П Р И С Ъ Д А

 

  31/30.4.2015г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На тридесети април 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор: М.Големанова

 

като разгледа докладваното от съдията НОХД № 459/15г. по описа на ШРС  

ПРИСЪДИ:

 

Признава подсъдимия В.С.С., роден на ***г***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин, неосъждан, женен, пенсионер, с полувисше образование, с ЕГН:**********, за ВИНОВЕН в това, че на 25.10.2014г. в гр.Шумен, при управление на МПС-л.а. марка “Форд Фокус” с ДК № Н 5120 ВА, нарушил правилата за движение по пътищата (чл.119, ал.1 от ЗДП, изискващ от водача на нерелсово пътно превозно средство да пропусне стъпилите  на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре) и по непредпазливост причинил на А.З.Х. *** средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лява ключица, довело до трайно затруднение в движението на левия горен крайник, като деянието е извършено на пешеходна пътека-престъпление по чл. 343, ал.3, б.“а“, във вр. с ал.1, вр. с чл.342, ал.1 от НК.

На основание чл.78 А от НК, освобождава от наказателна отговорност подсъдимия В.С.С., с ЕГН: **********, за престъплението по чл. 343, ал.3, б.“а“, във вр. с ал.1, вр. с чл.342, ал.1 от НК, като му налага административно наказание ”ГЛОБА” в размер на 1000/хиляда/ лева.

 На основание чл.78а ал.4 от НК, във вр. с чл.343г, във връзка с чл.37 т.7 от НК, лишава В.С.С., с ЕГН: ********** от право да управлява моторно превозно средство за срок от три месеца, считано от отнемането на това право по административен ред.

 Осъжда подсъдимия В.С.С., с ЕГН: ********** да заплати в полза на държавата, по сметка на ШРС, направените деловодни разноски в размер на 235.00/ двеста тридесет и пет/ лева, както и пет лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: