Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1709/28.10.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и шести октомври 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1154/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявен иск с правно основание чл. 59, ал. 9 от СК и насрещен с правно основание чл. 150 от СК .

 

Искова молба от М.П.М., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу П.И.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, без посочено правно основание. Излага, че с решение по ГД № 734/2012г. на ШРС, бил прекратен бракът му с ответницата, като родителските права над родените им деца – И. и М., били предоставени на майката, а на него бил определен режим на лични контакти. Считайки, че е настъпила съществена промяна в обстоятелствата, изразяваща се в преимуществено живеене на децата при него, иска изменение на режима на упражняване на родителските права и лични контакти, постановени с решение № 375/02.05.2012г., по ГД № 734/2012г., по описа на ШРС, а именно : предоставяне упражняването на родителските права над децата на него, определяне на местоживеенето им при него, определяне на режим на лични контакти между децата и майката всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч., до 18,00ч, както и един месец през лятото, когато не е в платен отпуск; осъждане на ответницата да заплаща месечна издръжка за децата, в размер на 110 лева за И. и 130 лева за М..

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, подава отговор и предявява насрещен иск за увеличение на присъдена издръжка. Оспорва фактите на които искът се основава. Твърди, че работи  и полага грижи за децата в рамките на възможностите си, но често среща затруднения, поради липса на издръжка за децата осигурявана от ищеца. Иска отхвърляне на първоначалния иск и увеличение на присъдената издръжка от 70 лева, на 130 лева за всяко дете.

В срока за отговор на насрещният иск, ответникът по него не подава такъв.

 

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, лично и с представители, поддържат заявеното в исковите молби и отговора.

 

Така предявеният иск е допустим, разгледан по същество е основателен първоначалният и неоснователен насрещният, по следните съображения :

 

От събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност се установи следното от фактическа страна:

 

Не се спори от страните, а и представените писмени доказателства установяват, че с решение № 375/07.05.20128г. по ГД № 734/2012г., по описа на ШРС, бракът между страните е прекратен, като родителските права над непълнолетните тогава деца П., И. и М., са предоставени на майката, определен е режим на лични контакти на бащата и е осъден да му заплаща издръжка.

От приложените писмени доказателства и показанията на свидетелите, преценени съобразно чл. 172 от ГПК, предвид явната им заинтересованост, заради родствената им връзка, се установи, че  в разрез с постановените мерки, две от още ненавършилите пълнолетие деца И. и М. живеят с бащата и навършилият пълнолетие П., в бившето семейно жилище, като имат самостоятелни стаи. Поддържат редовни контакти с майката – всеки ден по телефон и един път седмично по няколко часа. Майката ползва жилище под наем, като след завеждане на делото и е предоставено общинско, което се ремонтира. Двамата родители работят по трудово правоотношение като доходите им са 600 лева майката и 900 лева бащата. Не разполагат с непосредствена подкрепа от разширено семейство.

Социалният доклад на ДСП – Шумен сочи, че и двамата родители имат родителски капацитет, жилищни условия и могат да задоволяват потребностите на децата, в своите семейства. Двете деца са ученици в ОУ „Д. Благоев“ – гр. Шумен, съответно в първи и седми клас. Безспорна е силната емоционална връзка както между децата и двамата родители, като от известен период приоритет има тази с бащата. От изслушването в съдебно заседание се установи, че причина за това, в представите на непълнолетния е поведението на майката, през последната година – отсъствие от дома, трудно склоняване към помощ за учебния процес и затруднена комуникация.

По отношение на непосредствените родителски грижи, от показанията на свидетелите, се установи, че ищецът в последната година полага необходимите родителски грижи за отглеждането, възпитанието и образованието на двете деца, като, както се сочи от изслушаното, това е и желаното им местоживеене.

 

Така приетата за установена фактическа обстановка, доведе до следните правни изводи :

С оглед разпоредбата на чл. 59, ал. 9 от СК, настоящият състав счита, че е налице изменение на обстоятелствата след определяне мерките по отношение на непълнолетни деца на страните, което налага изменянето им. По конкретно те се свеждат до появата на нови, съществено засягащи ефективността на постановените мерки. На първо място това е избраното поведение на майката и децата. Нито честите и отсъствия от дома, нито липсата на внимание, спомагат ефективното упражняване на родителски права. На второ място това е по-силната емоционална връзка с бащата, с когото децата предпочитат да споделят, търсят съвет и заявяват, че се чувстват по-спокойни и сигурни. Не на последно, по важност, е и желанието на непълнолетното от тях, да се промени местоживеенето им. Не без значение е, че при ново разрешение на въпросите за мерките по отношение детето, ще отпадне необходимостта му да избира вредящо му демонстративно поведение, като във важния за личностното му формиране период ще има възможност да изпитва последиците на самостоятелно взети решения.

Поради това съобразно заявеният петитум и възможността за служебно произнасяне по въпросите на родителските права, личните отношения, местоживеенето и издръжката, съдът счита, че постановените по ГД № 734/2012г. по описа на ШРС, следва да се изменят, като родителските права над непълнолетния И. и малолетната М. се предоставят на бащата, определи се местоживеенето им при него, на адрес – гр. Шумен, ул. ***, определи се режим на лични контакти на майката с децата, всяка събота и неделя от месеца от 09,00ч. в събота, до 19,00ч. в неделя, с преспиване, 30 дни през лятото, когато бащата не е в платен отпуск, на всеки личен празник на майката и родителите и – рожден ден, имен ден и др., както и първата половина на всяка училищна ваканция, когато е по голяма от 3 дни, на Коледните и Великденски празници, през нечетните години, и на Новогодишните празници, през четните години. Така определеният по-разширен, от традиционно възприетият от съдебната практика режим на лични контакти, съответства на, от една страна силната емоционална връзка на децата с двамата родители, която следва да се доразвива, в техен интерес, и от друга води необходимост от периодични контакти между родителите, спомагащи за постигане на по добра кооперативност, партниране и равновесие в отношенията им като такива. Имайки предвид нуждите на децата и тяхната възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща минималния размер на издръжката, съдът счита, че нейният общ размер следва да се определи на 250 лева за М. и 270 лева за И., от които по малка част, като паричен еквивалент, да се поеме от ответника, а именно 110 лева за М. и 130 лева за И., а останалата част, да се поеме от бащата, независимо от полаганите от негова страна непосредствени грижи, по отглеждане и възпитание на непълнолетното дете. Така определеният размер на издръжката се дължи, от влизане в сила на решението, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

При така посочения изход на спора по първоначалния иск, насрещният се явява неоснователен и следва да се отхвърли.

Определя държавна такса от 345,60 лева, върху определения размер на издръжката, която да се внесе по сметка на ШРС от ответника, по първоначалния иск.

На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК ответникът следва да заплати на ищеца сумата от 390 лева разноски в производството, съразмерно уважената част от иска.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ постановените с решение № 375/07.05.2012г. по ГД № 734/2012г., по описа на ШРС, мерки за родителските права след развода, по отношение малолетното дете М. М. М., ЕГН : ********** и непълнолетното дете И. М.М., ЕГН : **********, като постановява :

 

ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на децата М. М. М. ЕГН : ********** и И. М.М., ЕГН : **********, при бащата – М.П.М., ЕГН : **********, с адрес ***.

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права над децата М. М. М., ЕГН : ********** и И. М.М., ЕГН : ********** на бащата – М.П.М., ЕГН : **********.

 

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на майката – П.И.Р., ЕГН : **********, с децата М. М. М., ЕГН : ********** и И. М.М., ЕГН : **********, всяка събота и неделя от месеца от 09,00ч. в събота, до 19,00ч. в неделя, с преспиване, 30 дни през лятото, когато бащата не е в платен отпуск, на всеки личен празник на майката и родителите и – рожден ден, имен ден и др., както и първата половина на всяка училищна ваканция, когато е по голяма от 3 дни, на Коледните и Великденски празници, през нечетните години, и на Новогодишните празници, през четните години.

 

ОСЪЖДА П.И.Р., ЕГН : **********, да заплаща издръжка на малолетното си дете М. М. М., ЕГН : **********, в размер на 110 (сто и десет) лева, считано от влизане в сила на решението, с падеж първо число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

ОСЪЖДА П.И.Р., ЕГН : **********, да заплаща издръжка на малолетното си дете И. М.М., ЕГН : **********, в размер на 130 (сто и тридесет) лева, считано от влизане в сила на решението, с падеж първо число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният от П.И.Р., ЕГН : ********** срещу М.П.М., ЕГН : ********** иск с правно основание чл. 150 от СК, като неоснователен.

 

ОСЪЖДА П.И.Р., ЕГН : **********, да заплати, по сметка на Районен съд – гр. Шумен, сумата от 345,60 лева, държавна такса, върху определения размер на издръжката.

 

ОСЪЖДА П.И.Р., ЕГН : **********, да заплати на М.П.М., ЕГН : **********, сумата от 390 лева, разноски в производството.

 

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – гр. Шумен, в двуседмичен срок, от връчването му, на страните.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: