Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

618/22.7.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесети юли 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1799/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 50 от СК.

 

Молба от А. Р.С., ЕГН : ********** и н.Н.С., ЕГН : **********, и двамата с адрес за призоваване – гр. ***********, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак № 090071/25.04.2009г. на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 71 на 25.04.2009г.. По време на брака си имали родено едно дете – малолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че при образуване на производството са внесени 25 лева от молителката и молителят следва да внесе останалите 15 лева.

Определя държавна такса по споразумението за имуществените отношения в размер на 8 лева, за молителя.

 

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 25.04.2009г., с акт № 71, на Община Шумен, между А. Р.С., ЕГН : ********** и Н.Н.С., ЕГН : **********, и двамата с адрес за призоваване – гр. ***********, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между А. Р.С., ЕГН : ********** и Н.Н.С., ЕГН : **********, и двамата с адрес за призоваване – гр. ***********, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

1/ По време на брака ни имаме родено едно дете – малолетно: К.Н. С., ЕГН : **********.

1.1 Родителските права по отношение на детето К.Н. С., ЕГН : **********, се предоставят на майката А.Р.С., като на бащата Н.Н.С. се определя режим на лични контакти както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца с преспиване от 10.00 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния ден, както и един месец през лятото когато майката не е в платен годишен отпуск.

1.2 Определя се ежемесечна издръжка по отношение на детето К.Н. С., ЕГН : ********** в размер на 95.00 лв. /деветдесет и пет лева/, платими от бащата Н.Н.С., до пето число на всеки месец чрез майката А.Р.С., като майка и законен представител на детето.

2/ Притежаваме придобито по време на брака движимо имущество, а именно:

ЛЕК АВТОМОБИЛ марка Хонда, модел Акорд с ДК № ***, рама № SHHCH67401U20, двигател № F18B2E302625, което имущество се предоставя на Н.Н.С. и същият става едноличен собственик на описаното движимо имущество МПС, като не дължи уравнение в пари или други имоти на А.Р.С..

Застрахователната стойност на МПС е в размер на 400 лв.

4/ След прекратяване на брака съпрузите заявяват, че не си дължат издръжка един на друг.

5/ След прекратяване на брака А.Р.С. желае да запази фамилното си име придобито след сключване на брака – С. и в бъдеще ще се именува А.Р.С..

6/ Местоживеенето на детето К.Н. С., се определя на адреса на неговата майка А.Р.С. ***.

7/ Семейното жилище в гр. **********, собственост на Н.Н.С., след прекратяване на брака, ще се ползва от него.

8/ Разноските по настоящото дело остават за страните така, както са ги направили.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева), като ОСЪЖДА Н.Н.С., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 15 лева.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 68,40 лева, като ОСЪЖДА Н.Н.С., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 68,40 лева.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за имуществените отношения от 8 лева, като ОСЪЖДА Н.Н.С., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 8 лева.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: