Р Е Ш Е Н И Е

 

541/2.7.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На двадесет и шести юни   две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                            Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1317 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

Настоящото производство е образувано по депозирана в ШРС искова молба от С.К.Д., ЕГН**********, с настоящ адрес:г*** срещу С.Д.Д., ЕГН********** *** с правно основание чл.49 ал.1 от СК.

На 24.06.2015г.  страните са депозирали молба в деловодството на ШРС, в която сочат, че са постигнали  споразумение относно обстоятелствата по чл. 51, ал.1 от СК - местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения, издръжката на детето, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и относно всички имуществени и други последици на развода.В молбата се съдържа и  споразумение по чл.51 ал.1 от СК.

Молителката С.К.Д. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител – адв. С. Б. от ШАК, като поддържа молбата за прекратяване на брака по взаимно съгласие и споразумението по чл.51 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

            Молителят С.Д.Д. в съдебно заседание се явява лично като поддържа молбата за прекратяване на брака по взаимно съгласие и  споразумението по чл.51 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становищата на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите С.К.Д. и С.Д.Д. са законни съпрузи като гражданският брак между тях бил сключен на 22.01.2013г. в гр. Ш., за което бил издаден Акт за граждански брак №0010/22.01.2013 год. От брака си имали родено едно дете – М. С.Д., ЕГН**********. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за сключен граждански брак №8351130010,Удостоверение за раждане №4121130706. При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното: От материалите по делото и от изявленията на страните направени в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име, както и относно изтеглените по време на брака кредити. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака е пълно, не противоречи на закона и  добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

Съдът определи окончателен размер на дължимата държавна такса в размер на 40 лева. Имайки в предвид, че при завеждане на делото  С.К.Д. с определение на съда от 29.05.2015г. е освободена от внасяне на дължимата държавна такса в производството , то молителят С.Д.Д. следва да бъде осъден да заплати пълния  определен размер, а именно – 40 лева.

Молителят С.Д.Д. дължи и държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето в размер на 72 лева.

 Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

             

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между С.К.Д., ЕГН**********, с настоящ адрес:г*** и С.Д.Д., ЕГН********** ***  сключен с Акт за граждански брак №0010/22.01.2013 год ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.К.Д. и С.Д.Д. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете – М.  С. Д., ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при майката – С.К.Д..

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете – М.  С. Д. се предоставят на майката С.К.Д., ЕГН********** като бащата С.Д.Д., ЕГН********** има право на лични контакти с детето всяка първа и трета събота и  неделя от месеца, в събота от 10 часа до 17 часа и в неделя от 10 часа до 17 часа, без приспиване, както и един месец през лятото, когато майката  не е в законен  платен годишен отпуск, без приспиване.

 ІІІ. Бащата С.Д.Д., ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на детето си М.  С. Д., ЕГН**********, чрез неговата майка и законен представител С.К.Д., ЕГН********** в размер на 100 /сто/ лева месечно, платима на първо число  на месеца, за който се дължи, считано  от датата на подаване на исковата молба – 28.05.2015г., до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва  за всяка закъсняла и просрочена вноска..

ІV. Семейното жилище находящо се в гр.Ш., ул. „П.р Б.“ №7, собственост на родителите на  С.Д.,  е напуснато от С.Д. и в бъдеще ще се ползва от С.К.Д..

V. След прекратяване на брака молителката – С.К.Д., ЕГН********** възстановява предбачното си фамилно име – М.

VІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си. Нямат претенции един спрямо друг за собственост върху недвижими имоти.

VІІ. За дължимите задължения по изтеглени  онлайн кредити по време на брака към „В. БГ“ в размер на ...лева и „Мини заем БГ“ в размер на 200 лева молителите  отговарят солидарно, а не само съпругът, който е титуляр на задължението и неизплатените суми  по договорите за кредит ще се заплащат от двамата по равно.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА С.Д.Д., ЕГН**********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 112.00 лева /сто и дванадесет лева/ представляваща държавна такса върху присъдения размер на  издръжката и държавна такса по делото,  както и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: