Р Е Ш Е Н И Е

 

151/23.2.2015г.,     Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                                        седми състав

На 12 (дванадесети) февруари                                                   Година 2015

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар А.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 1145 по описа за 2014 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство за делба на недвижими имоти и движима вещ във фазата по допускане на делбата.

В исковата си молба (уточнена и допълнена) ищцата М.С.А. твърди, че с ответницата С.И.П.-А. са наследници на С. С. А., б.ж. на Кметство Царев брод, обл. Шумен починал на 17.12.2013 г. Последният притежавал недвижим имот, находящ се в с. Царев брод, обл. Шумен и движима вещ – лек автомобил. Същите били придобити преди сключване на брака на общия наследодател с ответницата, поради което представлявали индивидуална негова собственост. Моли съда да допусне до делба недвижимия имот и движимата вещ, при квоти: 1/2 ид. част за ищцата и 1/2 ид. част за ответницата. В съдебно заседание, пълномощникът на ищцата отправя искане делбата относно моторното превозно средство да бъде допусната при квоти: 1/4 идеална част за М. А. и 3/4 ид. части за С. П.-А..

В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК с който признава като основателен иска за делба, като по отношение на недвижимия имот признава и претендираните квоти на страните. Досежно моторното превозно средство сочи, че същото е придобито по време на брака й с общия наследодател, поради което моли делбата на същото да бъде допусната при квоти 1/4 идеална част за ищцата и 3/4 идеални части за ответницата.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: от приложеното по делото удостоверение за наследници № *** на Кметство Царев брод, обл. Шумен се установява, че С.С.А., б.ж. на с. Царев брод, обл. Шумен, починал на 17.12.2013 г., като оставил за законни наследници съпругата си – С.И.П.-А. и низходящата си от първа степен М.С.А.. Съдът констатира от удостоверение за сключен граждански брак, изд. въз основа на акт за граждански брак № ***. на Кметство Царев брод, че наследодателят на страните и ответницата сключили граждански брак на 05.05.2007 г.

По делото са представени нотариален акт № ***. на Нотариус рег. № 018 на НК и договор за доброволна делба от 14.11.2005 г., вх. Рег. № ***. на СВ гр. Шумен, от които се установява, че С. А. придобил чрез договори за продажба и за доброволна делба правото на собственост върху следните недвижими имоти, находящи се в с. Царев брод, обл. Шумен: 1. масивна едноетажна жилищна сграда, частично на маза, със застроена площ 59 кв.м, състояща се от три стаи, коридор и сервизни помещения, и стопански постройки със застроена площ 46 кв.м; 2. 1/2 идеална част от дворно място, цялото с площ 930 кв.м, представляващо УПИ *** в кв.*** по плана на с. Царев брод, в който съсобствен имот е определено място за реално ползване – източната част, включваща мястото под жилищната сграда и стопанските постройки.

Съдът констатира от представените договор за покупко-продажба на МПС от 02.11.2011 г. и свидетелство за регистрация на МПС № *** (част първа), че А. бил собственик на следното моторно превозно средство:лек автомобил марка „Фолскваген” модел „Голф“ с рег. № ***

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

С настоящото решение, постановено в първата фаза по извършване на съдебната делба, същата следва да бъде допусната. Съдът следва да се произнесе между кои страни следва да се допусне делба, за кои имоти и каква е частта на всеки от съделителите. По този начин следва да се установи правото на делба на всяка от страните.

Установи се по делото, че наследодателят на страните, приживе, преди сключване на граждански брак с ответницата, придобил в собственост описаните по-горе недвижими имоти.

Установи се по делото, че недвижимият имот, представляващ дворно място, бил притежаван в съсобственост от общия наследодател на страните и лицето К. М. Д., като бил придобит от всеки от тях чрез сключване на сделка – договор за продажба. Съгласно разпоредбата на чл. 345 от ГПК, когато в наследството има имоти, които наследодателят е притежавал в съсобственост с трети лица, тези имоти се изключват от поделяемата маса, ако между наследниците, от една страна, и третите лица - от друга, не се извърши делба преди съставянето на разделителния протокол. Именно такъв е настоящият случай, тъй като К. Д. се явява трето лице по отношение на съделителите. Според т. 3 от ППВС № 4 от 30.X.1964 г. относно приложението на чл. 283 от ГПК (отм.) – текст, съответстващ на чл. 345 от действащия ГПК, следва да се допусне делба и на имота, който наследодателят е притежавал в съсобственост с трети лица. Но ако до съставяне на разделителния протокол не се извърши делба между наследниците и третото лице, съсобственият имот се изключва от делбата. В случая, притежаваната от С. А. идеална част от обсъждания имот възлиза на 1/2, при което в делбената маса следва да бъде включена именно тази част от същия.

По размера на участието на страните в съсобствеността върху делбените недвижими имоти:

С настъпване на смъртта на С. А. на 17.12.2013 г., била открита възможността за неговите наследници да придобият правата и задълженията, които той имал, включително и правото му на собственост върху описаните недвижими имоти. Наследници по закон на починалия са съпругата му и детето му. Съгласно разпоредбите на чл. 5, ал. 1 и чл. 9, ал. 1 от ЗН, децата на наследодателя и съпругът му получават по равни части от наследственото имущество. При тези правила за наследяване, с откриване на наследството на С. А. тези имоти са в съсобственост между страните по делото, при следното участие в съсобствеността: 1/2 ид. част за М.А. и 1/2 ид. част за С.П.-А..

            Доказа се по делото, че на 02.11.2011 г. общият наследодател на страните придобил чрез сделка – договор за продажба и собствеността върху моторно превозно средство – описания по-горе лек автомобил. Съгласно разпоредбата на чл. 21, ал. 1  от СК, вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити. Тоест, по време на сключения между С. А. и ответницата граждански брак, същите придобили в режим на съпружеска имуществена общност лекия автомобил.  

По размера на участието на страните в съсобствеността върху движимата вещ:

Съгласно разпоредбите на чл. 5, ал. 1 и чл. 9, ал. 1 от ЗН, децата на наследодателя и съпругът му получават по равни части от наследственото имущество – в конкретния случай – 1/2 идеална част от прекратената съпружеска имуществена общност. При тези правила за наследяване, с откриване на наследството на С. А. описаното моторно превозно средство принадлежи в съсобственост на страните по делото, като дяловете им в правото на собственост са: 1/4 ид. част за М. А. и 3/4 идеални части за С. П.-А..

По отношение на държането на допуснатата до делба движима вещ, съдът приема за установено, че същата се държи от ответницата.

На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, на съделителя М.А. – предявила иска за делба, следва да бъде даден шестмесечен срок, считано от влизане в сила на настоящото решение, да извършат отбелязването му в Служба по вписванията гр. Шумен.

Водим от горното и на основание чл. 344, ал. 1 от ГПК, съдът  

Р   Е   Ш   И :  

ДОПУСКА ДА СЕ ИЗВЪРШИ СЪДЕБНА ДЕЛБА между:

М.С.А. с ЕГН **********, с постоянен адрес с. Салманово, общ. Шумен, обл. Шумен, ул. *** и

С.И.П.-А. с ЕГН **********, с постоянен адрес с. Царев брод, общ. Шумен, обл. Шумен, ул. ***

I. На следните недвижими имоти:

1. Масивна едноетажна жилищна сграда, частично на маза, със застроена площ 59 кв.м, състояща се от три стаи, коридор и сервизни помещения, и стопански постройки със застроена площ 46 кв.м, при граници: от изток – УПИ ***, от запад – жилищна сграда и двор, от север – улица, от юг – двор, изградени в УПИ*** от кв. *** по плана на с. Царев брод, обл. Шумен;

2. 1/2 идеална част от дворно място, цялото с площ 930 кв.м, представляващо УПИ *** в кв.*** по плана на с. Царев брод, обл. Шумен, при граници: от север и запад – улици, от изток - УПИ *** и от юг – УПИ ***, с определено място за реално ползване – източната част, включваща мястото под жилищната сграда и стопанските постройки, при граници: от север – улица с лице 14,90 м, от изток - УПИ ***, от юг – УПИ *** и от запад – мястото за реално ползване на съсобственика на имота К. М. Д.

ПРИ КВОТИ НА УЧАСТИЕ В ПРЕКРАТЯВАНАТА СЪСОБСТВЕНОСТ: 1/2 идеална част за М.С.А. и 1/2 идеална част за С.И.П.-А..

II. На следната движима вещ:

лек автомобил марка „Фолксваген” модел „Голф“ с рег. № ***, рама № ***, двигател № ***, намиращ се в държане на С.П.-А.,  

ПРИ КВОТИ НА УЧАСТИЕ В ПРЕКРАТЯВАНАТА СЪСОБСТВЕНОСТ: 1/4 идеална част за М.С.А. и 3/4 идеални части за С.И.П.-А..

На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, ДАВА шестмесечен срок на съделителя М.А., считано от влизане в сила на настоящото постановено по вписана искова молба решение, да извърши отбелязването му в и чрез Служба по вписванията гр. Шумен.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

  След влизане в сила на настоящото решение, делото ДА СЕ ДОКЛАДВА за насрочване в открито първо заседание след допускане на делбата.

 

                                                                         Районен съдия: