Р Е Ш Е Н И Е

 

1799/20.11.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

ШУМЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, Х-ти състав, в публично съдебно заседание проведено на двадесет и седми октомври  през две хиляди и петнадесета година, в състав:  

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: Жанет Марчева  

при секретаря Е. П., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 1465 по описа за 2015г., за да се произнесе, взе предвид следното:                              

Производството по делото е образувано по повод предявен от С.Н.М. с ЕГН ********** *** срещу Т.Л.М. с ЕГН ********** с адрес ***»Генерал Скобелев» № 40,  конститутивен брачен иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК за прекратяване на сключения между страните на 26.07.1988г. граждански брак, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило след сключване на брака без произнасяне по въпроса за вината. В исковата молба се сочи, че от брака имат родени две деца, понастоящем пълнолетни. От 2011г. година съпругата работи и живее в Германия, като се връща за кратко. Ищецът живее и работи в Шумен, като дългата им раздяла е довела до изчерпването на брака от съдържание. Ето защо М. моли за постановяване на решение по делото, с което да бъде прекратен бракът между страните без произнасяне по въпроса за вината, като не се противопоставя ответницата да продължи да носи фамилното си име, придобито след брака. Моли семейното жилище да му бъде предоставено за ползване от него, поради напускането му от страна на ответницата.

 В съдебно заседание ищецът се явява лично, заедно с адв. Д.Р. от ШАК като поддържа исковата молба и моли брака да бъде прекратен.

В предоставения ѝ срок за отговор ответницата не депозира такъв. Не се явява и в съдебното заседание по делото, като не изпраща представител и не взема становище по иска.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа страна: Страните са съпрузи по силата на сключения между тях граждански брак на 26.07.1988г., за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 390 от същата дата, от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен. От брака си имали родени две деца – М.С. Н., роден на ***г. и Н.С. Н., роден ***г., към момента навършили пълнолетие. В момента са във фактическа раздяла, като жената живее и работи в Федерална Република Германия, а мъжът живее и работи в гр.Шумен. Продължилата повече от четири години раздяла се отразила на техните брачни отношения, като брачната връзка се изчерпала от съдържание. По делото са ангажирани гласни доказателства посредством разпит на свид.К.И.Г., че страните са разделени от четири години и  нямат никакво желание да укрепват брака си. Съдът кредитира показанията му, тъй като кореспондират с фактите по делото и са вътрешно безпротиворечиви.

Предвид така установеното от фактическа страна, съдът формулира следните изводи от правна страна: Изхождайки от установената по делото фактическа обстановка и поведението на страните, решаващият състав приема за установено, че брачните отношения между съпрузите са дълбоко и непоправимо разстроени. Помежду им е изчезнало взаимното доверие и уважение, лишени са от чувство за дом, общност и единство, както и от желание за полагане на общи грижи и подкрепа между членовете в семейството. Съдът не е сезиран с искане за решаване на въпроса относно вината за разстройството на брака, предвид което и не следва да се произнася по този въпрос.

На основание чл.6, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса в размер на 30 лв., като констатира, че е изцяло заплатена от ищеца при завеждане на делото.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд  

Р Е Ш И:  

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 49, ал. 1 СК гражданския брак между С.Н.М. с ЕГН ********** с адрес *** и Т.Л.М. с ЕГН ********** с адрес ***, сключен на 26.07.1988г. пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община - Шумен, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 390/26.07.1988г.

   ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 30 лв. (тридесет лева), като констатира, че е внесена изцяло по делото.

   РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Препис от настоящото решение да се връчи на страните по делото, заедно със съобщението за постановяването му на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: