Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

                             

                                            1589/25.9.2015г. ,      гр. Шумен

                                    

Шуменският районен съд, в публичното заседание на шестнадесети септември, през две хиляди и петнадесета година, в  състав                                                             

  Районен съдия: Л. Григорова

 

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от районния съдия гр. д. № 1367 по описа на съда за 2015 година, за да се  произнесе, взе предвид следното:   

 

 Производство по чл.50 от СК.

 Депозирана е молба от Д.А.С., ЕГН **********, с адрес: *** и А.Г.С., ЕГН **********, с адрес: ***, в която излагат, че имат сключен граждански брак, като от брака си нямат родени деца. Молителите твърдят, че са взели сериозно и непоколебимо решение за прекратяване на брака по взаимно съгласие. Двамата съпрузи представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК. На основание изложеното, молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им по взаимно съгласие и одобри споразумението им по чл.51 от СК.

   В съдебно заседание двамата съпрузи се явяват лично и заявяват, че поддържат молбата си за прекратяване на брака.

   След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът от фактическа и правна страна прие за установено следното: От приложеното  удостоверение за сключен граждански брак, изд. въз основа на акт за сключен гр. брак № ***. на дл. лице по гр. състояние при Община – Нови пазар, се доказва по категоричен начин, че Д.А.С., ЕГН ********** и А.Г.С., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 01.08.1987 година. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския им брак, което поддържат пред съда, като представят и писмено споразумение по чл.51 от СК за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана, и следва да се уважи.   

По делото не са депозирани доказателства от двамата съпрузи, досежно получаваните от тях трудови доходи, но с оглед трудоспособната им възраст, съдът приема, че те са в състояние да реализират такива поне, в размер на минималната работна заплата за страната, поради което определя окончателна държавна такса в размер на 40.00 лв., като констатира, че молителят е внесъл сума, в размер на 25.00 лв., представляваща държавна такса за водене на делото. Ето защо съдът и предвид постигнатото споразумение счита, че молителят следва да заплати, по сметка на ШРС, сума от 15.00 лв., представляваща остатък от дължимата държавна такса. 

Водим от гореизложеното, съдът 

 

                                 Р          Е          Ш          И

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Д.А.С., ЕГН **********, с адрес: *** и А.Г.С., ЕГН **********, с адрес: ***, сключен с акт за граждански брак № ***, съставен от длъжностно лице по гражданско състояние при Община – Нови пазар,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:    

Страните нямат претенции за издръжка помежду си.

Семейното жилище, находящо се в село *** се предоставя за ползване на А.Г.С. , ЕГН **********.

Поставя в дял на А.Г.С., ЕГН ********** и същият става едноличен собственик на придобития по време на брака лек автомобил, марка „Мерцедес Ц 200 ЦДИ“, рег. № ***, рама № *** двигател № ***, цвят – светло сив металик. Застрахователната стойност на автомобила съгласно Удостоверение № ***. на застрахователен брокер „Юнайтед Брокер“ ООД, е 600,00 лв. (шестстотин лева).

За уравнение на дела си Д.А.С., ЕГН ********** е получила сумата от 100.00 лв. (сто лева) и с получаването на тази сума заявява, че няма неуредени отношения по отношение на лекия автомобил.

След прекратяване на брака Д.А.С., ЕГН **********, ЗАПАЗВА придобитата по време на брака фамилия - С..

 Разноските по делото се поемат изцяло от А.Г.С..

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса за водене на делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.

 

ОСЪЖДА А.Г.С., ЕГН **********, да заплати по сметка на Районен съд – гр. Шумен сума, в общ размер на 25.00 лв. /двадесет и пет лева/, от която 15.00 лв., представляваща остатък от държавната такса за водене на делото, а 10.00 лв.- държавна такса върху поставения му в дял лек автомобил.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                                                   

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ :