Р Е Ш Е Н И Е

380/10.7.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На девети юли        през две хиляди и четиринадесета  година

В публично заседание в следния състав:

                                                                               Председател: Валентина Тонева

секретар Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД  885 по описа на ШРС за 2015 год.,

 

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №15-0869-000541/23.04.15 год. на Началника  група  на ОДМВР  - гр. Шумен, с което на Т.Г.Т. ЕГН **********  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 80 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 месеца  на основание чл.175, ал.1, т.1,пр.1  от ЗДвП .

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени  наказателното постановление или да намали размера на санкцията . В съдебно заседание същият  не  се явява ,като  изпраща представител-адв.Г.Д. от ВАК .       

Процесуалният представител на ОДМВР -гр. Шумен – административно -наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а обжалваното наказателно постановление да бъде изцяло потвърдено.

В съдебно заседание излага съображенията си за това.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е частично основателна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

С Наказателно постановление №15-0869-000541/23.04.15 год. на Началника  група  на ОДМВР  - гр. Шумен, с което на Т.Г.Т. ЕГН **********  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 80 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 месеца  на основание чл.175, ал.1, т.1,пр.1  от ЗДвП.

 А именно за това, че на 13.04.15 год. около 15,30 часа в общ. Шумен, на път ПЪРВИ КЛАС № I-2 на кръстовище  с път I-7 управлявал  лек автомобил марка “Фолксваген транспортер ” с рег № 799Н064 собственост на Ш.О.А.. След спиране  и проверка  се установило, че срокът  на валидност  на рег № 799Н064  на МПС  е изтекъл , установено от представено  разрешение за временно  движение № 000610012 и МПС  не е регистрирано  по законовия ред.

Обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение №541 от 13.04.15 год. Актосъставителят е посочил, че с горното  деяние е нарушена разпоредбата на чл.140 ал.1 от ЗДвП. Жалбоподателят подписал акта без отразени  възражения.

Не се е възползвал от законното си право и не е депозирал писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от гласните доказателства, събрани в съдебно заседание чрез разпита на актосъставителя Р.   и на свидетеля И..

Нарушенията и обстоятелствата, при които са  извършено са описани достатъчно пълно и ясно както в акта, така и в наказателното постановление.  При съставянето им не са допуснати съществени нарушения на  процесуалните правила, които да накърняват правото на защита на жалбоподателя и да водят до отмяна на обжалваното наказателно постановление.

 При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят действително е осъществил визираното в акта и в  наказателното постановление  нарушение по чл.140 ал.1 пр.1 от ЗДвП по следните правни съображения:

Съобразно посочената разпоредба чл.140 ал.1 пр.1 от ЗДвП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

 Съгласно чл. 22 от НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства според срока на валидност регистрацията е: постоянна - без срок на валидност; временна - с определен срок на валидност над 3 месеца; транзитна - със срок на валидност до 30 дни.

 В настоящия случай от разпита на актосъставителя  и на свидетелите се доказва по безспорен начин, че жалбоподателя  е управлявал МПС което не е регистрирано по надлежния ред доколкото при проверката   е било с изтекла   валидност.

От представените по делото доказателства  се установи, че заявление за временни регистрационни номера по отношение процесния автомобил  е било  подадено на  17.02.15г, като  в документа е отразено, че номерът е транзитен  . Нормата на чл. 22 от НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г сочи, че  валидността на регистрацията за „транзитен“ е до 30 дни , т.е към 18.03.15 валидността на регистрацията вече е била изтекла, както и към датата на проверката- 13.04.15 г.

На 21.04.15г   е подадено ново заявление,  от жалбоподателя за временен регистрационен номер  на лек автомобил марка “Фолксваген транспортер ” с рег № 799Н064.

Съгласно нормата на чл. 175 ал.1 т.1 пр.1 от ЗДВП наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места. Съдът споделя становището на АНО за неприложимост на нормата на чл. 28 от ЗАНН в настоящият казус.

 При индивидуализацията на наказанието обаче административно- наказващия орган не е посочил основанията си за да го наложи в съответния размер над минималния, както за глобата, така и за лишаването от правоуправление.

            В тази връзка съдът като взе в предвид, факта че нарушението е за първи пъти като съобрази приложената по делото справка за нарушител,  намира за справедливо санкцията на нарушителя за това деяние да бъде намалена до минималния, предвиден в закона размер, а именно “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 месец и глоба в размер на 50 лева. При определяне размера на тези наказания съдът съобрази и обстоятелството, че  двете кумулативно предвидени наказания следва да кореспондират помежду си.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

Р Е Ш И:

 

            ИЗМЕНЯ наказателно постановление №15-0869-000541/23.04.15 год. на Началника  група  на ОДМВР  - гр. Шумен, с което на Т.Г.Т. ЕГН **********  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 80 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 месеца  на основание чл.175, ал.1, т.1,пр.1  от ЗДвП , като НАМАЛЯВА размера на наложеното административно наказание “глоба” от 80  на 50лв. /петдесет  лева/ и НАМАЛЯВА срока на наложеното административно наказание “лишаване от право да управлява МПС” от 2 месеца  на 1/един/ месец.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен  съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: