанията на двамата свидетели като логични, последователни и непротиворечиви. Съгласно разпоредбата на чл. 183  ал.2 т.3  от ЗДВП наказва се с глоба 20 лв. водач, който не спира на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", неправилно се включва в движението, неправилно се престроява, неправилно изпреварва или не спазва предимството на друг участник в движението.  

По пункт втори –Нормата на чл.137а ал.1  ЗДВП предвижда, че водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани. По делото безспорно се установява от показанията на полицейските служители, че водача не е имал поставен обезопасителен колан. Съгласно нормата  на  чл. 183 ал.4 т.7 пр.1  от ЗДВП наказва се с глоба 50 лв. водач, който, не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.

По пункт трети -  нормата на чл. 5 ал.3 т.1 от ЗДВП регламентира че на водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. Безспорно по делото и в хода на проверката е установено че жалбоподателят е управлявал процесното МПС с концентрация на алкохол над 0,9 промила - установено с техническо средство алкотест дрегер 7510 № ARBA-0092 проба № 04099. Този факт се потвърждава и от показанията на актосъставителя и показанията на  свидетеля по АУАН. Обстоятелството, че нарушението е повторно се извлича от  факта, че   е извършено в  рамките на едногодишен  срок  от влизане  в сила на предишно НП  за нарушение от същият вид .  Такова НП е НП № 14-0869-000417/22.04.14г  приложено по делото и взс на 30.04.14г . Санкционната норма на  чл. 174 ал.1 от ЗДВП предвижда, че се наказва  с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв.,  водач който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух. А алинея 2 на чл. 174 от ЗДВП  регламентира, че когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв.

Съдът намира, че АНО правилно е определил размера на всяка една от наложените санкции- над минималния законов размер за всяка за това нарушение .

Съдът не споделя становището на жалбоподателя за относимост на нормата на чл. 28 от ЗАНН в случая доколкото  повторното извършване на нарушението обуславя една много по висока степен на  обществена опасност , каквато съдът намира, че в случая безспорно е налице.

По пункт четвърти –нормата на чл. 147 ал.1 от ЗДВП предвижда че регистрираните моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета, с изключение на пътните превозни средства на поделенията на въоръжените сили, мотопедите и пътните превозни средства с животинска тяга, подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност. Условията и редът за извършване на прегледа на превозните средства, с изключение на мотопедите, самоходните машини, колесните трактори и ремаркетата, теглени от тях, се определят с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията съгласувано с министъра на вътрешните работи. Не се спори, че процесното МПС  не е било представено за ГТП от жалбоподателя в жалбата .

Съгласно чл. 185 от ЗДВП за нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв. Съдът приема, че в случая санкцията правилно е приложена от АНО доколокото няма отделно предвидена санкция за това нарушение на ЗДВП.

 Съдът намира, че от материалите по делото се доказва по безспорен начин, че жалбоподателят е осъществил описаните в АУАН и НП  нарушения .

Съдът не споделя тезата наведена от процесуалния представител на жалбоподателя за допуснато  нарушение на  чл. 42 т.7 от ЗАНН регламентираща, че  АУАН трябва да съдържа имената и точните адреси на свидетелите, единен граждански номер. В АУАН  съставен от актосъставителя К. като свидетел е посочен св.Х. –  отразено е, че е очевидец, присъствал на установяване на нарушението  и при съставяне на АУАН , като  е посочен адреса на  местоработата  му.

 Административно - наказващият орган правилно е приложил санкционните норми  за всяко едно от нарушенията и е индивидуализирал правилно наказанието. Съдът категорично не споделя становището на жалбоподателя за приложение на чл. 28 от ЗАНН по отношение на извършените от него нарушения, като потвърждение на този извод е и приложената по делото Справка за нарушител от региона за множество различни нарушения на ЗДвП. Поради всичко изложено по-горе съдът намира за правилно и законосъобразно наказателното постановление  .

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

Р Е Ш И:

         

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление наказателно постановление № 15-0869-000455 от 06.04.15г год. на Началника група към  ОДМВР – гр. Шумен, с което на С.С.С.  са наложени  административни наказания, “глоба”  в размер на 20 лв на основание чл. 183 ал.2 т.3 пр.1 от ЗДВП ; “глоба” в размер на 50 лв на основание чл. 183 ал.4 т.7 пр.1 от ЗДВП;„глоба“  в размер на 1500 лв и лишаване от право  да управлява МПС  за срок от 24 месеца  на основание чл. 174 ал.2 вр. чл. 174 ал.1 ЗДВП  и „глоба“ в размер на 20 лв на основание чл. 185 ЗДВп,  като правилно и законосъобразно.

                        Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.  

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: