Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

546/3.7.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и девети юни 2015 година

В открито заседание в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар : С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1482/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявени алтернативно съединени искове, с правно основание чл. 26, ал. 1, предл. първо и второ и ал. 2, предл. пето от ЗЗД.

 

Искова молба, от пълномощник на К.Г.Б., ЕГН : **********, с адрес *** срещу С.Г.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и Г.С.Г., ЕГН : **********, със същия адрес, без посочено правно основание. 

Ищцата сочи, че с ответницата били сестри. Преди смъртта си майка им продала на ответницата два недвижими имота – ниви. Нотариалният акт обективиращ сделката бил подписан от продавачката с поставяне на отпечатък от палец. Тъй като тя не страдала от недъзи и била грамотна, опорочено било нотариалното удостоверяване. Отделно продажната цена била ниска и сделката прикривала дарение. Считайки я за нищожна, поради противоречие на закона, привидност или накърняване на добрите нрави, иска нищожността да се обяви и да се присъдят разноски.

В срока за отговор на исковата молба, ответниците, редовно уведомени, подават отговори. Считат исковете допустими и неоснователни.

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, лично и с представители, поддържат заявеното в исковата молба и отговорите си.

 

Така предявените искове са допустими, разгледани по същество са неоснователни, по следните съображения :

 

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Твърдяната за нищожна сделка била сключена на 10.12.2013г. между Р.Я.Б. и първата ответница, по време на брака ù с втория ответник, като била прехвърлена собствеността на две ниви с обща площ от 30 дка, в землището на с. ***, подробно описани в съставения НА № 27/10.12.2013г., НД № 1524/2013г. на нотариус № 019, с район на действие този на ШОС, за сумата от 4300 лева. Наместо саморъчен подпис, в акта, бил положен отпечатък от десния палец на продавачката, с отбелязана причина „поради недъг“.  Земеделските земи ù били възстановени с решение № 16/15.01.1998г.. Според приетото заключение на оценителната експертиза пазарната им цена към датата на сделката била 24000 лева/12000 лева за всеки имот/, а това на медицинската, твърди, че липсват данни за недъгавост на продавачката, въпреки заболяванията от които страдала според приложената медицинска документация.

Показанията на разпитаните свидетели, в частите им, които не противоречат на писмените доказателства или по между си установяват, че майката на страните живеела в имот собствен на първата ответница, която със съпруга си се грижели за нея, а с ищцата не поддържали отношения /както най-точно ги описва св. Ст. – „отношенията на К. с майка и бяха плахи…“/; конкретната сделка била подготвена от втория ответник, който платил цената и разноските по нея; При сключването ù, продавачката била трудно подвижна, а според ищцовите свидетели говорела трудно и „…сякаш малко не беше добре със здравето…“. В различни периоди преди сделката /2011 и 2013г./, продавачката споделила пред двама от разпитаните свидетели различни намерения, по отношение разпореждане със собствените си имоти – „…ще препише на С. къщата и нивите срещу гледане…“/св. Ж., стр. 53/ и „… земите ще ги подари на сестра ù, за да я гледа…“/св. Ст., стр. 155/.      

Така приетото за установено доведе до следните изводи :

         По отделните завени основания :

-         Противоречие на закона – на първо място следва да се отбележи, че не се твърди и претендира нищожност на нотариален акт като нотариално удостоверяване по см. на чл. 576 ГПК, а поради нарушение на чл. 579, ал. 2 ГПК, нищожност на сделката обективирана в него. Нарушение на споменатата разпоредба, даже и да е налице, не води до нищожност на правната сделка, за която е съставен акта. В случая нарушение липсва, защото дали страната по една сделка удостоверява изразената си воля, чрез саморъчен подпис или с отпечатък от палец, което законът изрично допуска, не е от значение нито за валидността на волята, като съгласие, което е водещия елемент, нито за последващото ù установяване. За него дори, от гледна точка на криминалистическа техника, по-висок е процента на вероятност, когато е положен пръстов отпечатък. Същественото в случая е, че преценката дали участващо в нотариалното производство лице може или не да се подпише, е на ръководно-решаващия орган в този процес – нотариуса. Тази преценка е към момента на удостоверяването ù за нея, е без значение обективно страда ли лицето от недъг или не, още по-малко установен ли е от медицинско лице такъв, а водещо е моментното му състояние. Затруднение за изписване на текст или полагане подпис в конкретен момент може да се дължи на много причини, включително вегетативна дистония, в каквито случаи няма пречка, както закона допуска, лице да удостовери волята си чрез полагане на пръстов отпечатък.

-         Привиден договор – теорията и практиката приемат, че привидни са договорите, при които страните нямат воля да бъдат обвързани така, както постановява договора. В случая се твърди относителна симулация /страните са искали да бъдат обвързани по друг начин/, а именно процесния договор за покупко-продажба прикрива дарение, като основния аргумент е неплащането на цената. Последния факт не е установен в процеса, напротив в нотариалния акт съставен при сделката е отбелязано, че цената е получена от продавача, което обвързва съда, а се потвърждава и от свидетел присъствал при предаване на сумата, като непостъпването ù по сметка на продавача, в каквато насока бе доказателствената активност на ищеца, не сочи обратното. Отделно от горното, неплащането на цена по договор може да е основание за развалянето му, а не за нищожност. Аналогично е положението и с изразените намерения на продавачката за различни разпореждания със собствеността ù преди сключване на сделката – няма данни те да са съществували при сключване на процесния договор. Както потвърди самият нотариус, страните са били наясно каква сделка сключват и са се съгласили да я сключат.

-         Накърняване добрите нрави – този порок се схваща най-често като нарушение на неписан правен принцип, а при възмездните сделки, по-конкретно на този за еквивалентност на престациите. Практиката въвежда обаче изискването те да са такива, или една от тях, че по същество да липсва престация. Случаят не е такъв. Страните са договорили конкретна цена, която макар и в пъти по-ниска от пазарната, ако се приеме заключението на вещото лице, основано върху наредба нямаща отношение към сделки със земеделска земя между граждани/чл. 1 от Наредба за реда за определяне цени на земеделски земи, обн. ДВ бр. 64 от 05.06.1998г./, не може да се определи като липсваща престация. Иначе казано определянето цената на сделката е променлива ограничена от принципа за свобода на договаряне и еквивалентност на престациите, но при оценка твърдяното им нарушаване, водещ е първия, не само заради преобладаващия субективен елемент във втория. Определянето на конкретна цена по сделка може да зависи както от особености на предмета, особености на страните, така и от особени отношения между тях. Именно те могат да са мотив за определяне цената на една вещ, за конкретен контрагент, в пъти по ниска от пазарната, в същия момент, което не е противно на добрите нрави. 

Изложеното по заявените основания сочи неоснователност на предявените искове и налага отхвърлянето им.

При така посочения изход на спора, на основание чл. 78, ал. 3 от ГПК, ищецът следва да заплати на ответниците, сумата от 1000 лева разноски в производството.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявените от К.Г.Б., ЕГН : **********, с адрес *** срещу С.Г.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и Г.С.Г., ЕГН : **********, със същия адрес, искове за прогласяване нищожността на договор за покупко-продажба на нива с площ от 15,000дка, имот № 013022 и нива с площ 15,003дка, имот № 071018, и двете в землището на с. ***, сключен на 10.12.2013г. между  Р.Я.Б., ЕГН : ********** и С.Г.Г., ЕГН : **********, поради противоречие на закона, накърняване на добрите нрави и привидност, като неоснователни.

 

ОСЪЖДА К.Г.Б., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на С.Г.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и Г.С.Г., ЕГН : **********, със същия адрес, сумата от 1000 лева, разноски в производството на настоящата инстанция.

 

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок, от връчването му, пред Окръжен съд – Шумен.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: