Р Е Ш Е Н И Е

 

579/10.7.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и пети юни през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., и в присъствието на прокурор М., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1205 по описа за 2015г. на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

Производство по чл.549 и следващите от ГПК, във вр. с чл.38 ал.4 от ЗГР - за издаване акт за смърт. В молбата си до съда молителя М.О.А., сочи, че неговият баща О.А. Б. бил починал на 20.06.1992г. Близките му пропуснали срока от 48 часа, в който трябва да представят съобщението за смърт в Общината, поради което не бил издаден Акт за смърт. Посоченото обосновава правен интерес от установяването на факта на раждане по съдебен ред. Община-Ш. редовно призована, не се явява представител. Представителят на Шуменска районна прокуратура дава становище, в което заявява, че молбата следва да бъде уважена. Заинтересованите лица- наследници на починалия, редовно призовани в о.с.з., считат молбата за основателна.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна: Поради невъзможността да се състави акт за смърт въз основа на съобщението за смърт след срока по чл. 54 ал. 1 ЗГР, за молителя като наследник и заинтересовано лице се е породило правото да иска от съда да установи факта на смъртта на баща му, като се разпореди да бъде съставен такъв. Чл. 542 ГПК допуска, когато факт с правно значение, в конкретния случай смърт на лице трябва да бъде удостоверен с документ, съставен по надлежния ред и такъв не е съставен или е унищожен, установяването му да стане по съдебен път.

            Видно от приложеното по делото Удостоверение от Кметство с.К., община Ш., било издадено Съобщение за смърт №*** от болницата, където е починал с посочена дата на смърт 20.06.1992г. на наследодателя на молителя- О.А. Б.. Видно от писмо от МБАЛ „Св.Марина“ ЕАД-гр.Варна, изх.№АД-581 от 27.02.2015г., съобщението не се съхранява. Същото не се намира и в архива на Кметството на с.К.. Установи се, че починалия е погребан в гробището на с.К. на 20.06.1992г. Събраните гласни доказателствени средства- разпит на св. Р.А. и С.С., потвърждават датата и мястото на смъртта, както и установяват, че починалия е страдал от сърдечна недостатъчност. Установи, че за смъртта на О.А. Б. липсва съставен акт.

Предвид горните обстоятелства съдът намира, че е налице правен интерес, факта на смърт е доказан по безспорен и категоричен начин и молбата следва да бъде уважена. На основание чл. 38, ал. 4 и чл. 56 от ЗГР въз основа на решението, следва да се състави акт за смърт от компетентното длъжностно лице по гражданското състояние. Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

             ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Община- Ш., че О.А. Б. с ЕГН: **********, роден на ***г. е починал на 20.06.1992г. в болнично заведение в гр.Варна в следствие на влошено здравословно състояние и сърдечна недостатъчност.

 

Препис от решението да се изпрати на Община- Ш., на осн.чл.59 от ЗГР за издаване на Акт за смърт на О.А. Б. с ЕГН: **********.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: