Р Е Ш Е Н И Е

 

628/24.7.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На седми юли                                                            две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

 

Секретар: П.Н.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 1207 по описа на ШРС за 2015 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл.542, ал.1 от ГПК, във вр. с чл.38, ал.4 от Закона за гражданската регистрация.

Производството по делото е образувано по повод предявена от С.К.Д. с ЕГН **********,  с адрес *** и Ц.К.С. с ЕГН ********** и адрес ***  молба с правно основание чл.38, ал.4 от ЗГР за признаване на установено, че дядо им Г.Р.Р. е починал на 12.05.1917г. при моста „Царица Елеонора“ (Македония) през време на Първата световна война и съставянето на акт за смърт за това обстоятелство от Община – Хитрино.

            В съдебно заседание молителките се явяват лично, като поддържат предявената молба и молят същата да бъде уважена.

            За заинтересованата страна Община Хитрино, редовно призована, не се явява представител и не се изразява становище по молбата.

            Заинтересованите страни С. К.М., Г.Р.Т., Й.Р.Т., Д.И.Т., И.А.Ш., и Й.А.Ш., редовно призовани, поддържат депозираната молба и молят съда да я уважи.

            Представителят на ШРП намира молбата за допустима и основателна. 

            Съдът, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителките и заинтересованите страни са наследници на лицето Г.Р.Р., живял в с. Хитрино. Видно от Удостоверение изх.№ 8908/22.03.2002г., издадено от Централен Военен архив – гр.Велико Търново, Писмо изх.№ 3254/17.04.2015г. на Държавна Агенция „Архиви“  и Удостоверение № 3254/17.04.2015г. на Държавния Военноисторически архив, фелдфебел Рачев е бил в състава на 4 – та рота, 83 пехотен полк, който полк взел участие в Първата Световна война (1915г.-1918г.).  Рачев участвал в битка на фронта, като загинал при моста „Царица Елеонора“ в Македония  на 12.05.1917г. и бил погребан край Малка Яребица в Македония.  Съгласно Удостоверение № 512/28.04.2015г. на Кмета на Община Хитрино, за това обстоятелство обаче нямало съставен акт за смърт, което поражда и правния интерес на молителите от  провеждане на настоящото производство.

При така установената фактическа обстановка, подкрепена изцяло от събраните писмени  доказателства,  то   приема от правна страна следното:

Разпоредбата на чл.542 от ГПК урежда възможността, когато известен факт, който е с правно значение трябва да бъде удостоверен с документ, съставен по надлежен ред и такъв документ не е бил съставен, не може да бъде съставен или е унищожен или изгубен, без да има възможност да бъде възстановен, лицето черпещо права от този факт, може да иска с молба до районния съд установяването на факта, а когато е необходимо съда да разпореди съставянето на съответния документ. В настоящия случай безспорно е установено настъпването на факта с правно значение, а именно настъпването на смъртта на Г.Р.Р., за който факт са представени и безспорни писмени доказателства, изброени по-горе.

По отношение на данните, които следва да се съдържат в издадения акт за смърт по делото са събрани достатъчно доказателства, от които да се установи, че лицето е било с  постоянен адрес ***  и е починало на 12.05.1917г. в Македония.

Съгласно чл. 59 от  Закона за гражданската регистрация,  акт за смърт на лице, което съдът с влязло в сила решение е обявил за умряло, се съставя от длъжностното лице по гражданското състояние в населеното място по постоянния адрес на обявения за умрял въз основа на препис от влязлото в сила решение. С оглед на изложеното съдът намира, че следва да се признае за установено по отношение на Община Хитрино горните факти.

 

Водим от горното, на основание чл.235 и сл. от ГПК, съдът  

РЕШИ:

  

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, по отношение на Община – Хитрино, че  Г.Р.Р.,  бивш жител *** е починал на 12.05.1917г. при моста „Царица Елеонора“ в Република Македония.

РАЗПОРЕЖДА на Община – Хитрино да състави Акт за смърт на Г.Р.Р., починал на 12.05.1917г. при моста „Царица Елеонора“ в Република Македония, както и да ВПИШЕ последния в регистрите  за гражданско състояние.

            На основание чл.546, ал.2 от ГПК решението подлежи на обжалване пред Шуменския Окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

            Препис от решението да се изпрати на молителите и  заинтересованите страни на посочения от тях адрес за призоваване в съдебното заседание – гр.Шумен, ул.“Панайот Волов“ № 14.

            Препис от решението да се изпрати на ШРП и Община – Хитрино.

            След влизане в законна сила препис от решението да се изпрати на длъжностното лице по гражданското състояние при Община Хитрино, за съставяне на акт за смърт и вписването му в регистрите на населението.

           

РАЙОНЕН СЪДИЯ: