Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

68/28.1.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и шести януари 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1859/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Иск за развод с правно основание чл. 49 ал. 1 от СК.

 

Искова молба от Д.Й.П., ЕГН : **********,***, срещу В.К.П., ЕГН : **********,***, с посочено правно основание чл. 49 СК. Излагайки, че поради ревност и домашно насилие от ответника, бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен, ищцата претендира прекратяването му, без произнасяне по въпроса за вината, запазване на брачното фамилно име, предоставяне ползването на семейното жилище.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, чрез особен представител, подава отговор. Оспорва фактите на които се основава. Твърди, че ищцата има друго жилище, а той не и не са налице предпоставките за предоставяне ползването на семейното на нея. Иска ползването му, да му се предостави, евентуално да бъде осъдена да му заплаща наем.

В открито заседание, страните, редовно призовани, ищцата лично и с представител заявява искане за прекратяване на брака, без произнасяне по въпроса за вината, и предоставяне ползването на семейното жилище, а ответният представител оттегля искането си в тази насока и това за заплащане на наем, в която и част производството е прекратено.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

 

Страните са сключили граждански брак на 22.04.1984г., за което е бил съставен Акт № 201/22.04.1984г. на Община Шумен. От брака имали родени две деца – пълнолетни. Според показанията на разпитаната свидетелка, на които съдът не намери основание, да не даде вяра, се установи, че от самото му начало, брачният живот на съпрузите не протичал нормално. Живеели в неразбирателство и отчуждени, като съпругът, не проявявал заинтересованост към съпругата и ежедневните потребности на семейството. Бил изцяло на нейна издръжка. Не работел. От повече от година не живеели заедно, като съпругът бил при дъщеря им, в Германия.

 

При  така  установената  фактическа  обстановка, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен по следните съображения:

Установи  се, че между съпрузите са изчезнали взаимното разбирателство, другарски отношения и доверие, характерни за един нормален брачен съюз. Установената фактическа раздяла, е самостоятелна причина, за дълбокото и непоправимо разстройство на брака / ППВС № 1/57г., № 10/71г. /.

 

Съобразно чл. 53 от СК и изразеното желание на съпругата, тя следва да запази брачното си фамилно име – П..

 

Семейното жилище, в гр. ****, напуснато от ответника, обитавано от нея, следва да и се предостави за ползване.

 

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 50 лева, от които констатирайки, че са внесени при завеждане на исковата молба 25 лева, счита, че остатъка следва да бъде внесен от страните, съобразно чл. 329 ГПК, по сметка на ШРС, а именно 25 лева от ответника.

 

Предвид искането на страните разноски между тях не се присъждат.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р    Е    Ш    И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 22.04.1984г., в гр. Шумен, за което е бил съставен Акт № 201/22.04.1984г. на Община Шумен, между Д.Й.П., ЕГН : **********,*** и В.К.П., ЕГН : **********,***, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН, без произнасяне относно вината.

 

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище в гр. **** на Д.Й.П., ЕГН : **********.

 

ПОСТАНОВЯВА съпругата след прекратяване на брака, да носи фамилно име – П..

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по брачния иск в размер на 50 лева, като ОСЪЖДА В.К.П., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 25 (двадесет и пет) лева.

 

Разноски между страните не се присъждат.

 

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – гр. Шумен, в двуседмичен срок, от  връчването му на страните.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: