О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Шумен, 02.04.2015 г.  

 

Валентина Тонева  - съдия-докладчик по ВАНД №509/15. по описа на ШРС, след като се запознах с материалите по делото и намирам, че са налице законови пречки за разглеждане на делото в открито съдебно заседание, поради следното:

Делото е образувано на основание постъпила жалба  от  С.В.С. ЕГН ********** срещу наказателно постановление №116/01.04.2008г  издадено от Началника на сектор ПП към КАТ при ОДМВР  - Шумен.

След запознаване с материалите по делото съдът констатира, че молбата, въз основа на която е образувано настоящото производство  е  процесуално недопустима и  не следва да бъде разглеждана.  В наказателното постановление е отразено, че е връчено лично на нарушителя на 07.02.2011г. Съгласно чл.59, ал.2 от ЗАНН нарушителят може  да обжалва постановлението в седем дневен срок от връчването му.  В настоящият случай законоустановеният срок е изтекъл на 14.02.2011г., т.е. жалбата срещу НП е следвало да бъде подадена до 14.02.2011г.

Жалбата е подадена  до административно – наказващият орган  на 24.03.15г. по пощата,  видно от пощенското клеймо, като  същевременно в същата се твърди, че  подписа  и датата на връчване на НП,  не са поставени от жалбоподателя.

Съгласно чл.84 от ЗАНН се прилагат разпоредбите на НПК относно изчисляване на срокове. При пропуснат срок в чл.186 ал.1 от НПК е предвидена възможност същият да бъде възстановен. Съгласно ал.2 на същият член следва да се подаде молба от молителя до съда  за възстановяване на срока като едновременно се извършва и действието, срокът за което е пропуснат.

 С депозираната молба от жалбоподателя  се прави искане единствено  да бъде отменено процесното НП/ като в жалбата  всъщност  е посочено друго НП №1005/21.04.08г издадено от РУП Ябланица при ОДМВР Ловеч/. Жалбата  не съдържа искане  за възстановяване на срока за обжалване. Възстановяването на срока е предпоставка за допустимостта на жалбата и произнасянето на съда по същество на спора.

Предвид гореизложеното  съдът намира, че така депозираната молба  не следва да бъде разглеждана, а производството по делото следва да бъде прекратено.

 Предвид гореизложеното и на основание чл.59, ал.2 от ЗАНН, съдът  

О П Р Е Д Е Л И :  

            ПРЕКРАТЯВА производството по ВАНД 509/2015г. на ШРС.

Препис от настоящото определение да се изпрати на жалбоподателя и административно наказващият орган.

Настоящото определение подлежи на обжалване с частна жалба пред Административен съд – гр. Шумен в седемдневен срок от връчване на преписа.

 

          Районен съдия: