Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

1681/21.10.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и четвърти септември , през две  хиляди и петнадесета     година , в състав :  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №1847  по описа за 2015  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК.

Депозирана е молба от  Ю.И.А., ЕГН: ********** с адрес ***  и Х.М.А., ЕГН: **********, с адрес ***  , в която посочват , че са сключили граждански брак на 28.02.1982г. От брака нямат непълнолетни деца .Бракът  им бил дълбоко и непоправимо разстроен , затова  молят да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено представеното от тях споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите  поддържат молбата си за развод и  споразумението  , извършват допълнение в споразумението , касателно придобито по време на брака МПС , а именно , че съпругата няма да получи уравнение за дела си  .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на  Акт  № ***. на Кметство Друмево, Община Шумен, , от което се установява , че страните са съпрузи от 28.02.1982г.     Твърдят , че нямат непълнолетни деца  . 

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че родените от брака деца са пълнолетни , ето защо  не е необходимо съдът да се произнася по въпросите за местоживеенето на дете  , упражняването на  родителските права , издръжката  и режима на лични контакти   . 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от ТА.а  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 30  лева предварително са внесени от  жената    , остатъкът до пълния размер , а именно 10 лева е дължим от мъжа .

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от ТА.а за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК , мъжът  следва да заплати  държавна такса върху стойността на поставеното в личен дял имущество – МПС  , в размер на 50 лева

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:  

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 28.02.1982г.       , с Акт  № ***. на Кметство Друмево, Община Шумен, ГРАЖДАНСКИ  БРАК  между  Ю.И.А., ЕГН: ********** с адрес ***  и Х.М.А., ЕГН: **********, с адрес ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Ю.И.А., ЕГН: ********** и Х.М.А., ЕГН: **********,   споразумение по чл.51 от СК  както следва:

Застрахователната оценка на МПС е  100 (сто )     лева

Съпругата Ю.И.А., ЕГН: ********** не получава УРАВНЕНИЕ за дела си от описаното МПС .

ОСЪЖДА Х.М.А. ЕГН: ********** , да заплати по сметка на ШРС обща сума от 60  ( шестдесет ) лева  , от която 10 лева представлява  остатъка от определената държавна такса за водене на делото  и 50  лева - държавна такса върху ½ от стойността на поставеното му в личен дял МПС. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: