Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

622/23.7.2015г. , гр. Шумен  

Шуменският районен съд, в публичното заседание на девети юли     , през две хиляди и петнадесета     година , в състав :  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

 

при секретаря  А.Пушевска    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №1432  по описа за 2015  г., за да се произнесе взе предвид:

 

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от К.С.Г., ЕГН: ********** с  адрес ***     и М.Г.Г., ЕГН: **********, с  адрес ***      , в която посочват , че са сключили граждански брак на 05.03.2011 г.  От брака нямат родени деца .Бракът  им бил дълбоко и непоправимо разстроен , затова  молят да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено представеното от тях споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите  поддържат молбата си за развод и  споразумението  , извършват допълнение в споразумението , касателно придобито по време на брака МПС .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №*** на Община Шумен, от което се установява , че страните са съпрузи от 05.03.2011 г.    Твърдят , че нямат родени от брака деца . 

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че нямат родени от брака деца, ето защо  не е необходимо съдът да се произнася по въпросите за местоживеенето на дете  , упражняването на  родителските права , издръжката  и режима на лични контакти   . 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 30  лева предварително са внесени от  мъжа   , остатъкът до пълния размер , а именно 10 лева е дължим от жената  .

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК , мъжът  следва да заплати  държавна такса върху стойността на поставеното в личен дял имущество – МПС  , в размер на 100 лева

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 05.03.2011 г.  , с Акт  №*** на Община Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК   между К.С.Г., ЕГН: ********** с  адрес ***     и М.Г.Г., ЕГН: **********, с  адрес ***      ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ. 

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между К.С.Г., ЕГН: ********** и М.Г.Г., ЕГН: **********,   споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·         След прекратяване на брака съпругата М.Г.Г., ЕГН: **********, ВЪЗСТАНОВЯВА  предбрачното   си фамилно име К. 

·         След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА  .

·         СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ ,   представляващо апартамент в гр. *** е собстевност на бащата на М.Г.Г. и за в бъдеще ще продължи да се ползва  от нея. Семейното живище е напуснато от К.С.Г..

·         След прекратяване на брака ВЪЗЛАГА В ЛИЧЕН ДЯЛ на мъжа К.С.Г., ЕГН: **********  , следното придобито по време на брака в режим на СИО , МПС : „Опел Астра“ с рег. №*** , бензин , син  металик , рама № *** , двигател  ***

Застрахователна стойност на МПС-то е  5000 ( пет хиляди ) лева.

·         Съпругата М.Г.Г., ЕГН: **********  не получава УРАВНЕНИЕ за дела си от описаното МПС .

 

ОСЪЖДА М.Г.Г., ЕГН: ********** , да заплати по сметка на ШРС сумата от 10 ( десет ) лева – остатъка от определената държавна такса за водене на делото  .

ОСЪЖДА К.С.Г., ЕГН: ********** да заплати по сметка на ШРС сумата 100 ( сто) лева - държавна такса върху  стойността на поставеното и в личен дял МПС .  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: