Мотиви  към  решение  по  НАХД № 651 по  описа  за  2015г.  на  ШРС

 

            Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 27.04.2015г. на ШРП е предложено на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против И.Р.Г. за извършено от него престъпление по чл. 309 ал.1 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и се предлага да му бъде наложено административно наказание.

            Обвиняемия Г. признава вината си в хода на досъдебното производство, пред съда надлежно призован се явява, като изразява съгласие с депозираното постановление.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 01.03.2010г. в гр. Плевен между обвиняемия Г. и Пенсионно осигурително акционерно дружество „ЦКБ – СИЛА“ бил сключен Договор за осигурително – посредническа дейност с осигурителен посредник. С този договор на Г. в качеството му на посредник, било възложено от пенсионноосигурителното дружество да извършва пенсионно – осигурителна дейност в полза на възложителя, изразяващо се в набиране на лица за участие в пенсионните фондове за допълнително пенсионно осигуряване /ДПО/, учредени и управлявани от  дружеството, от името и за сметка на същото, а също и да сключва осигурителни договори и да приема заявления за ДПО, както и други дейности по ДПО.

Именно в това качество през м. октомври 2013г. в гр. Шумен обв. Г. след като по неустановен в хода на досъдебното производство начин , се снабдил с данни за св.К.К.К., а именно ЕГН, № на лична карта, дата на издаване и постоянен адрес, попълнил от името на К.  заявление за участие в универсален пенсионен фонд, като положил и подпис под това заявление от името на К.. Този извод се налага от заключението на назначената по делото  в БНТЛ при ОД МВР гр. Варна изготвена тройна съдебно-графическа експертиза, съгласно което подписите в графи „Подпис на заявителя“ и „Подпис“ срещу името на обв. Г. в „Заявление за участие в универсален пенсионен фонд“ са изпълнени от обв. И.Р.Г.. Същият попълнил и текста на заявлението. В последствие е употребил това заявление пред служител в универсален пенсионен фонд „ЦКБ – СИЛА“, управляван от ПОАД „ЦКБ – СИЛА“.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че И.Р.Г. е  осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл. 309 ал1 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. Същевременно се установи, че  нарушителя е пълнолетен и не е осъждан за престъпление и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, а в резултат на деянието няма нанесени преки и съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът съобрази, че нарушителя  не представляват голяма обществена опасност - по делото са налице добри характеристични данни за него, студент е, а също така се грижи и за майка си и счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл.78а ал.1 от НК "глоба" в минималния размер предвиден по тогава действащото законодателство, а именно в размер на 1 000 лв.

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

На основание чл. 189 ал.3 от НПК, съдът възложи на обвиняемия и направените в досъдебното производство разноски.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.  

 

Районен  съдия: