П Р И С Ъ Д А

 

75/9.12.2015г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На девети декември през две хиляди и петнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

                                                                                     Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: М.Н.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 24 по описа за 2014 г.  

ПРИСЪДИ:

 

           ПРИЗНАВА подсъдимия Д.Д.Р., с ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, работещ за ВИНОВЕН в това, че на 29.07.2012 год. край гр.Шумен, по път SHU 2186 /ІІІ 7003/ на км.46+681 в посока към с.Царев брод при управление на МПС - лек автомобил “Фиат Браво”  с ДК№ Н 7790 АР нарушил правилата за движение по пътищата – чл.20, ал.1 от ЗДвП, съгласно който водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват /изгубил контрол над управлявания от него автомобил/; чл.21, ал.2 от ЗДвП, съгласно който при избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава стойността на скоростта, обозначена с пътен знак В26 – 40 км/час /управлявал посоченото МПС със скорост около 83 км/час/ и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Р.М.Г., изразяваща се в изкълчване на лявата раменна става /предно долна луксация/, довело до трайно затруднение в движението на левия горен крайник за срок по-голям от един месец, средно 2-3 месеца, като деянието е извършено в пияно състояние с концентрация на алкохол в кръвта в размер на 1.18 промила, установена по надлежния ред, поради което и на основание чл.343, ал.3, предл.първо, б.”а”, предл.второ от НК, във вр. с чл.343, ал.1, б.”б”, предл. второ от НК, във вр. с чл.342, ал.1 от НК и чл.54 от НК го осъжда на „лишаване от свобода” за срок от една година.

            На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от три години.

            На основание чл.343г от НК, във вр. с чл.37, ал.7 от НК, лишава подсъдимия Д.Д.Р., с ЕГН********** от право да управлява МПС за срок от една година.

На основание чл.59, ал.4 от НК приспада времето, през което подсъдимия е бил лишен от това право по административен ред със Заповед за прилагане на принудителни административни мерки №1881/2012 от 30.07.2012 год.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия Д.Д.Р., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 3170 лева /три хиляди сто и седемдесет лева/, като сумата от  2719 лева две хиляди седемстотин и деветнадесет лева/ и 5 лева /пет лева/ такса за издаване на изпълнителен лист следва да бъдат заплатени по сметка на ШРС, а сумата от 451 лева /четиристотин петдесет и един лева/ по сметка на  ОД на МВР.

            Присъдата подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.                                                                                                                                                                                                  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: