Р Е Ш Е Н И Е

305/18.6.2015г.

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

Шуменският районен съд на осемнадсети  юни    през две хиляди и петнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:  

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Валентина Тонева

при секретаря Й.К.  и в присъствието на прокурор при ШРП – Георгиев, като разгледа докладваното от районния съдия наказателно от административен характер дело № 832 по описа за 2015 година,     

                                                              Р  Е  Ш  И :

ПРИЗНАВА Д.С.Р.  , с ЕГН **********, роден на ***.***, български гражданин, със средно  образование,  неженен, работещ , неосъждан за

 ВИНОВЕН  в това, че на 16.03.13г  в гр. Шумен по бул „С.Велики“ в посока „Алкомет“управлявал МПС – л.а. „Опел Вектра“ с рег № Н 1380 ВК в срока на изтърпяване на наказание  „лишаване от право да управлява МПС“ /наложено  с НП № 3170 /20.12.12г на Началник сектор ПП при ОДМВР Шумен, влязло в законна сила на 29.01.2013г , след като е наказан за същото деяние  по административен ред / с НП № 68/27.02.13г на Началник РУ Полиция  Нови Пазар, влязло в законна сила на 15.03.13г  - престъпление по чл.343в ал.1 от НК  от НК, поради което и на основание чл. 78 а от НК, го  ОСВОБОЖДАВА  от наказателна отговорност и му  НАЛАГА административно наказание “Глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.            На основание чл.343г от НК, във вр. с чл.37, ал.7 от НК, лишава Д.С.Р.  от право да управлява МПС за срок от  8 месеца .

            Решението подлежи на жалба и протест  в 15 дневен срок от днес  пред ШОС.  

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

М О Т И В И

към решение по АНД 832/2015г. по описа на ШРС, VIII н.с.

  Производството е по реда на  глава  ХХVІІІ  от НПК.

С постановление от 14.05.15 г. РП-Шумен  е направила предложение на основание чл.78а от НК обвиняемият Д.С.Р., с ЕГН ********** да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание “глоба” за извършено от него престъпление по чл.343 В, ал.1  от НК: на 16.03.13г  в гр. Шумен по бул „С.Велики“ в посока „Алкомет“ управлявал МПС – л.а. „Опел Вектра“ с рег № Н 1380 ВК в срока на изтърпяване на наказание  „лишаване от право да управлява МПС“ /наложено  с НП № 3170 /20.12.12г на Началник сектор ПП при ОДМВР Шумен, влязло в законна сила на 29.01.2013г , след като е наказан за същото деяние  по административен ред / с НП № 68/27.02.13г на Началник РУ Полиция  Нови Пазар, влязло в законна сила на 15.03.13г  .

В съдебно заседание, обвиняемият – редовно призован  се явява лично с процесуален представител.

 ШРП изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение, като предлага на съда след като освободи обвиняемия от наказателна отговорност да му наложи към минималния предвиден размер на административното наказание.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП № 416/2015 г. по описа на РУ на МВР гр. Шумен/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият притежавал свидетелство за управление на МПС категория В и М.

С Наказателно постановление НП № 3170 /20.12.12г на Началник сектор ПП при ОДМВР Шумен, влязло в законна сила на 29.01.2013г му било наложено наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 4 месеца на основание чл.175, ал.1 т.5 от ЗДв.П.

Въпреки наложеното му наказание, на 02.02.13г. обвиняемият отново управлявал МПС, поради което с НП № 68/27.02.13г на Началник РУ Полиция  Нови Пазар, влязло в законна сила на 15.03.13. бил наказан за управление на МПС в срока на изтърпяване на наказание „лишаване от право да управлява МПС.

Въпреки наложеното му наказание, обвиняемият  на 16.0313г. се качил да управлява автомобил МПС – л.а. „Опел Вектра“ с рег № Н 1380 ВК.

 Движейки се в гр. Шумен по бул С.Велики  в посока фирма Алкомет до земеделски институт, бил спрян за рутинна проверка от служители на РПУ Шумен. Служители на сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен извършили проверка на документите, както на автомобила, така и на неговия водач. В хода на извършената проверка служителите установили, че водача на автомобила – обвиняемия не представил СУМПС и че  е допуснал превишение на скоростта за движение  с 27 км ч. Била извършена служебна справка с която се  установило, че  е бил  „лишен от право да управлява МПС“ с НП № 3170 /20.12.12г на Началник сектор ПП при ОДМВР Шумен, влязло в законна сила на 29.01.2013г като му било наложено наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 4 месеца на основание чл.175,ал.1 т.5 от ЗДв.П , както и че в срока на изтърпяване на това наказание ,отново е управлявал МПС и е наказан по административен ред с  НП № 68/27.02.13г на Началник РУ Полиция  Нови Пазар, влязло в законна сила на 15.03.13.

В хода на съдебното производство, от страна обвиняемият не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият управлявайки МПС – лек автомобил в срока на изтърпяване на наказние „Лишаване от право да управлява МПС“, след като е наказан за същото деяние по административен ред с влязло в законна сила, НП е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в,ал.1 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемият от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

·        за престъплението, което е умишлено е предвидено наказание “лишаване от свобода” до две години;

             

·         деецът не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК  и не е осъждан за престъпление от общ характер;

 

·         с деянието не са били причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемият съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца – неосъждан, неженен, със средно  образование, работещ, т.е. налице са добри данни за личността му. За да определи наказанието, съдът отчете самопризнанието и изказаното съжаление в хода на досъдебното производство и представените доказателства в с.з.  относно доходите  и кредитните задължение на обвиняемото лице .

Съдът приема, че наказание в минималния размер от 1 000 лева ще повлияе възпитателно и превантивно както на обвиняемия, така и на останалите членове на обществото.

 В същото време съдът намери, че с оглед  проявената сериозна  упоритост от страна на обвиняемия, да управлява МПС въпреки  нееднократно наложените му забрани / две влезли в сила НП /  е наложително,  с цел превъзпитателен ефект в конкретния казус, да бъде приложена нормата на чл. 343г от НК , поради което  на основание чл.343г от НК, във вр. с чл.37, ал.7 от НК, съдът лиши  подсъдимия от право да управлява МПС за срок от 8 месеца.

            В този смисъл съдът се произнесе с решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: