П Р И С Ъ Д А

 

8/6.2.2015г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На шести февруари  две хиляди и петнадесета година

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Пл.Недялкова

                                                                       Съдебни заседатели:1.Д. А.

                                                                                                              2.Д. Ч.  

Секретар: Цв.К.

Прокурор: П. Вълчев

като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 607 по описа за 2014г.  

П Р И С Ъ Д И :

 

1. ПРИЗНАВА подсъдимият Д.Х.Ф.,  ЕГН **********, роден на ***г***, обл. Шумен, български гражданин, вдовец, със средно образование, работещ, неосъждан           ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 09.07.2012г. в с. Струйно, обл. Шумен, в съучастие като съизвършител с Г.Д.Х. *** и Б. *** причинил на Е.Х.С. ***, средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на долната челюст в дясно,  над ъгъла на челюстта, причинило затруднение в дъвченето и говора, и избиване на втори зъб горе в дясно, причинило затруднение в дъвченето, поради което и на основание чл.129 ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.20 ал.2 от НК   и чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на 9 /девет/ месеца  «лишаване от свобода».

На основание чл. 66, ал. 1 от НК  ОТЛАГА изтърпяването на наказанието "лишаване от свобода" за срок от 3 /три/ години, считано от влизане на присъдата в сила.

2. ПРИЗНАВА   подсъдимият Г.Д.Х., ЕГН **********, роден на ***г***, обл. Шумен, български гражданин, със средно образование, неженен, неработещ, неосъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 09.07.2012г. в с. Струйно, обл. Шумен, в съучастие като съизвършител с Д.Х.Ф. *** и Б. *** причинил на Е.Х.С. ***, средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на долната челюст, в дясно, над ъгъла на челюстта, причинило затруднение в дъвченето и говора, и избиване на втори зъб горе в дясно, причинило затруднение в дъвченето, поради което и на основание чл.129 ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.20 ал.2 от НК и чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на 9 /девет/ месеца    «лишаване от свобода».

На основание чл. 66, ал. 1 от НК  ОТЛАГА изтърпяването на наказанието "лишаване от свобода" за срок от 3 /три/ години, считано от влизане на присъдата в сила.

3.ПРИЗНАВА   подсъдимият Б.Р.Б.,  ЕГН **********,  роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, неработещ, неосъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 09.07.2012г. в с. Струйно, обл. Шумен, в съучастие като съизвършител с Д.Х.Ф. *** и Г.Д.Х. *** причинил на Е.Х.С. ***, средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на долната челюст, в дясно, над ъгъла на челюстта, причинило затруднение в дъвченето и говора, и избиване на втори зъб горе в дясно, причинило затруднение в дъвченето, поради което и на основание чл.129 ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.20 ал.2 от НК и чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на 9 /девет/ месеца  «лишаване от свобода».

На основание чл. 66, ал. 1 от НК  ОТЛАГА изтърпяването на наказанието "лишаване от свобода" за срок от 3 /три/ години, считано от влизане на присъдата в сила.

ОТХВЪРЛЯ изцяло  предявеният гражданския иск от Е.Х.С. солидарно срещу подсъдимите Д.Х.Ф., Г.Д.Х. и Б.Р.Б. за причинени   имуществени вреди.

На основание  чл. 189,  ал. 3  от  НПК  подс. Д.Х.Ф.,  ЕГН ********** да заплати в полза на държавата по сметка на ОДМВР - Шумен направените в досъдебното производство  разноски за експертизи в размер на 40 лева, както и  по сметка на ВСС направените в съдебното производство разноски в размер на 28.33 лева, както и 5 лева при издаване на изпълнителен лист.

На основание  чл. 189,  ал. 3  от  НПК  подс. Г.Д.Х., ЕГН ********** да заплати в полза на държавата по сметка на ОДМВР - Шумен направените в досъдебното производство  разноски за експертизи в размер на 40 лева, както и по сметка на ВСС направените в съдебното производство разноски в размер на 28.33 лева, както и 5 лева при издаване на изпълнителен лист.

На основание  чл. 189,  ал. 3  от  НПК  подс. Б.Р.Б., ЕГН ********** да заплати в полза на държавата по сметка на ОДМВР - Шумен направените в досъдебното производство  разноски за експертизи в размер на 40 лева, както и  по сметка на ВСС направените в съдебното производство разноски в размер на 28.33 лева, както и 5 лева при издаване на изпълнителен лист.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Районен  съдия:

 

                        Съдебни заседатели: 1.,                                         2.