Съдът обяви решението си, ведно с мотивите в съдебно заседание.  

 

СЕКРЕТАР:                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Съдът намира, че е сезиран в правнорелевантния момент до един месец от извършване на акт на домашно насилие от легитимирани за целта лица по чл.3 от ЗЗДН, а именно, лица, които се намират във възходяща родствена връзка от първа степен, майка и баща на ответника В.Г.К..

С оглед на събраните доказателства и признанието от страна на ответника съдът намира за безспорно установено, че на 06.06.2015 г. и 07.06.2015 г. е бил осъществен акт на домашно насилие от страна на ответника изразяващ се във физическо и психическо насилие в следствие на злоупотреба с алкохол. Видно от представените доказателства от ОД на МВР тези прояви датират от известно време преди депозиране на молбата, поради което съдът приема за установено посоченото в нея, че психическия и физически тормоз датира от четири години.

С оглед на факта, че ответника употребява системно алкохол, в следствие на което има описано по-горе поведение намира, че същия следва да бъде насочен към социална програма на лица употребяващи алкохол с цел лечение и превенция. Доколкото съдът не разполага с данни по отношение на такава действаща в момента следва да бъде указано на Д “СП” гр. Ш. да включи ответника в такава програма в най-кратък срок, като уведоми съда.

Следва да бъде наложена глоба по закон, която предвид липсата на доходи на ответника следва да бъде в минимален размер, а именно, в размер на 200 лв.

Следва да бъде осъден ответника да заплати разноските на молителите в размер на 400 лв. адвокатско възнаграждение, както и в полза на ШРС държавна такса в размер на 25 лева.

Водим от горното съдът

Р Е Ш И:

 

1.ЗАДЪЛЖАВА В.Г.К. с ЕГН: ********** *** да се въздържа от упражняване на домашно насилие спрямо Г.М.К. с ЕГН ********** и Г.М.К. с ЕГН ********** ***.

2.ЗАБРАНЯВА на В.Г.К. с ЕГН: ********** ДА ПРИБЛИЖАВА Г.М.К. с ЕГН ********** и Г.М.К. с ЕГН **********, обитаваното от тях жилище, намиращо се в гр.Ш., ул. ***, както и местоработата и местата за социални контакти и отдих, за срок от осемнадесет месеца.

ПРЕДУПРЕЖДАВА В.Г.К. с ЕГН: **********, че при неизпълнение на заповедта, констатирано от полицейските органи ще бъде задържан и ще бъде уведомена Районна прокуратура.

НАЛАГА на В.Г.К. с ЕГН: ********** ***, глоба в размер на 200 лева /двеста лева/.

ОСЪЖДА В.Г.К. с ЕГН: ********** ***, да заплати държавна такса в размер на 25 лева /двадесет и пет лева/.

ОСЪЖДА В.Г.К. с ЕГН: ********** ***, да заплати на Г.М.К., ЕГН ********** и Г.М.К., ЕГН **********, чрез пълномощника им адв. С. от ШАК, сума в размер на 400.00 лева (четиристотин лева), представляваща реализирани от молителите съдебно деловодни разноски по делото, изразяващи се в заплатено възнаграждение за един адвокат, на основание чл. 78, ал. 3 ГПК.

УКАЗВА на Д “СП” Шумен, че В.Г.К. с ЕГН: ********** ***, следва да бъде насочен към социална програма на лица употребяващи алкохол с цел лечение и превенция, в най-кратък срок, като уведоми съда.

 

Решението подлежи на обжалване пред ШОС, в едноседмичен срок, считано от днес.

Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, като обжалването й, не спира изпълнението.

На осн чл. 16, ал. 3 от ЗЗДН, препис от решението и заповедта да се връчат на страните, както и на органите на РУ на МВР гр. Шумен.

За наложената глоба, както и за присъдената държавна такса да се издаде служебно изпълнителен лист, след влизане в сила на настоящото решение.  

 

 

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в  11.32  часа.

 

СЕКРЕТАР:                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: