Р Е Ш Е Н И Е

 

596/16.7.2015г.,         Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                                                    седми състав

На 16 (шестнадесети) юли                                                                                    Година 2015

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

            Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 1837 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 165, ал. 4, вр. чл. 130, ал. 3 от СК, образувано по молба на А.С.М., действаща в качеството на настойник от името на малолетната М.С.М. Настойникът моли да му бъде разрешено да се разпореди вместо непълнолетната и от нейно име със сума в размер на 1000,00 лв., принадлежаща на последната, представляваща част от банков влог. Сочи конкретна банкова сметка ***. Представя доказателства за смъртта на родителите на детето, за назначаване на настойник и настойнически съвет, и за настоящия адрес на детето. Твърди като цел при разходването на изтеглената сума – осигуряване на зъболечение на детето. Прилага писмено мнение на настойническия съвет и на ДСП общ. Шумен, според които с оглед нуждите, за задоволяване на които се иска разрешението, разпореждането е в интерес на малолетното дете.

            Като взе предвид молбата на настойника, представените доказателства и посочените в нея потребности на лицето, за чието задоволяване се иска разрешение за разпореждане с влога, съдът намира, че последното е необходимо с оглед посочените нужди на малолетното дете и че не противоречи на интересите му. Ето защо, разпореждането с влога до размер на 1000,00 лв. следва да бъде разрешено чрез уважаване на молбата като основателна.

            Водим от горното и на основание чл. 165, ал. 4 вр. чл. 130, ал. 3 от СК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            РАЗРЕШАВА на А.С.М. с ЕГН **********, с адрес: ***, действаща в качеството на настойник вместо ненавършилата пълнолетие М.С.М. с ЕГН **********, с адрес: ***, и от нейно име, ДА СЕ РАЗПОРЕДИ с част от влога, принадлежащ на М.М. по банкова сметка ***  ***, BIC - *** „Централна кооперативна банка” АД – клон Шумен, чрез теглене на сума в размер на 1000,00 лв. (хиляда лева), която да бъде използвана за задоволяване на следните нужди на М.М.: осигуряване на зъболечение.

            ДА СЕ ИЗДАДЕ на ненавършилия пълнолетие молител, представляван от настойника му, писмено разрешение за разпореждането с влога, съобразно настоящото решение.

            Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на молителя чрез настойника, на основание чл. 39, ал. 4 от ГПК.

            Решението, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: