Р Е Ш Е Н И Е

398/23.7.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, на осми юли през две хиляди и петнадесета година в публично заседание в следния състав:        Председател: Диана Георгиева

при секретар В. И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 773 по описа на ШРС за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

          Обжалвано е  Наказателно постановление № 11-01-1276 от 26.02.2015г., издадено от Директор на Агенцията за държавна финансова инспекция гр. София, с което на М.Т.Г., с ЕГН ********** ***, с месторабота към момента на извършване на нарушението „ВиК“ Шумен“ ООД гр. Шумен на длъжност управител на „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен е наложено административно наказание „глоба“ в размер 250 лева на основание чл.129,ал.5 от Закона за обществените поръчки /ЗОП/ във връзка с чл.133,ал.2 от ЗОП за нарушение на чл.101е,ал.2 от ЗОП.

Жалбоподателят моли да бъде отменено наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно, като излага  подробни аргументи за това в жалбата. В съдебно заседание се явява процесуален представител, който изцяло поддържа жалбата и моли съда да отмени наказателното постановление.

          Въззиваемата страна - АДФИ гр. София, редовно призована, в съдебно заседание се явява упълномощен представител, който моли съда да потвърди като правилно и законосъобразно атакуваното НП и представя подборни писмени бележки. 

          Жалбата е подадена в срока по чл.59,ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима. Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:                                                

            На основание Заповед № ФК-10-807 от 30.07.2014г., чието изпълнение е спирано и възобновявано съответно със Заповед № ФК-10-870/12.08.2014г. и Заповед № ФК-10-995/03.09.2014г., на Директора на АДФИ гр. София била извършена финансова инспекция на „Водоснабдяване и Канализация - Шумен“ ООД гр. Шумен  по повод възлагането и изпълнението на обществени поръчки. Със Заповед № ФК-10-1190 от 17.10.2014г. на Директора на АДФИ гр. София, срокът за извършване на проверката бил удължен с 10 работни дни, считано от 27.01.2014г. до 07.11.2014г., включително.

           Проверката била извършена от Л.Х.А.  – главен финансов инспектор от АДФИ.

В рамките на реализираната проверка било установено, че „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ ООД гр.Шумен е възложител на обществени поръчки по смисъла на чл.7,т.6 от Закона за обществените поръчки /ЗОП/. Съобразявайки разпоредбата на чл.8, ал.3 от ЗОП, съгласно която когато възложителят е колективен орган, организирането и провеждането на процедурите за възлагане на обществени поръчки и сключват договорите за тях се осъществява от лицето, което го представлява. Съгласно Заповед № РД-02-16-ф-20 от 10.08.2012г. на министъра на регионалното развитие и благоустройство през периода от 10.08.2012г. до 12.08.2013г. инж. М. Т.Г. е бил управител на „ВиК–Шумен“ ООД гр.Шумен. Със Заповед № 1767/05.12.2012г., инж. М.Т.Г. в качеството си на управител на „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен, наредил на основание чл.14,ал.4,т.2 и чл.101а от ЗОП да се обяви публична покана за: 1. Групова застраховка „Живот“ и „Трудова злополука“ на персонала, 2. Застраховка „Индустриален пожар“, „Електронно оборудване“ на имущество, собственост на „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен, 3. Застраховка „Автокаско“, „Злополука на местата“ и „Гражданска отговорност“ на автомобилния парк на „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен.

Поканата била публикувана на Портала на обществените поръчки на 05.12.2012г. Прогнозната стойност на обществената поръчка, обявена с публичната покана била 40 000 лева.

С Решение № 1854/20.12.2012г. за изпълнител на обществената поръчка бил определен „ОЗК-Застраховане“ АД гр. София.

На 28.12.2012г. бил подписан договор между възложителя – „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен и изпълнителя „ОЗК-Застраховане“ АД гр. Шумен за предоставяне на застрахователно покритие по следните видове застраховки: „Злополука и заболяване“ на персонала, „Трудова злополука“, „Индустриален пожар“, „Електронно обородуване“, “Автокаско“, „Гражданска отговорност“ и „Злополука на местата в МПС“. Съгласно чл.101е, ал.2 от ЗОП /Изм.-ДВ, бр. 33 от 2012г./ при сключване на договор определеният изпълнител представя документи, издадени от компетентен орган, за удостоверяване липсата на обстоятелствата по чл.47,ал.1,т.1 от ЗОП и декларации за липсата на обстоятелствата по чл.47,ал.5 от ЗОП. В хода на извършената проверка било установено, че  на 28.12.2012г. възложителя е сключил договор с участника, определен за изпълнител – „ОЗК-Застраховане“ АД гр. София, който не е представил документи, издадени от компетентен орган, за удостоверяване липсата на обстоятелствата по чл.47,ал.1,т.1 от ЗОП и декларации за липса на обстоятелствата по чл.47,ал.5 от ЗОП.

          На 03.11.2014г. бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 11-01-1276 от главен финансов инспектор в АДФИ срещу инж. М.Т.Г., с ЕГН **********, с адрес ***, с месторабота към момента на извършване на нарушението „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен на длъжност управител на „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен, за това, че на 28.12.2012г. в гр. Шумен, в качеството си на възложител на обществени поръчки по смисъла на чл.8,ал.3 от ЗОП е сключил с „ОЗК-Застраховане“ АД гр. София договор за предоставяне на застрахователно покритие по следните видове застраховки: „Злополука и заболяване“ на персонала, „Трудова злополука“, „Индустриален пожар“, „Електронно обородуване“, “Автокаско“, „Гражданска отговорност“ и „Злополука на местата в МПС“, без при подписване на договора определеният за изпълнител на поръчката, участник да е изпълнил задължението си по чл.47,ал.1,т.1 и ал.5 от ЗОП.

АУАН бил съставен в присъствието на нарушителя, предявен и подписан от него със следното възражение: „Ще представя писмени възражения в законовия срок“. В предвиденият от закона тридневен срок по чл.44,ал.1 от ЗАНН, е депозирано писмено възражение срещу акта, в което са изложени аргументи за приложение на чл. 28 от ЗАНН.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка било издадено наказателно постановление № 11-01-1276 от 26.02.2015г. на Директора на Агенция за държавна финансова инспекция гр. София, с което на инж. М.Т.Г., с ЕГН **********, с адрес ***, с месторабота към момента на извършване на нарушението „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен на длъжност управител на „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен била наложена “глоба” в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева на основание чл.129,ал.5 от Закона за обществените поръчки /ЗОП/ във връзка с чл.133,ал.2 от ЗОП във връзка с чл.127,ал.2 от ЗОП във връзка с чл.53,ал.2 от ЗАНН за нарушение по чл.101е,ал.2 от Закона за обществените поръчки.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства, присъединени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното:

При съставянето на акта за установяване на административно нарушение и издаденото въз основа на него, наказателно постановление не са  допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да налагат отмяна на последното.  

Съгласно чл.8,ал.3 от ЗОП, когато възложителят е колективен орган или юридическо лице, правомощията по ал.2 от цитирания закон се осъществяват от лицето, което го представлява, а според разпоредбата на ал.2 от посочената правна норма възложителите или упълномощени от тях длъжностни лица организират и провеждат процедурите за възлагане на обществени поръчки и сключват договорите за тях, като упълномощаването не може да се използва за разделяне на обществените поръчки с цел заобикаляне прилагането на закона.

Безспорно е установено по делото, че при подписване на договора на 28.12.2012г. жалбоподателя в качеството си на управител на „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ ООД гр. Шумен по смисъла на чл.8,ал.3 от ЗОП е нарушил задължението си, визирано в разпоредбата на чл.101е,ал.2 от ЗОП и не е изискал от страна на контрагента нужната информация по чл.47,ал.1,т.1 и ал.5 от ЗОП.  В това си качество жалбоподателят инж. М. Т.Г. е трябвало да изиска нужната информация по чл. 47,ал.1,т.1 и ал.5 от ЗОП и след като не я е изискал и подписал договора е нарушил разпоредбата на чл.101е,ал.2 от ЗОП.

Такава информация не е била приложена не само към датата на сключване на договора, но и към момента на извършване на проверката.

 Горното е безспорно установено от всички доказателства по делото и не се оспорва от страните.

За извършеното нарушение същото правилно и законосъобразно е санкционирано с обжалваното наказателно постановление.

При извършената служебна проверка съдът констатира, че при съставянето на АУАН и при издаването на наказателното постановление са спазени изискванията на чл.42 и чл.57 от ЗАНН, не са допуснати нарушения на процесуалните правила, обуславящи тяхната отмяна. Както в съставения АУАН, така и в издаденото въз основа него наказателно постановление нарушението е формулирано достатъчно пълно и ясно, като е позволило на санкционираното лице да разбере какво нарушение му е вменено и да организира съответно защитата си.

АНО е издирил правилно приложимата санкционна разпоредба и е наложил наказание в минимално предвидения размер, регламентиран в чл.129,ал.5 от ЗОП във връзка с чл.133,ал.2 от ЗОП, предвиждащ глоба за лицето по чл.8,ал.3, което наруши забраната по чл.101е,ал.2 от същият закон и същата попада в стойностните прагове по чл.14,ал.3 от ЗОП, какъвто е и настоящия случай.

               Съдът не споделя становището на жалбоподателя за наличие на предпоставки за приложение нормата на чл.28 от ЗАНН. Легалната дефиниция на понятието „маловажен случай“ се съдържа в чл.93,т.9 от НК, чиито разпоредби съгласно чл.11 от ЗАНН се прилагат субсидиарно по въпросите за отговорността. Според чл.93,т.9 от НК „маловажен случай“ е този, при който извършеното деяние с оглед липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства, представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушение от съответния вид. Разпоредбите, регламентиращи режима на възлагане на обществени поръчки са императивни, доколкото защитават значими обществени интереси и нарушаването на всяка една от разпоредбите от законово указаната  процедура по възлагане на обществени поръчки води до засягане на съществени обществени отношения. Нормата на  чл.1 от ЗОП регламентира, че този закон определя принципите, условията и реда за възлагане на обществени поръчки, с цел осигуряване на ефективност при разходването на бюджетните и извънбюджетните средства, както и на средствата, свързани с извършването на определени в закона дейности с обществено значение. В този смисъл важността на  обществено и икономическо значение за спазването на закона се определя и от принципите предвидени в него, а именно - публичност и прозрачност; свободна и лоялна конкуренция; равнопоставеност и недопускане на дискриминация. Доколкото от фактите по делото се установява, че с констатираното нарушение се засяга основен принцип, а именно принципът за равнопоставеност и недопускане на дискриминация, спазването на този законов принцип има обществена значимост, която изключва прилагането на чл. 28 от ЗАНН. В процесния случай изпращането информация по чл.47,ал.1,т.1 и ал.5 от ЗОП не е била налична нито към момента на сключване на договора, нито в по-късен момент. Ето защо съдът счита, че административно-наказващият орган е съобразил правилата, визирани в разпоредбата на чл.27, ал.2 от ЗАНН, отчитайки тежестта на извършеното нарушение и степента на обществената му опасност.

          Предвид изложеното съдът счита, че обжалваното Наказателно постановление Директор на Агенцията за държавна финансова инспекция гр. София се явява правилно, законосъобразно и обосновано и като такова следва да бъде потвърдено .

          Водим от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН съдът  

Р Е Ш И :  

 

            ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление № 11-01-1276 от 26.02.2015г., издадено от Директор на Агенцията за държавна финансова инспекция гр. София, с което на инж. М.Т.Г., с ЕГН **********, с адрес ***, с месторабота към момента на извършване на нарушението „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен на длъжност управител на „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен била наложена “глоба” в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева на основание чл.129,ал.5 от Закона за обществените поръчки /ЗОП/ във връзка с чл.133,ал.2 от ЗОП във връзка с чл.127,ал.2 от ЗОП във връзка с чл.53,ал.2 от ЗАНН за нарушение по чл.101е,ал.2 от Закона за обществените поръчки.

 

          Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр. Шумен по реда на глава ХІІ от АПК в 14-дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.  

 

                                                                                  Районен съдия: