Р Е Ш Е Н И Е

 

1690/23.10.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на осми октомври през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., и в присъствието на прокурора Янчева, като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1698 по описа за 2015г. на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производство по чл.530 и следващите от ГПК, във вр. с чл.19, ал.1 от Закона за гражданската регистрация.

В молбата си до съда молителите Г.Н.Й. и А.В.Й., като родители на малолетната Т. А. В., излагат, че в регистъра за раждания при Община Шумен дъщеря им е записана с фамилното име В., за разлика от другото им дете, чието фамилно име е това на бащата. Предвид обстоятелството, че детето е на ниска възраст и тепърва ще се реализира в обществото, молителите искат съда да постанови решение, по силата на което да премени фамилното име на дъщеря им.

Община–Шумен, редовно призовани, не се явява представител. Шуменска районна прокуратура, намира искането за допустимо и основателно.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна:

Видно от приложеното по делото в копие Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № ***. на Община Шумен, Т. А. В. е записана с фамилно име, което е бащиното име на нейния баща. От представените писмени доказателства–копие от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № ***. на Община Шумен, по отношение на другото дете в семейството, което носи фамилното име на бащата Й., както и от събраните гласни доказателствени средства- разпит на свидетел се потвърждават изложените от молителя обстоятелства. Становището на присъствалия в открито заседание социален работник е в смисъл, че молбата за промяна на името на детето не накърнява неговите интереси.

Съгласно чл.14 ал.3 от ЗГР,  децата от едни и същи родители се вписват с еднакво фамилно име. Освен законовата разпоредба, съдът намира, че беше безспорно установено по делото, че ползването на настоящото фамилно име, което се различава от фамилията на майката, бащата и другото дете в семейството, безспорно би породило неудобства и следва да се третира като "важно обстоятелство" по смисъла на чл.19, ал.1 предложение последно от ЗГР, налагащо узаконяване на фамилно име – Й..  

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ПРОМЕНЯ фамилното име на Т. А. В. с ЕГН:**********, с родители Г.Н.Й. и А.В.Й., на фамилно име – Й..

 

Решението не подлежи на обжалване.

Препис от същото да се изпрати на Община –Шумен, за отбелязване на промяната в името в регистъра на населението.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: