Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1656/13.10.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на дванадесети октомври 2015 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1934/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявен иск, с правно основание чл. 19, ал. 3 от ЗЗД.

 

Искова молба от П.Ж.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу Х.Р.С., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 19, ал. 3 от ЗЗД и цена от 2000 лева.

Ищецът сочи, че с ответника сключили предварителен договор с който уговорили да сключат окончателен такъв за продажба на лек автомобил Шевролет Нубира, с ДКН : ***, № рама ***, за сумата от 2000 лева. Според уговорката окончателният договор следвало да се сключи до 01.06.2015г.. Ответникът не се отзовал на покани от купувача ищец, до уговорената дата и не прехвърлил собствеността, поради което се иска обявяване на предварителният договор за окончателен и разноските в производството.  

 В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, не подава отговор.

  В открито съдебно заседание, страните редовно призовани, ищеца чрез представител, поддържащ иска, както е предявен, прави искане за постановяване на неприсъствено решение, а ответникът не изпраща представител.

Така предявената молба се явява допустима, разгледана по същество е  основателна, по следните съображения :

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Съгласно разпоредбата на чл. 239, ал. 1 и 2 от ГПК, съдът, постановява неприсъствено решение когато на страните са указани последиците от неспазване сроковете за размяна на книжа и неявяване в съдебно заседание и искът вероятно е, или не е основателен, с оглед посочените в исковата молба обстоятелства и представени доказателства, или направените възражения и подкрепящите ги доказателства.

В конкретният случай са налице предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, уважаващо предявените искове – ответникът е бил редовно уведомяван и призован, като последиците от неподаване на отговор и неявяване в съдебно заседание са му били указани. Представените писмени доказателства сочат наличието на валиден предварителен договор съдържащ уговорки за съществените условия на окончателен договор за покупко-продажба на МПС; собствеността на МПС; купувачът, ищец, е изпълнил задълженията си по договора, като е платил цената при сключване на предварителния.

На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ответникът следва да заплати на ищеца направените по делото разноски, в размер на 80 лева, за извършването на които са налице данни.

На основание чл. 364 ГПК ищецът следва да заплати държавна такса за прехвърляне на МПС, в размер на 56,50 лева, както и данък при придобиване на имущество по възмезден начин съобразно ЗМДТ, в размер на 52 лева, в полза на Община Шумен.

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И :

 

ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключеният на 07.05.2015г.,  между П.Ж.Д., ЕГН : **********, с адрес *** и Х.Р.С., ЕГН : **********, с адрес ***, предварителен договор за покупко-продажба на лек автомобил Шевролет Нубира, с ДКН : ***, № рама ***, за сумата от 2000 лева, която сума е получена при подписване на предварителният договор и страните се задължават да сключат окончателен договор до 01.06.2015г..

 

ОСЪЖДА Х.Р.С., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на П.Ж.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 80 лева, представляваща разноски в производството на настоящата инстанция.

 

ОСЪЖДА П.Ж.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС държавна такса за прехвърлянето на МПС, в размер на 56,50 лева.

 

На основание чл. 364, ал. 2 ГПК, препис от решението да се издаде след доказване от страните, че са заплатени разноските по прехвърлянето и дължимите данъци и такси за МПС.

 

Решението не подлежи на обжалване, на основание чл. 239, ал. 4 от ГПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: