Р      Е     Ш     Е       Н      И      Е

                                                               544/2.7.2015г. ,     гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на двадесети четвърти юни две хиляди и петнадесета година, в състав

                                                                                       Районен съдия : Л. Григорова

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от районния съдия гр.д. № 1104 по  описа за 2015 година, за да се произнесе взе предвид следното :

                   Производство по чл.530 и сл. от ГПК, вр. с чл.19, ал.1 от ЗГР.

                  

                   Депозирана е молба от С.Ю.С., ЕГН **********,***, действаща чрез пълномощника си адв. Р.П. от ШАК, в която излага, че е родена на *** ***, като в акта си за раждане е записана с имената С.Ю. А.. По време на възродителния процес имената й били променени, като в последствие, по административен ред, били възстановени на С.Ю. П.. На 20.06.1998 г. сключила граждански брак с лицето М.М.в С. и приела неговата фамилия- С.. Молителката твърди, че както тя, така и съпругът й изповядват мюсюлманска религия, като съобразно религиозните традиции на мюсюлманите, бащиното и фамилното им име не съдържа наставките „ов/ова“, „ев/ева“. С използването на фамилията й „С.“, молителката се чувствала неудобно при общуването с близки и познати. Поради същите причини на съпруга, по съдебен ред, е променено фамилното име от „С.“ на „С.“. Молителката счита, че тъй като са семейство и с оглед етническата им принадлежност, носенето на различни фамилии ставало причина за лично и обществено неудобство. Поради изложеното моли съда да постанови решение, по силата на което да се допусне промяна на фамилното й име, като същото от С. бъде заменено с името - “С.” .                   

       Заинтересованата страна Община – Шумен, редовно призована, не изразява становище по молбата. 

                  След като се запозна с изложените становища и събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: С.Ю.С., ЕГН ********** е родена на *** *** от майка С.Х.М. и баща- Ю. А.М., като при раждането си е записана с имената С.Ю. А.. Видно от представения към молбата частно заверен препис от удостоверение за сключен граждански брак от 20.06.1998 г., издадено от Община Шумен, се установи, че молителката на 20.06.1998 г. в гр. Шумен е сключила граждански брак с лицето М. М.С.. От Решение №861/19.11.2014 г., постановено по гр. д. №2587/2014 г. по описа на ШРС, става ясно, че по молба на съпруга на молителката, съдът е допуснал промяна на бащиното и фамилното му име, като е постановил същият да носи имената М.М.С.. От събраните гласни доказателства, на които съдът дава вяра, тъй като са ясни, конкретни, непротиворечиви, а от друга страна са в синхрон с останалите събрани доказателства, се установи, че желанието на молителката, предвид етническите традиции и промяната фамилията на съпруга й, да носи фамилно име, без наставката и окончанието „ова“, т.е. да се именува „С.“. И двамата свидетели заявиха, че молителката изпитва известно неудобство при носенето и използването на имената си, тъй като бащиното й име е без съответните наставка и окончание.

Съгласно текста на нормата на чл.14, ал.1 от ЗГР, фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго. Разпоредбите на ЗГР и СК дават възможност на български граждани, сключващи граждански брак, да приемат фамилното име на своя съпруг или да добавят фамилното име на съпруга към своето. Безспорно желанието на молителката е да приеме фамилното име на съпруга си, както и го е направила при сключване на брака. Безспорно се установи, че считано от 19.11.2014 г., съпругът на молителката е с фамилно име „С.“, което е съобразено с етническите и религиозни традиции на лицето и семейството му. Това е и категоричното желание на молителката. Поради гореизложеното и водейки се от характера на правото на име, което е основно право на личността, заключава, че разглежданата молба е допустима и основателна, поради наличието на важни, по смисъла на закона, обстоятелства, оправдаващи исканата промяна. Ето защо намира, че молбата следва да се уважи. 

                   Водим от горното,

Р        Е        Ш        И  :             

                  

       ДОПУСКА ПРОМЯНА на фамилното име на С.Ю.С., ЕГН **********,*** от  “С.” на “С.”.

                   Решението, на основание чл.537, ал.1 от ГПК, е окончателно и не подлежи на обжалване.

                   Препис от същото да се изпрати на Община – Шумен за вписване на извършената промяна.

             

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: