Р    Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

569/8.7.2015г. , гр. Шумен

Шуменски районен съд, в публичното заседание на осемнадесети юни  ,    през две хиляди и петнадесета   година, в състав :

                                                                                          Съдия: Зара Иванова  

при секретаря А. П.  , в присъствието на районен прокурор Е.Янчева   ,  като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. № 1302 по описа за 2015  година, за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.19, ал.1 от ЗГР.

Депозирана е молба от А.М.Й. , ЕГН:**********  и Ф.Й. , ЕГН:********** , адрес *** , действащи като родители и законни представители на малолетното си дете А.Ф.Й. , ЕГН:********** , съдебен адрес *** , кантора 25  , в която посочват записването на името на детето им , след раждането му , станало много бързо . Нямали много време да обсъждат вариантите за име предвид обстановката след раждането му . Двамата родители докато се разберат как да кръстят детето , набързо го запис А.А. , но всъщност искали да се казва „А.“  , както сега наричат вкъщи и в детската градина . Роднини , приятели и познати също го наричат А. и самото дете така знае своето име . Малко след раждането на детето , след като отминало напрежението свързано с раждане извършили и религиозен обичай съобразно мюсюлманските традиции  и детето било кръстено А.. Ходжата извършил ритуала  , като му пеел на ухото и го нарекъл с името А.  Този ритуал е изключително значим за тях и името което му дал ходжата , това е и името с което после човек е известен  в обществото и семейството . Така се създало известно неудобство за детето , защото в Акта за раждане е записан с име , което то не познава и не го чувства . С името А. го наричан навсякъде – в дома му , семейството , роднини , приятели , в детската градина . Детето се разпознава с това име . През есента предстои да започне училище в първи клас , за него и за неговите родители  е важно от новата учебна година да му се издадат новите документи с името което той действително приема като свое . Предвид всичко изложено по-горе , считат , че са налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19 от ЗГР за промяна на личното име на детето от А. на А., ето защо молят да бъде постановено решение в този смисъл .

         Заинтересована страна Община Шумен не вземат становище по молбата .

Представител на ШРП заема становище , че молбата е основателна.

Съдът, въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от представеното по делото копие от Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане ***. на Община Шумен , детето е записано с личното име А. . В Сертификат за изучаване на английски език , както и други документи , съставени в „Детската градина“ , която посещава детето , той е записан с името А. В тази връзка е изслушана като свидетел Г.Х., която е възпипател във посоченото детско заведение и тя твърди , че всички деца , като и персонала познават детето с името А.. Самият той се отзовава единствено на това име . Разпита е като свидетел и дядото на детето М.А. , който заявява , че когато извършили религиозен обичай , при изричане на името Али от ходжата , детето не реагирало , напротив на името А. се отзовало и този момент нататък всички започнали да го наричат с това име , защото детето го и приело като свое . Всички роднини го наричали така .  Съдът като съобрази изложените обстоятелства , намира за доказано , че е налице несъответствие между името с което детето е записано в акта за раждане и това , с което е известно сред роднини , близки приятели . С това име се идентифицира и детето , което е във възраст достатъчна да е налице самосъзнание относно името му. Това несъответствие според съда ще създаде в бъдеще значителен емоционален и социален дискомфорт , ето защо счита , че са  налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19 ал.1 от ЗГР , поради и което молбата се явява основателна.

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И  :

ДОПУСКА промяна на ЛИЧНОТО ИМЕ на дете А.Ф.Й. , ЕГН:**********  , действащ чрез своите родители и законни представители   А.М.Й. , ЕГН:**********  и Ф.Й. , ЕГН:********** , адрес *** ,   съдебен адрес ***    , с което е вписан в Акт за раждане ***. на Община Шумен  , от А.   на А.   .

Решението не подлежи на обжалване .

Препис от решението  да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен , за вписване на извършената промяна.

                                                                                              СЪДИЯ: