О П Р Е Д Е Л И:                   33/19.3.2015г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между страните, в което съдът приема за безспорно установено от фактическа страна, че подсъдимият Н.Х.А. ***, извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото /произвел изстрели с газ-сигнален пистолет в централната част на град Шумен, пред множество граждани и майки с невръстни деца/, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Деянието е извършено виновно с пряк умисъл, поради което и на основание чл. 325, ал. 2 от НК, вр. чл. 325, ал. 1 от НК, вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” от НК, вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1, т. 2 и т. 4 от НК, му налага наказание „пробация” със следните пробационни мерки:

            - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ДЕСЕТ месеца с периодичност ДВА пъти седмично;

            - задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ДЕСЕТ месеца;

- включване в програми за обществено въздействие за срок от ДЕСЕТ месеца.

На основание чл. 59, ал. 2 от НК, приспада времето, през което е бил задържан по ЗМВР за срок от 24 часа, считано от 30.09.2014 г.

Осъжда подсъдимия Н.Х.А. да заплати в полза на държавата сумата от 294.30 /двеста деветдесет и четири лева и 30 ст/ лева, представляваща направени разноски по ДП № 1143/2014 г. по описа на РУ на МВР - Шумен, които следва да бъдат внесени по сметка на ОД на МВР гр. Шумен, както и 5.00 лева такса при издаване на изпълнителен лист - по сметка на ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ.

На основание чл. 53, ал. 1, б. „а” от НК, отнема в полза на държавата вещите, собственост на подсъдимия Н.Х.А., които са послужили за извършване на умишленото престъпление, а именно: 1 бр. газов пистолет марка „EKOL” с № EVL 1341016, ведно с пълнител, 3 бр. гилзи, намиращи се на съхранение в служба КОС при РУ на МВР Шумен, 2 бр. гилзи и 1 бр. черен кобур за пистолет – приложени към ДП/

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 309/2015 г. по описа на ШРС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Съдът, като съобрази, че с определение е одобрено споразумение, с което се прекратява наказателното производство по НОХД № 409/2015 г. по описа на РС Шумен, с което е наложено наказание “пробация” на подсъдимия Н.Х.А. за извършеното от него престъпление и като взе предвид степента на обществената опасност на деянието и дееца, счита, че са налице предпоставките за отмяна на взетата по отношение на същия мярка за неотклонение “подписка”.

Водим от горното и на осн. чл. 309, ал. 2 от НПК

            ОТМЕНЯ взетата по отношение на подсъдимия Н.Х.А., ЕГН ********** мярка за неотклонение “подписка”.

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес пред ШОС.