Р Е Ш Е Н И Е

 

227/24.3.2015г. ,                  Град Шумен

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд                                                                          седми състав

На 26 (двадесет и шести) февруари                                             Година 2015

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                        Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 1764 по описа за 2013 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

 

            Производство за делба на недвижими имоти във фазата по допускане на делбата.

            В исковата си молба ищцата Т.М.Т. твърди, че с ответника К.Т.Г. са бивши съпрузи, като бракът им бил прекратен с развод. По време на брака същите придобили правото на собственост върху следните недвижими имоти: поземлен имот с идентификатор ***, находящ се в гр. Шумен, ул. ***; самостоятелен обект в сграда – жилище на две нива, с идентификатор ***.1.1, намиращ се в сграда 1, разположена в имот с идентификатор *** и самостоятелен обект в сграда за търговска дейност с идентификатор ***.1.2, намиращ се в сграда 1, разположена в имот с идентификатор ***.

            Ищцата моли съда да допусне до делба описаните по-горе недвижими имоти, при равни делбени квоти: по 1/2 ид. част за Т.Т. и за К.Г.. В хода на устните състезания, пълномощникът на ищцата заявява, че имота, представляващ търговски обект следва да бъде изключен от делбената маса, тъй като е включен в предприятието на едноличния търговец на ответника.

            Ответникът-съделител признава като основателен иска за делба на недвижимите имоти по пункт 1 и 2, както и претендираните делбени квоти. Оспорва претенцията за делба на недвижимия имот, представляващ търговски обект, тъй като същия бил включен в предприятието на ЕТ „Ина стил – К.Г.“***. Моли, да бъде допусната делба на първите два недвижими имота, при равни делбени квоти, а иска за делба на третия имот да бъде отхвърлен.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            Видно от приложеното по делото в официално заверен препис решение № 17/09.01.2013 г., постановено по гр.д. № 3586/2012 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 09.01.2013 г., гражданският брак, сключен на *** г. между Т.М. Г.а и К.Т.Г. бил прекратен. При прекратяването на брака било възстановено предбрачното фамилно име на ищцата – Т..

            Съдът констатира от нотариален акт *** от 27.03.1995 г., том III, дело № *** г. на РС гр. Шумен, че Т.Т. и К.Г. придобили чрез продажба правото на собственост върху следния недвижим имот, находящ се в гр. Шумен: дворно място с площ 252 кв.м, урегулирано от 260 кв.м, находящо се в парцел *** в кв. 177 по плана на гр. Шумен. От скица № *** г., издадена от Агенция по геодезия, картография и кадастър – Служба по ГКК гр. Шумен по кадастралната карта с извлечение от кадастралния регистър, одобрени със Заповед № РД-18-52/25.11.2005 г. на Изпълнителния директор на АГКК се установява, че понастоящем този имот представлява поземлен имот с идентификатор ***, находящ се в гр. Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен; със съседи: ***, ***, ***, ***; с площ 229 кв.м; с трайно предназначение на територията: урбанизирана; с начин на трайно ползване: ниско застрояване (до 10 м); с адрес на поземления имот: гр. Шумен, п.к. 9700, ул. ***. Съдът констатира от представеното разрешение за строеж № *** г., изд. от Община Шумен, че на съсобствениците и страни по настоящото дело, било разрешено да изградят в описания имот двуетажна жилищна сграда. По делото е приложен протокол на държавната приемателна комисия за установяване годността за ползване на строежа от 04.11.1997 г., от който се установява, че комисията след разглеждане на документите и оглед на място на двуетажна жилищна сграда на К.Г. и Т. Г., приела решение, по силата на което строежа може да бъде ползван по предназначение. От скици №№ 6459, *** г., издадени от АГКК – Служба по ГКК гр. Шумен по кадастралната карта с извлечение от кадастралния регистър, одобрени със Заповед № РД-18-52/25.11.2005 г. на Изпълнителния директор на АГКК се установява, че понастоящем тези имоти представляват: 1. самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***.1.1, брой нива 2, предназначение: жилище, апартамент; 2. самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***.1.2, брой нива 1, с предназначение: за търговска дейност. Видно от извлечение от интернет-страницата на Търговския регистър от 15.01.2015 г. е, че ответникът е регистрирал ЕТ „Ина стил – К.Г.“ с ЕИК ***.

            Съгласно заключението на назначената по делото съдебно-счетоводна експертиза, в документите, отразяващи дълготрайните материални активи на едноличния търговец на ответника, е включен недвижим имот, представляващ самостоятелен обект – магазин, находящ се в гр. Шумен, ул. ***.

            При така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

            С настоящото решение, постановено в първата фаза на съдебната делба, съдът следва да се произнесе по въпросите: да се допусне ли делбата, кои претендирани вещи да бъдат включени в обекта й, между кои страни и каква е частта на всеки от съделителите в съсобствеността. По този начин следва да се установи правото на делба на всяка от страните.

            По делото е безспорно, че имотите, които се претендират до делба представляват съответно поземлен имот, апартамент и магазин, находящи се в гр. Шумен.

            Установи се по делото, че съделителите, за периода от *** г. до 09.01.2013 г. са били съпрузи, като гражданският им брак бил прекратен с развод. Съгласно разпоредбите на § 4 от ПР на СК (отм.) вр. чл. 26, ал. 1 от СК (отм.), придобитите през време на брака в резултат на съвместен принос вещи стават обекти на обикновена съсобственост след прекратяването на съществувалата съпружеска имуществена общност. Доказа се, че недвижимите имоти, описани в пунктове едно и две по-горе са придобити от съделителите по време на съществувалия между тях граждански брак в резултат на съвместен принос и представляват части от съпружеската им имуществена общност, прекратена с допускане на развод. Предвид горното, съдът намира, че на осн. чл. 27 вр. чл. 26, ал. 1 от СК (отм.), между Т.Т. и К.Г. е налице съсобственост върху процесните имоти, възникнала с влизане в сила на съдебното решение за развод, имащо като последица прекратяване на съпружеската имуществена общност съществувала помежду им.

            Предвид изложеното, съдът намира, че поземлен имот с идентификатор *** и самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***.1.1, находящи се в гр. Шумен, следва да бъдат допуснати до делба, при равни квоти за двете страни.

  По отношение на недвижимия имот, представляващ самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***.1.2:

съгласно разпоредбата на чл. 22, ал. 3 от СК, на която съответства чл. 19, ал. 3 от СК (отм.), лични са вещните права, придобити от съпруг-едноличен търговец, по време на брака за упражняване на търговската му дейност и включени в неговото предприятие. В същият смисъл е и т. 1 от Тълкувателно решение № 2/27.12.2001 г. на ВКС по гр. д. № 2/2001 г. на ОСГК: презумпцията за съвместен принос по чл. 19, ал. 3 от СК (отм.) се изключва за придобитото по време на брака от едноличния търговец, когато то е резултат от упражняваната търговска дейност. Вещите, правата върху вещи и влоговете, придобити по време на брака в резултат на осъществяване на тази дейност, не са съпружеска имуществена общност, когато са включени в търговското предприятие. Установи се по делото, че ответникът регистрирал едноличен търговец с наименование – ЕТ „Ина стил – К.Г.”***. Доказа се, че в търговското предприятие на същия е включен описания недвижим имот. Тоест, същият е индивидуална собственост на ответника К.Г., поради което следва описания имот да бъде изключен от делбената маса.

            На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, на съделителката Т.М.Т. следва да бъде даден шестмесечен срок, считано от влизане в сила на настоящото решение, да извърши отбелязването му в Служба по вписванията гр. Шумен по вписаната искова молба.

            При съобразяване с принципа на служебното начало, на основание чл. 7, ал. 1 от ГПК, с оглед обезпечаване пълноценното упражняване на правото на защита на имуществените права на всяка от страните в първото заседание след допускане на делбата и за нуждите на доклада по делото във втората му фаза, следва да бъде постановено, след влизане в сила на настоящото решение, делото да се докладва за назначаване на експертиза по въпроса за поделяемостта на допуснатите до делба вещи при насрочване на открито първо заседание след допускане на делбата.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И :

 

            На основание чл. 344, ал. 1 от ГПК вр. чл. 34 от ЗС, ДОПУСКА ДА СЕ ИЗВЪРШИ СЪДЕБНА ДЕЛБА между:

            Т.М.Т. с ЕГН **********, с постоянен адрес ***, със съдебен адресат адв. Р.П. ***, кантора 11   и

            К.Т.Г. с ЕГН **********, с постоянен адрес ***,  на  следните недвижими имоти:

            1. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор ***, находящ се в гр. Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен; със съседи: ***, ***, ***, ***; с площ 229 кв.м; с трайно предназначение на територията: урбанизирана; с начин на трайно ползване: ниско застрояване (до 10 м); с адрес на поземления имот: гр. Шумен, п.к. 9700, ул. ***;

            2. САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ с идентификатор ***.1.1, в сграда с идентификатор ***.1 в поземлен имот с идентификатор ***, находящ се в гр. Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, ул. ***, брой нива 2, предназначение: жилище, апартамент,

            с акт, от който съсобствениците черпят правата си: нотариален акт *** от 27.03.1995 г., том III, дело № *** г. на РС гр. Шумен;

            ПРИ КВОТИ НА УЧАСТИЕ В ПРЕКРАТЯВАНАТА СЪСОБСТВЕНОСТ: 1/2 (една втора) идеална част за Т.Т. и 1/2 (една втора) идеална част за К.Г..

            ОТХВЪРЛЯ КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН предявения от Т.М.Т. против К.Т.Г. иск за делба на следния недвижим имот:

            САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ с идентификатор ***.1.2, в сграда с идентификатор ***.1 в поземлен имот с идентификатор ***, находящ се в гр. Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, ул. ***, брой нива 1, предназначение: за търговска дейност, КАТО НЕ ДОПУСКА ДЕЛБА на описания недвижим имот.

            На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, ДАВА шестмесечен срок на съделителя Т.Т., считано от влизане в сила на настоящото решение, да извърши отбелязването му в Служба по вписванията гр. Шумен по вписаната искова молба.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

            След влизане в сила на настоящото решение, делото ДА СЕ ДОКЛАДВА за назначаване на експертиза по въпроса за поделяемостта на предмета на делбата и за насрочване в открито първо заседание след допускане на делбата.

Районен съдия: