Р Е Ш Е Н И Е

 

643/30.7.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На двадесет и седми юли                                         две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.

 

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 1921 по описа на ШРС за 2015 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Й.В.М. – И. с ЕГН ********** и Т.П.И.  с ЕГН ********** и двамата със съдебен адрес ***, пл.“Освобождение“ № 112, ет.3, чрез адв. Г.Б. от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно всички въпроси  по отношение на родените от брака деца и личните и имуществените отношения между тях. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителите се явяват лично в съдебно заседание, заедно с упълномощения от тях адвокат Г.Б.  от ШАК. Същите поддържат молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Молят съда да прекрати брака и да одобри споразумението, ведно с направеното изменение в съдебно заседание.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Й. и Т. И. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 27.08.2011 г. в гр.Шумен, за което бил съставен Акт за граждански брак № *** От брака си имали родени две деца – дъщеря И., родена на ***г. и син Т., роден на ***г.  Споразумели са се относно родителските права, издръжката и местоживеенето на децата. Двамата притежавали общо движими вещи - леки автомобил, като със споразумението са уредили изцяло имуществените си отношения. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновава следните правни изводи:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата,  поставяне в дял на движими вещи между съпрузите и фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на молителите се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса, която следва да бъде 40 лева, като съдът констатира, че таксата е изцяло заплатена при завеждането му. В същото време И. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на децата в размер общо на 158.40 лв. Така също дължи държавна такса и върху присъдените в негов дял МПС-та в размер на 75 лв.,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист. Молителката следва да заплати държавна такса в размер на 25 лв., както и 5 лв. при евентуалното служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Й.В.М. – И. с ЕГН ********** и Т.П.И.  с ЕГН **********,   сключен с Акт за граждански брак № *** от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху родените от брака деца – И. И. с ЕГН ********** и Т. Т. И. с ЕГН ********** се предоставят на майката Й.В.М. – И. с ЕГН **********,  като местоживеенето на децата е при майката,  на адрес гр.Ш*;

ІІ. Бащата Т.П.И. в с ЕГН ********** има право на лични контакти с децата  всяка  трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до 19.00 часа в неделя, с преспиване, един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и по 2 дни за Коледа и Великден;

ІІІ. Бащата Т.П.И. в с ЕГН ********** ще заплаща на И. И. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 120 лв. (сто и двадесет лева), а на детето Т. Т. И. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 100 лв. (сто лева), считано от датата на влизане на решението в сила, до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка по отношение на всяко едно от децата платими по банковата сметка на майката до 30-то число на текущия месец, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска;

ІV. Семейното жилище, представляващо апартамент, находящ се в гр.Ш*, собственост на трети лица – родителите на Й.В.М. – И., се предоставя за ползване на нея и децата, като същото е напуснато от молителя и той няма претенции за ползването му.

V. След прекратяване на брака съпругата Й.В.М. – И.   възстановява предбрачното си фамилно име -  М..

VI. Бащата  Т.П.И. в с ЕГН ********** дава изричното си съгласие по смисъла на чл.76, т.9 от ЗБЛД и чл.127а от СК децата И.a И. с ЕГН ********** и Т. Т. И. с ЕГН ********** да пътуват в чужбина, придружени единствено от майката, за което заверява нотариално декларация – съгласие.

VII. В ДЯЛ на Й.В.М. – И. с ЕГН ********** се поставя и тя става изключителен собственик на следната придобита по време на брака движима вещ:  ЛЕК АВТОМОБИЛ  марка “Фиат“,  модел “Стило”,  с рама № ZFA19200000181425, двигател 182B60000561062 и с ДК № Н 49 24 ВМ, цвят сив металик. По застрахователна оценка стойността на автомобила е в размер на 300 лв., като съпруга не получава уравнение за дела си.

II. В ДЯЛ на Т.П.И. в с ЕГН ********** се поставя и той става изключителен собственик на следните придобити по време на брака движими вещи:

1. ЛЕК АВТОМОБИЛ  марка “Рено“,  модел “Канго”, с рама № VF1KC07EF29466649, двигател 4570715 и с ДК № Н 42 68 ВМ, цвят син металик. По застрахователна оценка стойността на автомобила е в размер на 400 лв., като съпругата не получава уравнение за дела си.

2. ЛЕК АВТОМОБИЛ  марка “Пежо“,  модел “107”, с рама № VF3PNCFAC88242004, двигател 1KR5809550 и с ДК № Н 86 04 ВК, цвят червен. По застрахователна оценка стойността на автомобила е в размер на 500 лв., като съпругата не получава уравнение за дела си.

3. МОТОЦИКЛЕТ  марка “Пиаджо“,  модел “М 35”, с рама № ZAPM350000002996, двигател 0002835 и с ДК № Н 18 33 В, цвят черен/червен. По застрахователна оценка стойността на автомобила е в размер на 400 лв., като съпругата не получава уравнение за дела си.

IX. След прекратяване на брака съпрузите нямат претенции за заплащане на издръжка един към друг.

X. Разноските в производството се поемат поравно от страните.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 (четиридесет) лева, като констатира че е изцяло заплатена при образуване на делото.

ОСЪЖДА Т.П.И. в с ЕГН **********  да заплати по сметка на ШРС сумата от 158.40 лв. (сто петдесет и осем лева и четиридесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдените размери на издръжките, както и сумата от 75 лв. (седемдесет и пет лева) представляваща държавна такса върху поставените му в дял МПС-та, както и 5 лв. (пет) лева  такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

ОСЪЖДА Й.В.М. – И. с ЕГН ********** да заплати по сметка на ШРС сумата от 25 лв. (двадесет и пет лева), представляваща държавна такса върху поставения ѝ в дял лек автомобил, както и 5 лв. (пет) лева  такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            На страните да бъдат изпратени съобщения за изготвеното решение на посочения от страните съдебен адрес, като бъдат връчени чрез адв. Г.Б. от ШАК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: