Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

1792/18.11.2015г. , Гр. Шумен

Шуменски районен съд в закрито заседание ,  на шестнадесети ноември   ,   през две хиляди и петнадесета     година ,  в състав :

                                                                                    СЪДИЯ :Зара Иванова

,  като разгледа докладваното от районния съдия гр.д. №1958  по описа за 2015 година, за  да  се  произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.247 от ГПК .

Настоящото дело е образувано въз основа на депозирана от Т.С.С. с ЕГН: ********** *** ,  в качеството си на майка и законен представител на малолетното си  дете П.А. П., ЕГН :********** срещу А.П.П. с ЕГН: ********** , адрес ***  , с искане съдът да постанови решение , по силата на което ответникът да бъде д изменен размера на присъдената издръжка по отношение на малолетното дете    П.А. П., ЕГН :********** , като бъде увеличена от 100 на 180 лева  , считано от   датата на завеждане на исковата молба – 29.07.2015г.      , до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно с лихвата за забава върху всяка просрочена вноска,  По делото е постановено Решение №1669/16.10.2015г.  ,  по силата на което съдът е уважил претенцията , като е увеличил издръжката  в претендирания размер и постановил , че е дължима на  5 –то число на месеца , за който се дължи.

Ответникът депозира молба , в която заявява , че при постановяване на решението е допусната очевидна фактическа грешка . Посочва , че в исковата молба не е заявена претенция относно падежда на издръжката . След като липсва искане в тази насока , счита , че е следвало да остане  определеният с предходното решение , падеж на издръжката , а именно 15-то число .

На насрещната страна е изпратен препис от молбата за поправка на очевидна фактическа грешка , който в срока по чл.247 от ГПК заявява , че не я оспорва .

Съдът като съобрази депозираната молба и събраните към нея доказателства , констатира , че действително ищцата не е заявила претенция за промяна на дадежа на издръжката , следователно в постановеното решение се касае за допусната очевидна фактическа грешка , която следва да бъде поправена .

Водим от горното , съдът

Р    Е    Ш    И  :

 

ДОПУСКА ПОПРАВКА на допуснатата    в Решение №1669/16.10.2015г.  , постановено по гр.д.№1958/2015г. по описа на ШРС  ,  очевидна фактическа грешка , а именно  изписаното на ред 10 –ти в диспозитива :

„с падеж – пето число на съответния месец „

ДА СЕ ЧЕТЕ

„ с падеж – петнадесето число на съответния месец „

                   

Настоящото решение представлява неразделна част от Решение №1669/16.10.2015г.    ,  постановено по гр.д.№1958/2015г. по описа на Шуменски районен съд .

 

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.                                      

СЪДИЯ: