Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

                                                    1616/5.10.2015г. ,  гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на двадесет и трети септември през две хиляди и петнадесета година, в състав                   

    Районен съдия: Л. Григорова

 

при секретаря  Д. Х.,  като  разгледа докладваното от съдията гр. д. № 1187 по описа за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид следното:   

Гр. д №1187/2015 г. по описа на ШРС, първоначално е образувано по повод предявен от С.А.Р., ЕГН ********** срещу Н.Н.Р., ЕГН **********,***, брачен иск, с правно основание чл.49, ал.1 от СК, с искане да бъде прекратен сключения на 25.04.1998 г., между страните граждански брак, по вина и на двамата съпрузи. В хода на производството съпрузите представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по реда на чл.50 от СК. На основание чл.321, ал.5 от ГПК е постановено преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.     

 След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: От приложеното удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за сключен граждански брак № 2 от 25.04.1998 г. на длъжностно лице по гражданско състояние при Община – с. Венец, се доказва по категоричен начин, че молителите С.А.Р., ЕГН ********** и Н.Н.Р., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 25.04.1998 г. От представения по делото дубликат от удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане № 0356/06.04.1999 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен, се установи, че от брака си страните имат родено едно дете -  Б.Н.Н., ЕГН **********, което към датата на приключване на откритото съдебно заседание не е навършило пълнолетие. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския си брак, което поддържат пред съда и в съдебно заседание представят писмено споразумение по чл.51 от СК, за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана и следва да се уважи.

 По делото не са ангажирани доказателства от страните, досежно реализираните от тях трудови доходи, но с оглед трудоспособната им възраст, определя окончателна държавна такса, в размер на 40.00 лв., като констатира, че молителката е внесла държавна такса в размер на 25,00 лв. Ето защо, молителят следва да бъде осъден да заплати сума в размер на 15.00 лв., представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене на делото.

Молителката следва да заплати държавна такса, изчислена върху размера на присъдената издръжка на детето й, равняваща се на сума от 72.00 лв.

Водим от гореизложеното, съдът 

 

                                           Р     Е     Ш     И   :                    

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между С.А.Р., ЕГН ********** и Н.Н.Р., ЕГН **********,***, сключен на 25.04.1998 г., с акт №2/25.04.1998 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община – с. Венец, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:

   Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете Б.Н.Н., ЕГН **********, се предоставя на бащата Н.Н.Р., ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде на адреса, на който живее бащата, а именно: ***.

Майката С.А.Р., ЕГН **********, ще има право на лични контакти с детето Б.Н.Н., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета седмица от 9:00 ч. в събота, с преспиване, до 18:00 ч. в неделя, както и един месец през лятната ваканция и по два дни в празниците Рамазан и Курбан Байрам.

Майката С.А.Р., ЕГН **********, ще заплаща месечна издръжка на детето си Б.Н.Н., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Н.Н.Р., ЕГН **********, в размер на 100.00 (сто лева), с падеж до 5-то число на съответния месец, за който се дължи издръжката, считано от датата на влизане на настоящото решение в сила05.10.2015 г., до  настъпване на законни предпоставки, изменящи или погасяващи правото на издръжка.

Семейното жилище, находящо се на адрес: ***, се предоставя за ползване на Н.Н.Р., ЕГН **********.

След прекратяване не брака страните няма да си дължат издръжка един на друг.

След прекратяване на брака, съпругата С.А.Р., ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – М.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.         

ОСЪЖДА Н.Н.Р., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума, в размер на 15,00 лв. /петнадесет лева/, представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене на делото.

 

ОСЪЖДА С.А.Р., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сумата от 72.00 лв. /седемдесет и два лева/, представляваща държавна такса, определена върху размера на издръжката на детето й.

                                                       

  Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

   

      РАЙОНЕН СЪДИЯ: