Р Е Ш Е Н И Е

 

1691/23.10.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на осми октомври през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., и в присъствието на прокурор Янчева, като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1544 по описа за 2015г. на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

Производство по чл.542 и следващите от ГПК, във вр. с чл.38 ал.4 от ЗГР - за установяване на факт с правно значение и издаване акт за смърт. В молбата си до съда молителите З.А.А. и Е.А.А. ***, сочат, че тяхната майка Х. Ю. Ю. била починала на 19.11.1995г. Близките й пропуснали срока от 48 часа, в който трябва да представят съобщението за смърт в Общината, поради което не бил издаден Акт за смърт. Посоченото обосновава правен интерес от установяването на факта на смърт по съдебен ред. Община-Шумен редовно призована, не се явява представител. Представителят на Шуменска районна прокуратура дава становище, в което заявява, че молбата следва да бъде уважена. Заинтересованите лица- наследници на починалия, редовно призовани в о.с.з., считат молбата за основателна.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна: Поради невъзможността да се състави акт за смърт въз основа на съобщението за смърт след срока по чл. 54 ал. 1 ЗГР, за молителите като наследниците и заинтересовани лица се е породило правото да искат от съда да установи факта на смъртта на майка им, като се разпореди да бъде съставен такъв. Чл. 542 ГПК допуска, когато факт с правно значение, в конкретния случай смърт на лице трябва да бъде удостоверен с документ, съставен по надлежния ред и такъв не е съставен или е унищожен, установяването му да стане по съдебен път.

            Видно от приложеното по делото Удостоверение от Община Шумен за смъртта на Х. Ю. Ю. липсва съставен акт. По делото е представено Съобщение за смърт №59 от 19.11.1995г. от болницата, където е починала с посочена дата на смърт 19.11.1995г. в 15,45ч. и причина за смъртта- инфаркт на миокарда.

Предвид горните обстоятелства съдът намира, че факта на смърт е доказан по безспорен и категоричен начин и молбата следва да бъде уважена. На основание чл. 38, ал. 4 и чл. 56 от ЗГР въз основа на решението, следва да се състави акт за смърт от компетентното длъжностно лице по гражданското състояние. Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

             ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Община- Шумен, че Х. Ю. Ю. с ЕГН: **********, родена на ***г. е починала на 19.11.1995г. в 15,45ч. в Общинска болница в гр.Шумен в следствие на инфаркт на миокарда.

 

Препис от решението да се изпрати на Община- Шумен, на осн.чл.59 от ЗГР за издаване на Акт за смърт на Х. Ю. Ю. с ЕГН: **********.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: