Р Е Ш Е Н И Е

374/9.7.2015г.,      Гр. Шумен

 

                           В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, първи състав

На двадесет и трети юни през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                    Председател:Емилиян Ангелов

секретар В. С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД №769 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Подадена е жалба от М.Т.Г. срещу Наказателно постановление №11-01-1272/26.02.2015г. на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция-гр.София, с което му било наложено административно наказание „глоба“ в размер на 250.,00 лева, на основание чл.53 от ЗАНН и чл.132 ал.1 във вр. чл.133 ал.2 във вр. с чл.127, ал.2 от ЗОП. Жалбоподателят счита наказателното постановление за незаконосъобразно, като привежда и доводи за маловажност на случая, поради което моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло същото.

В открито съдебно заседание жалбоподателят изпраща процесуален представител, който поддържа жалбата. Представител на въззиваемата страна изразява становище за неоснователност на жалбата и моли същата да бъде оставена без уважение.

Жалбата е подадена в срок, от надлежно лице и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна.:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното: Жаллбоподателя М.Т.Г. в периода 01.08.2012г.-12.08.2013г., заемал длъжността Управител на „Водоснабдяване и канализация-Шумен“ ООД-гр.Шумен. Посоченото търговско дружество осъществява дейност по чл.7б от ЗОП и  е с предмет на дейност: проучване, проектиране, изграждане, поддържане и управление на водоснабдителни, канализационни, електро и топлоенергийни системи, включително пречиствателни станции и съответно е възложител на обществени поръчки по смисъла на чл.7 т.6 от ЗОП и при организирането и провеждането на процедурите, както  и при сключването на договорите се представлява от управителя. . С Решение №1531/31.10.2012г. на възложителя била открита процедура на договаряне без обявление за възлагане на обществена поръчка на основание чл.103, ал.2, т.1 от ЗОП с предмет- „Доставка на горива за МПС, собственост на на „Водоснабдяване и канализация-Шумен“ ООД-гр.Шумен. по три обособени позиции- №1“Доставка на горива за гр.Каолиново“, №2 „Доставка на горива за с.Венец“ и №3 „Доставка на горива за гр.Върбица“, като с решението е одобрена поканата за обществена поръчка и документацията за участие и са определени юридическите лица до които да се изпрати. На 18.12.2012г. е подписан договор за възлагане на обществена поръчка с „Лукойл България“ ЕООД София с предмет „доставка на течни горива, отговарящи на БДС за всички автомобили, собственост на купувача през всички работни и почивни дни в рамките на работното си време на бензиностанциите в с.Венец Община Шумен“ на стойност 9 288 лева без ДДС за срок от 1 година.   Впоследствие от Л.Х.А.- главен финансов инспектор в Агенция за държавна финансова инспекция била извършена проверка за спазване на ЗОП от страна на посоченото по горе търговско дружество, която преценила, че жалбоподателя е нарушил разпоредбата на чл.44 ал.9 от ЗОП, поради което и на  03.11.2014г. съставила акт за установяване на административно нарушение на  М. Т.Г. , за това, че в периода от 06.02.2013г. до 07.03.2013г. в Шумен в качеството си на възложител на обществени поръчки  по смисъла на чл.8 ал.3 от ЗОП не е изпратил до Агенцията за обществени поръчки за вписване в Регистъра за обществените поръчки информация за изпълнения на 05.02.2013г. договор за обществена поръчка с „Лукойл България“ ЕООД София с предмет „доставка на течни горива, отговарящи на БДС за всички автомобили, собственост на купувача през всички работни и почивни дни в рамките на работното си време на бензиностанциите в с.Венец Община Шумен“.  Актът бил съставен в присъствието на жалбоподателя, бил предявен и подписан без възражения. Писмени такива били депозирани в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН, но били счетени за неоснователни от наказващия орган. Въз основа на съставения акт било издадено и обжалваното наказателно постановление, с което на М. Т.Г.  била наложена глоба  в размер на 250.00 лева за нарушение на чл.44 ал.9  от ЗОП.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на събраните по делото доказателства: от разпита на свидетелката Л.Х.А., както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

         Действително в разпоредбата на чл.44 ал.9 от ЗОП е посочено, че възложителя изпраща до агенцията информация в едномесечен срок след приключване изпълнението на договор за обществена поръчка или след предсрочното му прекратяване В конкретната хипотеза отговорността на жалбоподателя е ангажирана за това, че не е изпратил информация до Агенцията за обществени поръчки в периода от  06.02.2013г. до 07.03.2013  за договор сключен на 18.12.2012г. Неясно за съда остава обстоятелството, по каква причина първо актосъставителя и впоследствие административнонаказавщия орган е достигнал до извода, че описаната по горе информация е следвало да бъде изпратена в периода 06.02.2013г. до 07.03.2013  при положение, че се касае за договор със срок на действие от една година и подписването му е станало на 18.12.2012г. Изложеното означава, че договор за обществена поръчка с „Лукойл България“ ЕООД София с предмет „доставка на течни горива, отговарящи на БДС за всички автомобили, собственост на купувача през всички работни и почивни дни в рамките на работното си време на бензиностанциите в с.Венец Община Шумен“. е бил със срок на действие до 18.12.2013г., период в който жалбоподателя вече дори не е заемал длъжността управител на „Водоснабдяване и канализация-Шумен“ ООД-гр.Шумен. Липсват доказателства по делото  този процесен договор да е бил предсрочно прекратен, което да поражда задължение жалбоподателя да изпраща информация до Агенцията за обществени поръчки точно в периода 06.02.2013г. до 07.03.2013г., а и актосъставителя не можа да внесе повече яснота за тези обстоятелства, освен че заяви, че може би е станала някаква грешка. Предвид изложеното, съдът намира, че в процесния случай липсват каквито и да било годни доказателства, че жалбоподателя е нарушил разпоредбата на чл.44 ал.9 от ЗОП, поради което и атакуваното наказателно постановление, като  незаконосъобразно следва да бъде отменено.

.    

               С оглед  гореизложеното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът,

 

                                                                Р Е Ш И :

 

               ОТМЕНЯ  изцяло Наказателно постановление  №11-01-1272/26.02.2015г. на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция-гр.София

               Решението подлежи на обжалване пред ШАС в 14- дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                        

                                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ :