Препис-извлечение!

П Р О Т О К О Л  

2015 година

 

 

гр. Шумен

Шуменски районен съд

 

 

Тринадесети  състав

На двадесет и седми юли

Две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 

 

Председател:

К. Колешански

 

 

Членове:

 

 

 

Съдебни заседатели:

 

 

 

 

 

Секретар: А. П.

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от районния съдия

Гр. д. № 1721 по описа за 2015 година

На именното повикване в 14:10 часа се явиха:

…………………..

Ще се произнесе с решение в днешното съдебно заседание на основание чл. 15 от ЗЗДН.  

 

Молба за защита от лице по чл. 3 т. 2 от ЗЗДН, подадена в посочения в същия закон срок, поради което е допустима,  а след преценка на събраните доказателства   и основателна по следните съображения.

От събраните гласни доказателства се установи, че изложената в декларацията по ч. 9  ал. 3 от същия закон, намираща се на лист 4 от делото  фактическа обстановка отговора на истината, а именно,  ответникът  на 20.06.2015 г. в присъствието на  първата разпитана свидетелка и малолетното дете на страните  ударил  молителката  и я обидил с посочените в декларацията думи.  А на 29.06.15 г.  в присъствието на втория разпитан свидетел,  също е отправил обиди  и направил опит да я удари, като благодарение на неговата намеса това било предотвратено.

 Посоченото е достатъчно за извод, че е налице домашно  насилие по смисъла  на чл.2 от закона и ал. 2 на същия член и  по отношение на  малолетно дете,  за което не е поискана защита,   поради това и следва да се издаде поисканата заповед срещу ответника, по силата на която да му бъдат наложени посочените в чл. 5,  ал. ,1 т. 1 и  т. 3 мерки  за срок от една година.

  Същият следва да понесе и глоба в размер на 300 лв. на основание чл.5, ал. 4 от ЗЗДН.

 Върху извършителя на домашното насилие следва да се възложат и разноските в производството,  именно 25 лв. ДТ,  която да се внесе по сметка на ШРС  и извършените от молителката разноски за проц. представителство,  именно сумата от 400 лв.

 С оглед горното  

Р  Е  Ш  И:

№ 635/27.07.2015 г.

 

ЗАДЪЛЖАВА К. Г- С., ЕГН **********, с адрес ***, ДА СЕ ВЪЗДЪРЖА ОТ ИЗВЪРШВАНЕ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ над Я.Д.И., ЕГН **********, с адрес ***.

              ЗАБРАНЯВА на К. Г- С., ЕГН **********, да приближава жилището в гр. Шумен, пл.***, обитавано от Я.Д.И., ЕГН **********, местата за социални контакти за срок от 1/една/ година, когато тя се намира на тези места,  местоработата и СОУ “Йоан Екзарх Български” – гр. Шумен, с адрес – ***, за същия срок, като последната мярка не  препятства упражняването на непосредствени грижи по отглеждане  и възпитание на малолетното на страните дете С. К. С., която учи в същото училище.

 НАЛАГА на К. Г. С., ЕГН **********, с адрес ***, на основание чл. 5, ал. 4 ГЛОБА в размер на 300.00 лв. /триста лева/.

ОСЪЖДА К. Г. С., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 25.00 лв. /двадесет и пет лева/ - държавна такса.

ОСЪЖДА К. Г. С., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати на Я.Д.И., ЕГН **********, с адрес ***,  сумата от 400.00 лв. /четиристотин лева/, представляваща разноски в производството.

 

 

В заповедта да се отбележи, че при неизпълнение на същата съобразно чл. 21 ал. 3 от ЗЗДН нарушителят може да бъде задържан.

 

Препис от заповедта да се изпрати на РУ на МВР - гр. Шумен за сведение.

 

Решението подлежи на обжалване в седмодневен срок от връчването му пред ШОС, като обжалването не спира изпълнението на заповедта.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Заседанието приключи в 14:57 часа.

Протоколът – изготвен в съдебно заседание.

 

СЕКРЕТАР:                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: