Р Е Ш Е Н И Е

 

1571/17.09.2015

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На петнадесети септември  две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                        Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1828 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по с чл.530 и следващите от ГПК във вр. с чл.19 ал.1 от Закона за гражданската регистрация.

В молбата си до съда молителят – С.С.С., ЕГН ********** излага, че при раждането си е била записана с личното име С., но от ранна детска възраст всички нейни близки се обръщали към нея с името Т.. Сочи се още, че за свое име  винаги е възприемала името Т.. Разбрала, че в акта за раждане е била записана  като С. при започване на училище. Предвид изложеното, моли съда да постанови решение, по силата на което да допусне промяна на личното й име от С. ***, редовно призована, не се явява представител.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното Удостоверение за раждане  №164077/19.06.1997г. на Община Шумен при раждането си молителката е записана с лично име С.. Обстоятелството, че всички  близки на молителката – роднини, приятели, съученици, се обръщат към нея с името Т., както и факта че самата молителка възприема и припознава това име са свое,  се установява по безспорен начин  от разпитаните по делото свидетели. От събраните гласни доказателства се установява също така, че името С. не допада молителката, с него се чувства се неудобно и некомфортно.

Горните обстоятелства, предвид различието на личното име, с което молителката е записана в документите си за самоличност и това, с което е известна сред широката общественост, следва да се третират като “важни“ такива по смисъла на чл.19, ал.1 от ЗГР, обуславящи исканата промяна.

Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПРОМЕНЯ личното име на С.С.С., ЕГН ********** ***, на лично име – Т.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от същото да се изпрати на Община Шумен за отбелязване на промяната в името в акта за раждане и в регистъра на населението.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: