Р Е Ш Е Н И Е

 

248/26.5.2015г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и шести май две хиляди и петнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

 

при участието на секретар В. С. и прокурор Георгиев, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 697/2015 г. взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 30.04.2015 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на А.С.Х. – обвиняем по преписка вх. № 1686/2014 г. по описа на РП Шумен, ДП № 947/2014 г. по описа на РУ МВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на А.С.Х. за престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 5, б. „а” от НК, вр. с ал. 1, б. „б”, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер, като излага доводи в насока, да не бъде налагано наказанието „лишаване от право да управлява МПС”, с оглед естеството на работата на обвиняемия.

Обвиняемият признава вината си и изказва искрено съжаление за случилото се.

 

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 947/2014 г. по описа на РУМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият А.С.Х. работил като дистрибутор в „П. К.” ЕООД – Шумен. Задълженията му включвали разнос на закуски, като за целта управлявал служебен микробус „Рено Трафик” с рег. № Н 3293 АК. На 15.08.2014 г. сутринта около 07.40 часа, обвиняемият бил с микробуса в района на РУМ, като се движел по ул. Съединение, в посока към Автогарата. Стигайки светофара находящ се на кръстовището с бул. Ришки проход Х. се престроил за ляв завой и изчакал зелен сигнал. При подаване на зелен сигнал на светофара Х. предприел маневра – ляв завой. Тъй като в същия момент от срещуположната страна напред тръгнал автомобил „Мерцедес” /неустановен при разследването/ Х. изчакал по средата на кръстовището преминаването на същия и тогава на първа скорост тръгнал по бул. Ришки проход в посока Автогара. В този момент на пешеходната пътека на кръстовището пресичала пострадалата Б. А. Р.. Х. не забелязал пострадалата и я ударил с предната лява част на автомобила. От удара пострадалата паднала на лявата си страна. Х. спрял автомобила и се притекъл на помощ на пострадалата. Вдигнал я от земята и я поставил да седне в товарния отсек на микробуса. Местопроизшествието било посетено от екип на ПП при ОДМВР – Шумен и на Х. бил съставен АУАН и издаден талон за медицинско изследване. От изготвената по-късно съдебно-химическа експертиза е видно, че в кръвта на обвиняемия няма наличие на алкохол. На място пристигнал и екип на ЦСМП, който отвел пострадалата в МБАЛ – Шумен за лечение. В хода на разследването е назначена и съдебномедицинска експертиза на пострадалата, която заключава, че вследствие на ПТП на пострадалата е причинено счупване на лъчевата кост на лявата подмишница и счупване на стилоидния израстък на лакътната кост на лявата предмишница, което довело до трайно затруднение в движението на левия горен крайник за срок по-голям от един месец. Била назначена и съдебно-автотехническа експертиза, като заключението на вещото лице е причина за настъпване на ПТП са неправилните действия на водача на товарен автомобил Рено Трафик с рег. № Н 3293 АК, който не е възприел своевременно преминаващата по пешеходната пътека пешеходка и не е преустановил движението на автомобила , за да спре и да пропусне пешеходката, за което е имал техническа възможност и да предотврати настъпването на ПТП.

От така изложената фактическа обстановка е видно, че от обективна страна А.С.Х. е осъществил състава на престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 5, б. „а” предл. 1 от НК, вр. с ал. 1, б. „б”, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

 От субективна страна деянието е осъществено по непредпазливост.  

За гореописаното по-горе деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до пет години.

Деецът не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на А.С.Х. към минималния предвиден размер.

  При определяне на наказанието, съдът отчете многобройните смекчаващи вината обстоятелства, а именно – чистото съдебно минало на обвиняемия, изразеното искрено съжаление за случилото се, оказаната помощ на пострадалата, както и оказаното съдействие на органите на реда и обстоятелството, че към настоящия момент същият упражнява трудова дейност свързана с управление на МПС, съдът счита, че в конкретната хипотеза не са налице предпоставките на чл. 78а, ал. 4 от НК и на Х. не следва да се налага наказание „лишаване от право да управлява МПС”, а наказанието „глоба” в размер на 1000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия А.С.Х..

С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 343, ал. 3, предл. 5, б. „а” предл. 1 от НК, вр. с ал. 1, б. „б”, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА А.С.Х. ЕГН **********, р. на 07.01.1988 г. в гр. София, местожителство ***, неженен, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 15.08.2014 г. в гр. Шумен, обл. Шумен, на кръстовището на бул. Ришки проход и ул. Съединение, при управление на МПС – товарен автомобил „Рено Трафик” с рег. № Н 3293 АК, нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 20 ал. 1 от ЗДвП /водачите са длъжни да контролират непрекъснато ППС, които управляват/ и ал. 2 /водачите на ППС, са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие; водачите са длъжни да намалят скоростта и случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението/ чл. 119, ал. 1 от ЗДвП /при приближаване към пешеходната пътека водачът на не релсово ППС е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре/ чл. 120, ал. 1 от ЗДвП /когато преминаването на пешеходците през пешеходната пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на ППС е длъжен: т. 2 – след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека/ и по непредпазливост причинил средна телесна повреда изразяваща се в счупване на лъчева кост на лявата предмишница и счупване на стилоидния израстък на лакътната кост на лявата предмишница, причинило трайно затруднение в движението на ляв горен крайник за срок по-голям от един месец на лицето Б. А. Р., ЕГН ********** от гр. Шумен, като деянието е извършено на пешеходна пътека - престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 5, б. „а” предл. 1 от НК, вр. с ал. 1, б. „б”, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок от днес пред ШОС.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: