Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                             659/16.12.2015г.  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и пети ноември две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                    Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 947 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.    

            Обжалвано е наказателно постановление № КХ-14 от 18.05.2015 год. на  Директора на ОДБХ - гр. Шумен, с което на основание чл.48, ал.2 от Закона за храните /ЗХ/ на “Тунайфреш“ ЕООД с ЕИК 201701216  със седалище и адрес на управление с. Хитрино обл. Шумен ул. “Хан Аспарух” № 6, представлявано от Т.Р.А. ЕГН ********** е наложена “имуществена санкция” в размер на 1 000 /хиляда/ лева за извършено нарушение на чл. 16а ал.1 от ЗХ във вр. с т.1, буква „а“ от Глава   на Приложение II на Регламент (ЕО) 852/2004г.

            Жалбоподател моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като издадено при нарушаване на материалния и процесуалния закон. В съдебно заседание, редовно призован, жалбоподателят не се явява, за него се явява редовно упълномощен представител, който поддържа жалбата.       

            Административно – наказващия орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, изпраща представител, който оспорва жалбата.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 15.04.2015г. длъжностни лица от областна дирекция по безопасност на храните гр. Шумен извършили проверка в ресторант-клуб, намиращ се в с. Хитрино обл. Шумен ул. “Възраждане” №49 с рег. № 272600061, стопанисван от „Тунайфреш“ ЕООД. При проверката се констатирало, че в гореспоменатия обект за обществено хранене, при предлагане на храните не се спазват нормативните изисквания предвидени в ЗХ. Проверяващите констатирали следните нарушения:

В „топлата кухня“ били констатирани мазни наслоявания по стените около 2 бр. аспиратори; мазни наслоявания по филтрите на аспираторите; 2 бр. фритюрници са със силно замърсени повърхности на кошниците за пържени, на капаците и ваните. Наличната мазнина в тях била мътна, сгъстена от натрупани утайки и с миризма на граниво. Готварската печка била със замърсени ключове, била замърсена външната и вътрешната повърхност на фурната. Микровълновата фурна била с корозия по вътрешната повърхност, както и с мазни наслоявания. Фризерната част на иноксов хладилник била силно обскрежена. Хладилникът бил в съседство със корозирали скари.

За така направените констатации от проверяващите бил изготвен доклад от извършена инспекция в обект за производство и търговия с храни. При съставянето му присъствал и управителя на дружеството жалбоподател, на който било връчено копие от доклада, в доклада било посочено да се яви на 21.04.2015г. в дирекцията по контрол на храните в гр. Шумен.

На посочения ден жалбоподателя не се явил в дирекцията, същият се явил на 28.04.2015г. и в негово присъствие му бил съставен АУАН № 0000000306. В диспозитивната част на акта, актосъставителя пресъздал констатираното в доклада за извършената преди това проверка. Актосъставителя сметнал, че дружеството е нарушило изискванията на разпоредбата на чл. 16а ал.1 от Закона за храните във . вр. с т.1, буква „а“ от Глава   на Приложение II на Регламент (ЕО) 852/2004г.

Актът е бил съставен в присъствието на нарушителя, като му бил предявен и връчен. В срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН жалбоподателя е депозирал писмени възражения, по които била извършена проверка, видно от писмо Изх. № 559-КХ/12.05.2015г. находящо се на стр.17 от делото. При издаването на НП, АНО не е уважил депозираните от жалбоподателя възражения. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление  № КХ-14 от 18.05.2015 год. на  Директора на ОДБХ - гр. Шумен, с което на основание чл.48, ал.2 от Закона за храните /ЗХ/ на “Тунайфреш“ ЕООД с ЕИК 201701216  със седалище и адрес на управление с. Хитрино обл. Шумен ул. “Хан Аспарух” № 6, представлявано от Т.Р.А. ЕГН ********** е наложена “имуществена санкция” в размер на 1 000 /хиляда/ лева за извършено нарушение на чл. 16а ал.1 от ЗХ във вр. с т.1, буква „а“ от Глава   на Приложение II на Регламент (ЕО) 852/2004г.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителката Н.Б.М. и свидетелите В.Т.Ж. и К.В.К., както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

Съдът кредитира в пълнота показанията на разпитаните свидетели, като ги намира за последователни и изчерпателно дадени и кореспондиращи в пълнота с описаната в АУАН фактическа обстановка.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение. Чл. 16а ал.1 от ЗХ гласи: “Производителите и търговците осигуряват и контролират спазването на нормативните изисквания към храните, произвеждани или предлагани под техен контрол.“  Точка1, буква „а“ от Глава   на Приложение II на Регламент (ЕО) 852/2004г. гласи: „Всички предмети, инсталации и оборудване, с които храните влизат в контакт, трябва да са: - ефективно почистени, а когато е необходимо, дезинфекцирани. Почистването и дезинфекцията да се извършват с честота, достатъчна за избягване на всякакъв риск от замърсяване.

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на Закона за здравето, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. В предвид, че санкционираното нарушение е извършено за първи път е наложена и минималната предвидена от закона санкция. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.   

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 предл. Първо от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № КХ-14 от 18.05.2015 год. на  Директора на ОДБХ - гр. Шумен, с което на основание чл.48, ал.2 от Закона за храните /ЗХ/ на “Тунайфреш“ ЕООД с ЕИК 201701216  със седалище и адрес на управление с. Хитрино обл. Шумен ул. “Хан Аспарух” № 6, представлявано от Т.Р.А. ЕГН ********** е наложена “имуществена санкция” в размер на 1 000 /хиляда/ лева за извършено нарушение на чл. 16а ал.1 от ЗХ във вр. с т.1, буква „а“ от Глава   на Приложение II на Регламент (ЕО) 852/2004г.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: