Мотиви към Решение по АНД № 109/2015г. по описа на ШРС                                     

 

            Производството е по реда на чл. 375 и следващите от НПК.

От ШРП е внесено Постановление, с което се прави предложение за освобождаване на М.Д.Х. – обвиняем по д. п. № 1106/2014г. по описа на РУ “Полиция” гр. Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.191,ал.1 от НК, предвиждащ наказание “лишаване от свобода” до 2 години или “пробация, както и “обществено порицание”, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност и с деянието не са били причинени  имуществени щети.      

В съдебно заседание, обвиняемият се явява лично, ШРП – редовно призована - изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение.

От приложените по делото писмени доказателства /д. п. № 1106/2014г. по описа на РУ “Полиция” гр. Шумен/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият М.Д.Х. *** и имал приятелска връзка със свидетелката Г.В.С. – родена на ***г. Двамата се познавали, тъй като били съседи. Свидетелката Г.С. живеела с баба си – свидетелката К.З.М., а баща й работел в чужбина. От месец април на 2013г., обвиняемият М.Х. заживял със свид. Г.С. на съпружески начала, независимо, че последната тогава била на 14 години. Бабата на свид. Г.С. била съгласна и двамата заживели в нейния дом. На 03.05.2014г. в гр. Шумен, свидетелката С. родила дъщеря – Д.Г.С., за която обвиняемият М.Х. твърдял, че той е бащата. След раждането на дъщерята Д., свид. С. и обв. М.Х. се разделили.

В хода на съдебното производство, от страна на обвиняемия не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият М.Д.Х., заживявайки съпружески от месец април 2013г. с лице ненавършило 16 годишна възраст – Г.С., без граждански брак е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.191,ал.1 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия Х. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                     за престъплението, което е умишлено е предвидено “лишаване от свобода” до две години или “пробация”, както и “обществено порицание”;

-                     деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК;

-         с деянието не са били причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемия, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца  – с чисто съдебно минало, неженен, с начално образование, безработен, т.е. налице са добри данни за неговата личност. За да определи наказанието, съдът отчете пълното  самопризнание на обвиняемия, изказаното съжаление и обстоятелството, че е безработен, като намира, че наложената санкция следва да е в размер на предвиденият минимум. Съдът счита, че наказание в размер на 1 000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието и ще бъде достатъчно да му повлияе поправително, както на него, така и на останалите членове на обществото.

           В този смисъл съдът се произнесе с Решението си.

 

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: