Р Е Ш Е Н И Е

 

1801/20.11.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесети ноември през две хиляди и петнадесета година

В закрито заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Давидкова

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1941 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Г.К.Г., ЕГН**********,*** и Р.В.Г., с ЕГН**********, с постоянен  адрес: ***, и двамата с адрес за призоваване:  гр.Шумен, ул.”***.” №7, ет.2, офис 1, чрез адв.С.Г. от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях. 

Съдът, след проведено съдебно заседание по делото се е произнесъл с решение на 23.09.2015 год., което не подлежи на обжалване и е влязло в сила. В същото обаче е била допусната явна фактическа грешка, като неправилно е посочена годината на образуваното гражданско дело – 2014 вместо 2015. В депозирана от молителите по делото писмена молба от 20.11.2015 год. същите молят така констатираната явна фактическа грешка да бъде отстранена. 

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното:

Съдът се е произнесъл с решение на 23.09.2015 год., като е одобрил депозираното от страните споразумение и е прекратил сключения между тях граждански брак по взаимно съгласие. В същото време в решението е допусната явна фактическа грешка, като неправилно е посочена годината на образуваното гражданско дело – 2014 вместо 2015.

С оглед на обстоятелството, че молбата за поправка на допуснатата явна фактическа грешка е била депозирана от името и на двамата молители, не се налага на същите да бъде даван срок за становище с оглед разпоредбата на чл.247, ал.2  от ГПК. Съдът, съобразявайки материалите по делото и естеството на молбата, намира, че за произнасяне по молбата с оглед разпоредбата на чл.247, ал.3 от ГПК не е необходимо провеждане на открито съдебно заседание.

С оглед на изложеното в молбата, съдът намира, че е налице твърдяната от молителите явна фактическа грешка в решението на съда по настоящото дело, вследствие на която неправилно е била изписана годината на образуване на ГД №1941 – 2014 вместо 2015, поради което молбата се явява основателна и следва да бъде уважена.

Водим от горното и на основание чл.247 и сл. от ГПК, съдът

 

РЕШИ

  

ДОПУСКА ПОПРАВКА на Решение №1585 от 23.09.2015 год., постановено по ГД №1941/2015 год. по описа на ШРС, като номера на делото в решението да се чете 2015, а не както неправилно е посочен 2014.  

Решението за поправка е окончателно и не подлежи на обжалване.  

Копие от решението да се връчи на страните.  

                                                          

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: