Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

                                                              187/10.3.2015г.

 

Шуменският  районен  съд, в публичното заседание, на осемнадесети февруари през две хиляди и петнадесета година, в състав:  

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: Людмила Григорова

 

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното  от  районния  съдия  гр. д. № 1802 по описа за 2014  г., за да се произнесе взе предвид следното:

                   Предявен е иск с правно основание чл.49, ал.1 от СК.

 

                   В молбата си до съда ищецът- С.С.Х., ЕГН **********,***, излага, че с ответника- Н.А.Х., ЕГН **********,***, са сключили граждански брак на 27.05.2007 г., като от брака си имат родени две деца- Н.Н.А., ЕГН ********** и О.Н.А., ЕГН **********. Сочи се в молбата, че още в самото начало на брака ответникът започнал да показва недобро отношение към ищцата. Последният бил болезнено ревнив, не й позволявал дори с приятелки да излиза на кафе, а ако закъснеела започвал тормоз, обиди и заплахи. Съпругът започнал често да злоупотребява и с алкохол, след което пред децата се е опитвал да нанася удари на ищцата. През м. февруари 2012 г., след поредния тормоз от страна на ответника върху ищцата, изразяващ се в отправяне на обидни думи към нея и децата, същата не издържала и за да се спаси от физическо насилие избягала с децата от семейното жилище в *** и се прибрала в дома на родителите си в ***, където и до момента живее с децата. От м. февруари 2012 г. до м. април 2014г. съпругът нито веднъж не ги е потърсил и не се е поинтересувал от това имат ли нужда от нещо, как живеят и какво става с лечението на дъщеря им. На 29.04.2014 г., около 23.30 – 00.00 ч. ответникът се появил пред жилището им в *** и започнал да крещи и чупи, като след това имало и други скандали. Поради изложеното, моли съда да постанови решение, по силата на което да бъде прекратен сключения между страните граждански брак, като дълбоко и непоправимо разстроен, по вина на ответника; да си възстанови фамилното име, носено преди брака – С.; да й се предостави упражняването на родителските права по отношение на родените от брака деца – Н.Н.А., ЕГН ********** и О.Н.А., ЕГН **********, като се определи местоживеенето на децата при ищцата; на ответника да се определи режим на лични отношения с децата, както следва: всяка първа и трета събота от месеца от 10.00 ч. до 18.00 часа, както и десет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; да бъде осъден ответникът да заплаща месечна издръжка на децата, както следва: за Н., в размер на 130.00 лв., а за О.- 120.00 лв., считано от датата на завеждане на исковата молба, с падеж до 10- то число на текущия месец, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, както и да бъде осъден да заплати издръжка на двете деца за минало време, в размер на по 120.00 лв., месечно, считано за периода от 03.07.2013 г. до датата на завеждане на иска 13.07.2014 г. Претендира и разноски. В съдебно заседание е допуснато изменение размерите на исковете за издръжка, като претенцията за издръжка по отношение на детето Н. се счита предявена за сума от 140.00 лв., а за О. - за сума от 130.00 лв.

Ответникът, в законоустановения срок едномесечен срок не представя писмен отговор. Не се явява и в съдебно, за да изрази становище по така предявения брачен иск.

            След като се запозна с изложеното и събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: Видно от 1 бр. удостоверение, издадено въз основа на акт за граждански брак № 0010/27.05.2007 г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Хитрино и 2 бр. частно заверен препис от удостоверения за раждане от *** г. и 03.06.2009 г., издадени от Община Шумен, се установи, че страните са законни съпрузи от 27.05.2007 г., и от брака си имат родени две деца- Н.Н.А., ЕГН ********** и О.Н.А., ЕГН **********, малолетни към датата на приключване на устните състезания. Не се спори между страните, че същите от почти три години са разделени и не живеят заедно, обстоятелство, потвърждаващо се и от събраните гласни доказателства. Няма спор, че съпругата, заедно с децата, е напуснала семейното жилище и живее в дома на родителите си. От събраните по делото гласни доказателства, се установи, че причина съпрузите да са разделени е, че ответникът злоупотребява с алкохол, както и упражнява спрямо ищцата физическо и психическо насилие, което се е извършвало и в присъствието на децата. И двамата свидетели заявиха, че конкретният повод да се разделят страните е един скандал, предизвикан от ответника, изразяващ се в побой над ищцата. Съдът дава вяра на тези гласни доказателства, поради обстоятелството, от една страна, че единият от свидетелите е от тази категория близки на страните, които предвид родствената връзка с ищцата, са в състояние пряко и непосредствено да възприемат отношенията между съпрузите, а от друга страна- показанията на двамата свидетели са ясни, конкретни и непротиворечиви помежду си, и са в синхрон с останалия събран доказателствен материал.

                  Позовавайки се на изложеното и категоричното нежелание на съпругата да възобнови съжителството си с ответника, предвид агресивното му поведение, както и употребата на алкохол от негова страна, съдът намира, че бракът между страните е изпразнен от взаимна обич, доверие, уважение, емоционална, духовна и физическа близост, единство на целите и интересите и съществува повече в тяхна и на децата им вреда, отколкото полза, без реални перспективи за заздравяването му. Ето защо, приема, че е дълбоко и непоправимо разстроен и следва да бъде прекратен.

                   Досежно вината, счита, че тя принадлежи на съпруга, тъй като по делото се събраха категорични доказателства за негово противобрачно поведение, с което той е нарушил основни принципи, залегнали в основата на брачните отношения и предвидени в разпоредбите на чл.2, т.7, чл.14 и чл.15 от СК, а именно уважение, грижа, разбирателство и съвместно живеене на съпрузите. Данни за осъществено противобрачно поведение от страна на съпругата не се събраха.  

                   Относно фамилното име на съпругата, имайки предвид желанието на ищцата, заключава, че след прекратяването на брака съпругата следва да възстанови предбрачното си фамилно име- С..

                   По въпроса за упражняване на родителските права върху родените през време на брака деца- Н.Н.А., ЕГН ********** и О.Н.А., ЕГН **********, се установи, че към момента на приключване на устните състезания децата живеят с майка си в жилището на родителите й, находящо се в ***. Съдът след като съобрази гореизложеното и имайки предвид вината за разпадане на брачната връзка, поведението и навиците на ответника, желанието и възпитателските качества на родителите, възрастта на децата, и като цяло интересите на децата, както и след като се съобрази с изготвения социален доклад, заключава, че упражняването на родителските права върху малолетните Н. и О. следва да бъде предоставено на майката, при режим на свиждане с бащата, както следва: всяка първа и трета събота от месеца от 10.00 ч. до 18.00 часа, както и десет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

                    Касателно издръжката на децата, съобрази следното: От приложения по делото частно заверен препис от удостоверение, с изх. №269/30.06.2014 г. по описа на „К.“ ЕАД, се установи, че майката за периода от декември 2013 г. до месец май 2014 г. е реализирала средно месечен нетен доход, в размер на 362, 81 лв. Няма спор, а се установява както от събраните писмени, така и от събраните гласни доказателства, че детето Н. на 08.09.2014 г. е претърпяло операция за отстраняване на туморно образувание, което изисква едно по- продължително лечение и наблюдение здравето на детето, респ. са необходими допълнителни средства за осигуряване здравословното му развитие. Не се ангажираха доказателства относно доходите и имуществото на ответника, но предвид възрастта му и липсата на данни, установяващи невъзможността му да полага пълноценно труд, съдът приема, че той е в състояние да реализира месечен доход, поне в размер на минималната за страната работна заплата. Съобразявайки се с изложеното, а от друга страна отчитайки възрастта, здравословното състояние и като цяло интересите на децата, както и предвидения в разпоредбата на чл.142, ал.2 от СК минимален размер на издръжка, заключава, че на детето Н. следва да се определи месечна издръжка, в общ размер на 220.00 лв., от която бащата да заплаща 130.00 лв., месечно, а майката, полагаща непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието й- разликата от 90.00 лв., а за детето О.- месечна издръжка в общ размер на 200.00 лв., от която бащата да заплаща 120.00 лв., а майката- разликата от 80.00 лв. За да определи този размер на издръжка, която следва ответникът да заплаща на децата си, съдът се съобрази с обстоятелството, че същият, предвид възрастта си, е в състояние да реализира допълнителни доходи, осигуряващи му възможност да заплаща издръжка в малко по- висок размер, с оглед нуждите на децата си. Последната следва да се присъди, считано от датата на подаване на исковата молба- 03.07.2014 г. до настъпване на законни предпоставки, водещи до прекратяване или изменение правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, с падеж до десето число на месеца, за който се дължи. Касателно претенциите за издръжка за минало време, безспорно се установи, че страните повече от една година не живеят заедно, като грижи по отглеждането и възпитанието на децата се полагат от тяхната майка. Не се установи ответникът да е осигурявал средства за издръжка на децата си през периода на раздяла със съпругата му. Ето защо и с оглед разпоредбата на чл.149 от СК, счита че за период една година преди депозиране на настоящата искова молба, ответникът дължи месечна издръжка на децата си, чийто размер съдът определя на сума от по 110. 00 лв. за всяко едно от децата.       

              Относно семейното жилище не се спори между страните, че е собственост на родителите на ответника и се намира в ***, и е напуснато от съпругата. Доколкото съпругата не заявява претенция за предоставяне ползването на семейното жилище, намира, че същото следва де се предостави за ползване на ответника. 

На основание чл.329, ал.1 от ГПК, деловодните разноски следва да се възложат върху виновния съпруг- Н.А.Х., ЕГН **********.

            Съобразявайки се с данните по делото относно доходите на страните, съдът определя окончателна държавна такса по предявения брачен иск в размер на 50.00 лева, от които приспада първоначално внесените от ищеца- 25.00 лева. Остатъкът от сумата, следва да се доплати от ответника.

            На основание чл.78, ал.1 от ГПК, ответникът следва да изплати на ищеца извършените по делото разноски, в размер на 630.00 лв.

            На основание чл.78, ал.6, вр. с чл.83, ал.1, т.2 от ГПК, ответникът следва да заплати по сметка на ШРС и сума от 360.00 лв., представляваща държавна такса върху определения размер на издръжка на децата му.

                   

                   Водим от горното, съдът

 

                                           Р           Е           Ш           И:

 

                    ПРЕКРАТЯВА, сключения на 27.05.2007 г., с акт № 0010/27.05.2007 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Хитрино, граждански брак между Н.А.Х., ЕГН **********,*** и С.С.Х., ЕГН **********,***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.  

                    ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че ВИНА за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има СЪПРУГЪТ- Н.А.Х., ЕГН **********.

                 ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на съпругата-  С..

                   ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху родените от брака деца Н.Н.А., ЕГН ********** и О.Н.А., ЕГН **********, НА МАЙКАТА С.С.Х., ЕГН **********,***, като определя местоживеенето на децата на адреса, на който живее майката- ***.   

                   ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между БАЩАТА Н.А.Х., ЕГН **********,*** и ДЕЦАТА- Н.Н.А., ЕГН ********** и О.Н.А., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота от месеца от 10.00 ч. до 18.00 часа, както и десет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

                   ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в *** на Н.А.Х., ЕГН **********, като констатира, че съпругата го е напуснала. 

       ОСЪЖДА Н.А.Х., ЕГН **********,*** да заплаща на децата си Н.Н.А., ЕГН ********** и О.Н.А., ЕГН **********, действащи чрез своята майка и законен представител С.С.Х., ЕГН **********, и тримата с адрес: с адрес: ***, месечна издръжка, както следва: за детето Н., в размер на 130.00 лв. /сто и тридесет лева/, а за детето О., в размер на 120.00 лв. /сто и двадесет лева/, считано от 03.07.2014 г. до настъпване на законни предпоставки, водещи до прекратяване или изменение правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, с падеж до десето число на месеца, за който се дължи, както и издръжка за минало време, а именно за периода от 03.07.2013 г. до 03.07.2014 г., в размер на 110.00 лв. / сто и десет лева/ за всеки месец и за всяко едно от децата, ведно със законната лихва, считано от 03.07.2014 г. до окончателното изплащане на главните задължения .    

                   ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв. /петдесет лева/, от които приспада първоначално внесените от ищеца 25.00 лв.

                   ОСЪЖДА Н.А.Х., ЕГН **********,***, да заплати по сметка на Шуменски районен съд сума, в размер на 385.00 лв. /триста осемдесет и пет лева/, от която 25.00 лв.- държавна такса за водене на делото и 360.00 лв., държавна такса, определена върху присъдения размер на издръжка за децата му.

                   ОСЪЖДА Н.А.Х., ЕГН **********,***, да заплати на С.С.Х., ЕГН **********,***, сума в размер на 630.00 лв. /шестстотин и тридесет лева/, представляваща извършените по делото разноски. 

                   Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: