Р Е Ш Е Н И Е

 

1602/29.9.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и девети през две хиляди и петнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1605 по описа за 2015 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по молба на К. В.С., ЕГН **********,*** и Н.С.С., ЕГН ********** ***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен и се представя споразумение по смисъла на чл.51 от СК. Молителите се явяват лично в открито съдебно заседание и заявяват, че желаят прекратяването на брака. Поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 21.08.2010г. на Община Л.. От брака си страните нямат родени деца.

 Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите и вината за това. С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска. Същата следва да бъде доплатена от молителката, съобразно чл.5 от споразумението.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт за граждански брак *** от 21.08.2010г. на Община Л. между К. В.С., ЕГН ********** *** и Н.С.С., ЕГН ********** ***   ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

ОДОБРЯВА постигнатото между К. В.С., ЕГН ********** и Н.С.С., ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :

1. От брака си страните нямат родени деца.

            2. След прекратяване на брака, страните няма да си дължат издръжка един на друг.

            3. След прекратяване на брака Н.С.С. възстановява фамилното си име от преди този брак „Н.“.

            4. Семейното жилище, находящо се в гр. Ш., ***, представляващо нает под наем апартамент се предоставя за ползване на К. В.С..

5. Разноските по делото се поемат от страните по равно.

6. Придобитите по време на брака вещи двамата съпрузи са разделили доброволно по между си преди подписването на настоящото Споразумение. Относно същите съпрузите са уредили изцяло всички отношения и никой от тях няма и няма да има и за в бъдеще претенции към другия съпруг.

7. Поетите от съпрузите задължения към трети лица в това число и Договори за заем/кредит остават лично задължение на съпруга, който ги е поел и другият съпруг няма да има никакви задължения по тях.

8. С така постигнатото споразумение страните заявяват, че уреждат изцяло личните си имуществени отношения по между си и в бъдеще никой от съпрузите не може да има каквито и да било претенции спрямо другия съпруг за тези отношения.

 

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

Осъжда Н.С.С., ЕГН:********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса в размер на 15 лева/петнадесет лева/.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: