П Р О Т О К О Л

 

гр. Шумен, 01.09.2015 година

 

ШУМЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ДЕВЕТИ СЪСТАВ в публично съдебно заседание проведено на  първи септември през две хиляди и петнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д. ДИМИТРОВ

 

при участието на секретаря Т.Т. сложи за разглеждане гражданско дело № 1745 по описа за 2015 година, докладвано от съдията.

След спазване разпоредбата на чл. 142, ал. 1, пр. ІІ от ГПК, на именното повикване в 11,10 часа се явиха:

 

Ищците Р.С.Е. и Н.Й.Н., редовно призовани, не се явява, представлява се от адв. М. от ШАК, редовно упълномощена и приета от съда от днес.

Ответникът С.Е.Ф., редовно призован, явява се лично.

Заинтересованата страна Д “СП” Шумен, редовно призовани, не се представляват.

 

Адв. М. - Моля да се даде ход на делото.

Отв. С.Ф. - Моля да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ предвид редовното призоваване на страните намира, че не са налице процесуални пречки по хода на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  

            Пристъпва към доклад по делото.

Депозирана е искова молба от Р.С.Е., действащ чрез своята майка и законен представител Н.Й.Н. срещу С.Е.Ф. иск по чл.150 СК с искане за изменение на присъдената по гр.д.№ 3228/2009 г. по описа на ШРС издръжка от 60 лв. на 110 лв., считано от предявяване на исковата молба, с падеж 15-то число на текущия месец, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване.

            Ответника не депозира отговор.

            С молба от 21.07.2015 г. процесуалния представител на ищците депозира споразумение, касаещи предмета на настоящото производство.

 

            Адв. М. – Нямам възражения по доклада. Да се приемат писмените доказателства.

Отв. С.Ф. - Нямам възражения по доклада. Да се приемат писмените доказателства.

 

СЪДЪТ,

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмени доказателства по делото, представените с исковата молба писмени документи, както следва: Копие на: Удостоверение за раждане на Р.С.Е., издадено въз основа на акт за раждане №215/22.02.2000 г. от Община Шумен; Протокол от открито съдебно заседание на 26.11.2009 г. по гр.д.№ 3228/2009 г. по описа на ШРС; Изпълнителен лист от 07.12.2009 г. по гр.д.№ 3228/2009 г. по описа на ШРС; Служебна бележка №418/26.06.2015 г. издадена от ПМГ „Нанчо Попович“ гр. Шумен; Характеристика на ученика за завършен осми клас, издадена от ПМГ „Нанчо Попович“ гр. Шумен; Регистрационна карта на Н.Й.Н., издадена от Бюро по труда Шумен; Разпореждане №271-00-1141-1/08.06.2015 г. издадено от НОИ Шумен; Адвокатско пълномощно.

 

Адв. М. – Между страните беше постигната спогодба, която сме депозирали и молим да одобрите. Ответника е съгласен да заплаща месечна издръжка в размер на 105 лв. считано от 01.07.2015 г. с падеж 15-то число на месеца за който се дължи.

Отв. С.Ф. – Поддържам депозираната спогодба относно размера на издръжката, която дължа. Съгласен съм да плащам по 105 лв. издръжка на месец.  

 

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

ищец …………………………                                            ответник ……………………..

 

Съдът, като взе предвид че постигната между страните спогодба не противоречи на закона и добрите нрави и урежда напълно отношенията между страните, намира, че същата следва да бъде одобрена.

            Мотивиран от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигната между страните спогодба в следния смисъл:

 

ИЗМЕНЯ размера на постановената  по гр.д.№ 3228/2009 год. на ШРС издръжка, дължима от С.Е.Ф., ЕГН **********, с адрес: ***, в полза на детето Р.С.Е., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Н.Й.Н., ЕГН **********, като я УВЕЛИЧАВА от 60,00 лв. /шестдесет лева/ на 105.00 лева /сто и пет лева/, считано от датата на предявяване на исковата молба – 01.07.2015 год., с падеж 15-то число на текущия месец, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, на основание чл.150 вр. чл.143, ал.2 от СК.

ОСЪЖДА С.Е.Ф., ЕГН **********, с адрес: ***, ДА ЗАПЛАТИ на Р.С.Е., ЕГН **********, действащ със съгласието на своята майка и законен представител Н.Й.Н., ЕГН **********, сумата от 100.00 лева /сто лева/, представляваща реализирани от ищеца съдебно деловодни разноски под формата на заплатено адвокатско възнаграждение.

ОСЪЖДА С.Е.Ф., ЕГН **********, с адрес: ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ШРС, към бюджета на съдебната власт, държавна такса в размер на 32.40 лева (тридесет и два лева и четиридесет стотинки)., на основание чл.78, ал.6 от ГПК и Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, както и сумата от 5,00 лева за издаване на изпълнителен лист.

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№ 1745/2015 г. по описа на ШРС.

 

            Определението за прекратяване подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в едноседмичен срок от днес за страните.

 

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в  ….  часа.  

 

СЕКРЕТАР:                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: