РЕШЕНИЕ

 

252/28.5.2015г. гр.Шумен

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На двадесет и осми май 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател:Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор: Е.Янчева

 

като разгледа докладваното от съдията АНД № 696/15г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Д.В.Д.- обвиняем по досъдебно производство №894/2014г. по описа на РУ-Шумен при ОДМВР -гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.131, ал.1, т.1, вр. с чл.130, ал.2 от НК; извършителят не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, както и че от деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание прокурорът поддържа предложението и предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание в минимален размер. Обвиняемият, редовно призован, се явява лично, като изразява съгласие с предложението на прокуратурата.

От приложените по делото писмени доказателства (по досъдебно производство №894/2014г. по описа на РУ-Шумен при ОДМВР -гр.Шумен), преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното: На 04.05.2014г. в гр.Шумен се провела футболна среща от ХХV кръг на Североизточна „В“ аматьорска футболна група между отборите на ФК „Шумен 2010“-гр.Шумен и ФК „Велики Преслав“-гр.Велики Преслав. За главен съдия на срещата съдийската комисия при зоналния съвет на БФС-гр.Варна назначила св.М.Н.Ш.. В хода на играта св.Ш. показал жълт картон на обвиняемия. По-късно, в началото на второто полувреме, Д. извършил ново нарушение, за което получил втори жълт картон. Това налагало и отстраняването му от играта, поради което пострадалият се приближил до обвиняемия и му показал червен картон.  Като видял картона обвиняемият се приближил до пострадалия и го блъснал с две ръце в областта на гърдите. Ш. отстъпил няколко крачки назад, но извършителят го последвал, хванал с две ръце врата на главния съдия и го стиснал за няколко секунди. В този момент се намесили играчи от двата отбора, които преустановили конфликта и отстранили обвиняемия. След приключването на срещата пострадалият забелязал, че кожата на врата му била зачервена и потърсил медицинска помощ, каквато му била оказана в Спешно приемно отделение на болницата в гр.Русе. Във връзка със случая било образувано досъдебно производство, в хода на което била назначена съдебно-медицинска експертиза. От заключението на последната се установило, че пострадалият е получил няколко травматични увреждания- драскотини на лявата ушна мида, зад дясната ушна мида и в областта на шията вляво, като уврежданията могат да бъдат причинени от действието на твърди тъпи предмети, притежаващи заострени върхове /включително нокти/. В заключението било посочено също, че травматичните увреждания могат да бъдат получени по време и начин, съобщени от пострадалия, както и че същите са причинили на Ш. болка и страдание.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемия не бяха представени доказателства, оборващи така установената фактическа обстановка.

Въз основа така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемият е осъществил състава на престъпление по чл.131, ал.1, т.1, вр. с чл.130, ал.2 от НК. Същият безспорно е причинил на пострадалия увреждане, представляващо лека телесна повреда по смисъла на чл.130, ал.2 от НК, а именно-причиняване на болка и страдание, без разстройство на здравето. На следващо място, съдът намира, че телесната повреда е причинена на длъжностно лице при изпълнението на службата му. От приложеното по делото писмо от Зонален съвет на БФС-Варна е видно, че съдийската комисия при ЗС на БФС-Варна е назначила пострадалия Ш. за главен съдия на процесната футболна среща. Константната съдебна практика приема, че главният съдия, назначен да ръководи футболна среща, има качеството „длъжностно лице“ по смисъла на чл.93, т.1, б.“б“, пр.1 от НК, тъй като му е възложено да изпълнява със заплата временно ръководна работа в БФС / в този смисъл са Решение №351/2013г. на РС-гр.Казанлък; Решение №167/14г. на РС-гр.Плевен, Присъда по НОХД№452/14г. на РС-гр.Варна и др./. Предприетите от пострадалия действия, а именно-отстраняването на обвиняемия от играта посредством показване на червен картон, са извършени именно в това му качество, поради което следва да се счете, че телесната повреда е нанесена на длъжностно лице, при изпълнението на службата му.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на умисъл.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание лишаване от свобода до една година или пробация

-обвиняемият не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК

- от престъплението не са причинени имуществени вреди

При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи обстоятелства ниската степен на обществена опасност на извършителя с оглед обстоятелството, че същият не е осъждан както при извършване на деянието, така и към настоящия момент, а също и младежката му възраст и добрите характеристични данни /Д. работи постоянно и няма данни за други, извършени от него противообществени прояви/. Като отегчаващи обстоятелства съдът отчете извършването на деянието на публично място, без обвиняемият да е бил предизвикан с някакво неправомерно действие. По изложените съображения съдът намери, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите обстоятелства, в размер на законоустановения минимум, а именно 1000 лева.

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4 т.1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Признава обвиняемия Д.В.Д., с ЕГН: **********, роден на ***г***, обл.Шумен, за виновен в това, че на 04.05.2014г. в гр.Шумен, причинил лека телесна повреда на М.Н.Ш. от гр.Русе, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето, в качеството му на длъжностно лице- главен съдия на футболна среща между ФК „Шумен 2010“ и ФК“Велики Преслав“, при изпълнение на службата му - престъпление по чл.131, ал.1, т.1, вр. с чл.130, ал.2 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК го освобождава от наказателна отговорност.

Налага на Д.В.Д., с ЕГН: **********, административно наказание “глоба” в размер на 1000/хиляда / лева за извършеното от него престъпление по чл.131, ал.1, т.1, вр. с чл.130, ал.2 от НК.

Осъжда Д.В.Д., с ЕГН: **********, да заплати в полза на държавата сумата от 130,00/ сто и тридесет/ лева, представляваща направени деловодни разноски, както и 5/пет/ лева за издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок от обявяването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :