Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

565/8.7.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на втори юли    , през две хиляди и петнадесета     година , в състав :  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №1186  по описа за 2015  г., за да се произнесе взе предвид:

 

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от Д.Л.В., ЕГН: ********** ***   и Д.А.В., ЕГН: **********,***   , в която посочват , че са сключили граждански брак на 25.08.1991 г. От брака имат родено едно дете , което е пълнолетно .    Постепенно отношенията им охладнели , бракът им бил дълбоко и непоправимо разстроен , затова  да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено представеното от тях споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите  поддържат молбата си за развод и  споразумението  . 

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  *** г. на Община Шумен,  , от което се установява , че страните са съпрузи от 25.08.1991 г.   Твърдят , че роденото от брака дете е пълнолетно  . 

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че роденото от брака дете е пълнолетно , ето защо  не е необходимо съдът да се произнася относно местоживеенето  му  , упражняването на  родителските права , издръжката им и режима на лични контакти   . 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената  , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от мъжа  .

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК , жената следва да заплати  държавна такса върху стойността на поставеното в личен дял имущество – МПС  , в размер на 25 лева

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 25.08.1991 г.      , с Акт  *** г. на Община Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК   между Д.Л.В., ЕГН: ********** ***   и Д.А.В., ЕГН: **********,***     ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Д.Л.В., ЕГН: **********  и Д.А.В., ЕГН: **********,  споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·         След прекратяване на брака съпругата Д.А.В., ЕГН: **********,  ЗАПАЗВА  брачното  си фамилно име В.

·         След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА  .

·         СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ ,  находящо се по административен адрес в гр. Шумен, община Ш* , собственост на родителите на мъжа  е напуснато от жената  и за в бъдеще ще се ползва от мъжа.

·         СЪПРУЗИТЕ декларират , че  движимите вещи, придобити по време на брака им са  на  незначителна стойност и същите са поделени извънсъдебно, като за в бъдеще няма да имат претенции един към друг за тях.

·         По време на брака си не са придобивали  със съвместен принос ПАРИЧНИ ВЛОГОВЕ , поради което всеки от молителите може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните  влогове, на които е титуляр.

·         След прекратяване на брака ВЪЗЛАГА В ЛИЧЕН ДЯЛ на жената Д.А.В., ЕГН: ********** , следното придобито по време на брака в режим на СИО , МПС :  лек автомобил марка и модел “Фолксваген голф” с рег. № Н 8303 АН, двигател № - без номер, рама № *** цвят “Черен металик”, описан по свидетелство за  регистрация на  МПС № 003022998, издадено на 27.05.2008 г. от МВР сектор ПП – Шумен , който става нейна индивидуална собственост .

Застрахователна стойност на МПС-то е  500 (петстотин) лева.

·         Съпругът Д.Л.В., ЕГН: **********  не получава УРАВНЕНИЕ за дела си от описаното МПС .

 

ОСЪЖДА Д.Л.В., ЕГН: ********** , да заплати по сметка на ШРС сумата от 15 ( петнадесет  ) лева – остатъка от определената държавна такса за водене на делото  .

ОСЪЖДА Д.А.В., ЕГН: ********** да заплати по сметка на ШРС сумата 25 (двадесет и пет) лева - държавна такса върху ½ от стойността на поставеното и в личен дял МПС .  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: