Р Е Ш Е Н И Е

 

1590/25.9.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и четвърти септември през две хиляди и петнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1034 по описа за 2015г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:

 

              Гр.д.№1034/2015г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл.49 от СК от И. М.Р., ЕГН **********,*** срещу Ш.м.Р., ЕГН ********** ***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака по вина на ответника, който се иска да бъде прекратен и се предявяват съединени брачни искове относно фамилното име. Ответникът не е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК.

 В течение на производството по делото страните са постигнали споразумение за прекратяване на брака им по реда на чл.50, и представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК, като съдът допусна изменението на иска. И ответника и ищцата, заявиха в съдебно заседание, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт ***. на с.Ч., община В., област Ш.. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт за граждански брак Акт *** на с.Ч., община В., област Ш. между И. М.Р., ЕГН **********,*** и Ш.М.Р., ЕГН ********** ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

ОДОБРЯВА постигнатото между Иксане М.Р., ЕГН ********** и Ш.М.Р. споразумение в следният смисъл :  

 

 Семейното жилище придобито по време на брака, находящо се в гр. Ш., ***, подробно описано в нотариален акт №*** г. на нотариус С. С. с район на действие ШРС ще се ползва от страните както следва:

И. М.Р., ЕГН **********,***, ще ползва ПЪРВИ ЖИЛИЩЕН ЕТАЖ с идентификатор 83510.667.30.1.1 от масивна двуетажна жилищна сграда №1, находяща се в поземлен имот с идентификатор №83510.667.30, който жилищен етаж се състои от три стаи, хол и кухня, ниша, баня, тоалетна с отделен вход с предверие от изток.

Ш.М.Р., ЕГН ********** ***, ще ползва южната половина на сутеренния етаж– изби, състоящ се от две избени помещения /преустроени в жилищна част/, южната половина от предверието и хола пред избените помещения с отделен вход откъм изток /под площадката на първия жилищен етаж/ от двуетажна жилищна сграда №1, находяща се в поземлен имот с идентификатор 83510.667.30.

            След прекратяване на брака молителката запазва фамилното си име „Р.“.

            По време на брака си молителите не са придобивали със съвместен принос парични влогове, поради което всеки от молителите ще се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

            Задълженията, които е поел всеки един от молителите на свое име, си остават лични за него и няма да представляват задължения на другия съпруг след прекратяване на брака.

            След прекратяване на брака, страните няма да си дължат издръжка един на друг.

            Разноските остават за страните така, както са направени и бъдат присъдени от съда.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично от молителите.

ОСЪЖДА Ш.М.Р., ЕГН ********** да заплати държавна такса в размер на 15 лв./петнадесет лева/ по сметка на РС-гр.Шумен.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: