Р Е Ш Е Н И Е

 

1684/21.10.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на първи октомври през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1025 по описа за 2015г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Гр.д.№1025/2015г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени обективно съединени искови претенции с правно основание чл.49 и чл.86 ал.1 от ЗЗД, във връзка с чл.213 ал.1 от КЗ и чл.86 от ЗЗД. В исковата си молба до съда ищцовата страна - ЗАД”Армеец”–гр.София, ул.Стефан Караджа №2, с ЕИК ***, представлявано от Р. Г. излага, че на 15.05.2010г. в гр.Шумен застрахован при дружеството по силата на застраховка “Каско на МПС”, товарен автомобил “Мицубиши” модел “Л 200”, с рег.№ *** претърпял щети при преминаване през необезопасена дупка на път, стопанисван от ответника. Ищеца изплатил на застрахованото лице сумата 1014,01лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди и на осн.чл.213 ал.1 от КЗ, встъпил в правата на застрахования срещу Община Шумен и ликвидационни разноски. Излага се още, че вредите били причинени неправомерно, предвид недостатъчната грижа за поддържане на изправността на пътя, чийто собственик е Община Шумен, поради което и моли съда, да постанови решение, по силата на което да осъди ответника- Община Шумен да му заплати нанесените имуществени вреди в посочения размер, мораторна лихва в размер на 313,41лв. за периода от датата на покана до ответника 30.04.2012г. до 04.05.2015г., ведно с дължимата законна лихва върху главницата от датата на завеждане на иска до окончателното й заплащане, както и направените по делото разноски, ведно с адвокатско възнаграждение.

Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. В него се оспорва предявения иск. Твърди се, че не е спазена процедурата по Наредба №1-167/2002г., при огледа на произшествието не е поканен представител на Община Шумен и няма причинна връзка между вредите и ПТП. В съдебно заседание, процесуалния представител поддържа отговора и твърди, че исковете са недоказани.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна: От представеното по делото платежно нареждане се установява, че на 24.06.2010г., ищецът заплатил сумата 1014,01лв., представляваща понесени щети от автомобил “Мицубиши ” модел “Л 200”, с рег.№ *** собственост на трето лице- лизингодател Райфайзен Лизинг България-клон Велико Търново, който е посочен като „товарен“ автомобил. Щетите били причинени в следствие на ПТП, настъпило на 15.05.2010г. в гр.Шумен, при което автомобилът преминал през дупка на пътното платно и претърпял повреда- счупен заден десен ресьор. Препятствието, разположено на пътното платно на неустановена безспорно улица е с неустановена дълбочина. Размерите му са посочени в назначената СТЕ, като същите се основават на снимков материал, изготвен от ищеца. Не се установи конкретно причината за произшествието, като в показанията си водачът не сочи изложеното твърдение за насрещно движещ се участник в движението, който му е попречил да избегне дупката, а твърди, че дупките били няколко. Произшествието настъпило в светлата част на денонощието в 10,30ч. Тези обстоятелства заедно с посочено място на ПТП „път към Млекозавода“, били декларирани в Заявление от застрахованото лице до ищцовото дружество и същите не се подкрепят от никакви други събрани доказателства по делото. Механизма на ПТП не се установява безспорно от разпита на водача на автомобила, който свидетелства, в противоречие с изложеното в исковата молба и сочи друго място на произшествието- второстепенен път към Химическия завод. Начинът на настъпване на щетата не се установява и от назначената по делото съдебно-авто-техническа експертиза, като вещото лице я е изготвило спрямо представените от ищеца писмени доказателства, които са частни документи и нямат обвързваща съда доказателствена сила. Не се установи нанесените щети да са в причинно-следствена връзка с процесното ПТП. За произшествието не е бил съставен Протокол за ПТП, от който биха могли да се установят допълнителни обстоятелства за мястото на ПТП, конкретното местоположение на дупката и дали препятствието, разположено на пътното платно не било сигнализирано по предвидения в ЗДвП начин.

           Установен е размера на щетата 1014,01лв. с ДДС към датата на събитието за труд и материали от представените писмени доказателства: доклад по щета, фактура и преводно нареждане. Застрахователното обезщетение било заплатено на 24.06.2010г. чрез банков превод по сметка на лизингополучателя „Марипен 2006“ ЕООД.

Елементите на фактическия състав на чл.49 от ЗЗД са следните: вреда; причинна връзка на вредата с противоправно поведение на прекия и причинител; вина на прекия причинител на вредата; възлагане на работа на прекия причинител на вредата; вредата да е причинена от изпълнителя при или по повод изпълнението на работата. Не беше установено безспорно, че участъкът от пътя, на който е настъпило застрахователното събитие, представлява част от общинската пътна мрежа, поддържането на който се осъществява от ответника. Не е безспорно установено наличието на причинна връзка между причинените на застрахования автомобил щети и бездействията на служителите на ответника, които са длъжни с грижата на добър стопанин да поддържат пътищата, като неравностите и препятствия по пътя следва да бъдат своевременно отстранени или обозначени с предвидените в закона знаци, с оглед предотвратяване на евентуални произшествия. Не беше доказано, че за инцидента е довело до причинената вреда именно виновното бездействие от страна на служителите на ответника, при и по повод изпълнението на работата. Ето защо съдът намира предявеният иск за имуществени вреди за неоснователен и недоказан в пълния си предявен размер.

На основание чл.78 ал.1 от ГПК ищеца следва да заплати направените от ответника деловодни разноски 300лв.–юрисконсултско възнаграждение и 150лв.възнаграждение на вещо лице.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

            ОТХВЪРЛЯ предявения иск с правно основание чл.49 и чл.86 ал.1 от ЗЗД, във връзка с чл.213 ал.1 от КЗ и чл.86 от ЗЗД, от ЗАД”Армеец”–гр.София, ул.Стефан Караджа №2, с ЕИК ***, представлявано от Р. Г. срещу ОБЩИНА ШУМЕН, представлявана от К. К., за заплащане на сумата от 1024,01лв./хиляда двадесет и четири лева и една стотинки/, представляваща ликвидационни разноски и обезщетение за причинени имуществени вреди на осн.чл.213 ал.1 от КЗ, на застрахован при дружеството по силата на застраховка “Каско на МПС”, товарен автомобил “Мицубиши” модел “Л 200”, с рег.№ ***, претърпени на 15.05.2010г. при преминаване през необезопасена дупка на път, стопанисван от ответника- ул.“Индустриална“ в гр.Шумен, както и мораторна лихва в размер на 313,41лв./триста и тринадесет лева и четиридесет и една стотинки/ за периода от 30.04.2012г. до завеждане на иска и законната лихва върху главницата от предявяването на иска до  окончателното й заплащане.             

 

ОСЪЖДА ЗАД”Армеец”–гр.София, ул.Стефан Караджа №2, с ЕИК 121076907, представлявано от изп.директор Р. Г. да заплати на ОБЩИНА ШУМЕН, представлявана от К. К., направените по делото деловодни разноски в размер на 450 лева /четиристотин и петдесет лева /.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2 седмичен срок от уведомяване на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: