Р Е Ш Е Н И Е

 

             553/6.11.2015г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На четиринадесети октомври две хиляди и петнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1057 по описа за 2015г.

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е Наказателно постановление № 146056 - F153359/2104/21.04.2015год. на Зам. директора на   ТД  на НАП - Варна, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 185 ал.2, във вр. с ал.1 от ЗДДС на жалбоподателя “Фишинг груп” ООД, с ЕИК по Булстат ********* със седалище и адрес на управление гр. Шумен бул. “Симеон Велики” № 46 с представляващ – К.С.Н. ЕГН ********** е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева. В жалбата си  жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно и несправедливо излагайки доводи за това в жалбата. В съдебно заседание редовно призован не се явява.За него се явява редовно упълномощен представител, който поддържа и доразвива депозираната жалба.

Процесуалният представител на административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, не се явява в съдебно заседание.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: При извършена проверка на 05.02.2015г., документирана в ПИП, сер. АА № 0221718/05.02.2015 г. на търговски обект –  “Фишинг мол”, находящ се в гр. Шумен, бул. “Симеон Велики” № 46, стопанисван от Фишинг груп ООД, органът по приходите е констатирал следното: Търговецът при осъществяването на търговската си дейност в горепосочения обект не е изпълнил задължението си предвидено в чл. 33 ал.1 от Наредба Н-18/2006г. на МФ да регистрира във фискалното устройство на обекта промяна на касова наличност – въведена сума в размер на 57.83 лв.  /в.т.ч. сумата в размер на 20.14 лв., отразена в КДФО като начално салдо/.

От констатираното  проверяващите направили извода, че “Фишинг груп” ООД в качеството си на задължено лице по смисъла на чл.3 от Наредба № Н-18/13.12.2006г. на МФ при осъществяване на търговската си дейност не е изпълнил задължението си да регистрира всяка промяна на касовата наличност – в конкретния случай – въведена сума в размер на 57.83 лв.  /в.т.ч. сумата в размер на 20.14 лв., отразена в КДФО като начално салдо/. Монтирания и въведен в експлоатация в обекта фискален принтер Модел EPSON TM – T31F 384 DV с индивидуален номер ED 208 870 и номер на ФП № 44208870 притежава техническа възможност за отразяване на всяка промяна в касовата наличност чрез операциите “служебно въведени” и “служебно изведени” суми, което било видно от приложения към ПИП, служебен бон № 44208870/05.02.2015г., разпечатан в 16.36 часа. За констатираното нарушение на чл.33 ал.1 от Наредба № Н – 18/13.12.2006г. св. С.Х.Ш. на 10.02.2015г. съставила срещу “Фишинг груп” ООД, АУАН сер. АNF153359 в присъствието на представляващия дружеството К.С.Н.. При предявяване на АУАН няма отразени възражения. Представляващия дружеството не се е възползвал  от законното си право  да депозира писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 185 ал.2, във вр. с ал.1 от ЗДДС на жалбоподателя “Фишинг груп” ООД, с ЕИК по Булстат ********* със седалище и адрес на управление гр. Шумен бул. “Симеон Велики” № 46 с представляващ – К.С.Н. ЕГН ********** е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева. Наказателното постановление е връчено лично на представляващият  дружеството на 20.05.2015г.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства и от събрани гласни такива – показанията на свид. С.Х.Ш..  

Разглеждайки по същество жалбата съдът я намира за неоснователна по следните съображения: В преценката си дали да издаде НП административно-наказаващият орган се основава на фактическите констатации по АУНН, които в рамките на производството по налагане на административно наказание се считат за верни, до доказване на противното. От друга страна, по силата на чл.14 ал.2 от НПК, вр. чл.84 ЗАНН, в  съдебното производство тези констатации нямат обвързващи съда доказателствена сила / ППВС № 10 / 73г.,т.7/ При това положение съдът е длъжен, разглеждайки делото по същество да установи чрез допустимите от закона доказателствени средства, дали е извършено административното нарушение, както и обстоятелствата, при които то е извършено. Съдът, при извършване на посочената проверка и при обсъждане  на представените доказателства, намира, че фактическите констатации в АУНН, пренесени след това в НП се подкрепят от представените в с.з. писмени и гласни доказателства. При така установената фактическа обстановка, обоснован е изводът на наказващия орган за това, че по време на извършената проверка на 05.02.2015г. в обект на жалбоподателя - магазин „Фишинг мол“ в гр. Шумен, бул.”Симеон Велики” № 46,  при осъществяване на търговската си дейност не е изпълнило задължението си да регистрира във фискалното устройство в обекта промяна на касовата наличност – в случая въведена сума в размер на 57.83 лв. /в това число сумата в размер на 21.14 лв. отразена в КДФО като начално салдо/, като по този начин е нарушен  чл.33, ал.1 от Наредба № Н-18/13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, във вр. чл. 118, ал.4 от ЗДДС. Съгласно посочената правна норма, извън случаите  на продажби всяка промяна  на касовата наличност /начална сума, въвеждане и  извеждане на пари във и извън касата/ на ФУ се регистрира  във ФУ чрез операциите “служебно въведени” или “служебно изведени” суми. От анализа на цитираната разпоредба следва извода, че търговецът има задължение да отразява всяко изменение в касовата наличност на фискалното устройство чрез функцията "начална сума", "извеждане" и "въвеждане".

Не се спори, че към момента на проверката в обекта е било инсталирано и въведено в експлоатация фискално устройство /ФУ/ модел EPSON TM – T31F 384 DV с индивидуален номер ED 208 870 и номер на ФП № 44208870.  Жалбоподателят, чрез процесуалния си представител оспорва факта, че посоченото ФУ е разполагало с технически възможности за регистриране на промените в касовата наличност. Съдът приема за доказан факта, че в магазина е имало ФУ разполагащо с гореописаните функции, предвид това, че за неговото установяване са събрани достатъчно и непротиворечиви доказателства. От разпитите на актосъставителя, извършил проверката се установява, че той непосредствено е видел и възприел вида на ФУ, като в с.з. еднопосочно твърди, че същото разполага с технически възможности за регистриране на промените в касовата наличност. Това обстоятелство се доказва и от приложения на стр. 20 от делото фискален бон.

В процесния случай неизпълнението на задължението се изразява в това, че не е изпълнило задължението си да регистрира във фискалното устройство в обекта промяна на касовата наличност – в случая въведена сума в размер на 57.83 лв. /в това число сумата в размер на 21.14 лв. отразена в КДФО като начално салдо/. Изводът на наказващия орган – за бездействие от страна на задълженото лице – жалбоподател, не  е оборен от ответната страна по никакъв начин. Това свое задължение търговецът не е изпълнил, поради което с деянието си е осъществил от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл.33, ал.1 от Наредба Н-18/13.12.2006г. на МФ. Установеното нарушение е от категорията на формалните нарушения, или т.нар. нарушения на просто извършване. Типичното за тях е, че в техния състав не е посочен настъпването на някакъв вредоносен резултат. Тези нарушения се осъществяват със самия факт на извършването им, в случая с неотразяване на извършената промяна – въведена начална парична сума в касата. Обществената опасност на тази категория нарушения се презюмира винаги от закона, доколкото същите винаги създават опасност от увреждане на определени обществени отношения, в процесния случай свързани с правилното регистриране и отчитане  на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства и в този  смисъл с осигуряване нормалното функциониране на данъчната система.

От субективна страна деянието е извършено от предвидения от наредбата особен субект – данъчно задължено лице, по см. на чл.3, ал.1 от по Наредба № Н-18/13.12., в качеството на търговец.

Административно-наказателната отговорност на юридическото лице е безвиновна, т.е. при нарушения, извършени от ЮЛ не се изследва въпросът за вината. Във всеки един случай  обаче следва да се установят релевантните обстоятелства по чл.83,ал.1 от ЗАНН, а именно че нарушението е извършено при осъществяване на дейността на  търговеца. В настоящият казус се установи, че в чл. 185, ал.2 от ЗДДС за това нарушение, което не води  до неотразяване на приходи, поради което се препраща към санкцията на ал.1 е предвидена възможността за налагане на имуществена санкция на ООД, какъвто е жалбоподателя в размер от 500 лв до 2000 лв. По отношение конкретният размер на наложената имуществена санкция в размер към минимума от 500лв., съдът счита, че същата е индивидуализирана в размер, отговарящ на тежестта на извършеното нарушение.

Настоящият съдебен състав, приема, че санкционираната деятелност съставлява неизпълнение на задължение към държавата по смисъла, вложен в чл.28 от ЗАНН и доколкото наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление поради издаването му в противоречие със закона. В този смисъл съдът съобрази обстоятелството, че процесуално задължение на съда е да провери изцяло законосъобразността на обжалваното наказателно постановление и да обсъди всички основания, независимо дали са наведени от страните или не, включително и да подложи на съдебен контрол преценката на административно -наказващия орган досежно приложението на чл.28 от ЗАНН. При преценка на това обстоятелство съдът съобрази константната съдебна практика по този въпрос и по-специално ТР № 1/12.12.07г. по тълк. н. д. № 1/2005г. на ОСНК на ВКС, съгласно което когато съдът констатира, че предпоставките на чл.28 ЗАНН са налице, но наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление, поради издаването му в противоречие със закона.

В настоящия случай, доколкото в ЗАНН липсва легална дефиниция на понятието "маловажен случай" следва да бъдат приложени критериите, визирани в чл.93, т.9 от НК, съгласно които “маловажен случай” е този, при който извършеното престъпление с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид. Съгласно константната съдебна практика  при преценката дали случаят е маловажен или не значение имат способа и начина, по който е осъществено деянието, личността на дееца, мотивите и подбудите, от които се е ръководел при извършване на престъплението и др., т.е. следва да бъдат преценени всички обстоятелства, които характеризират деянието и дееца.

Настоящият съдебен състав счита, че като не е приложил разпоредбата на чл.28 от ЗАНН, въпреки наличието на основания за това, административно-наказващият орган е нарушил материалния закон. Вярно е, че обществените отношения, които регулира този закон, са от особена обществена важност, но това не може да бъде основание административно-наказващият орган да игнорира задължението си за индивидуална преценка на всеки отделен случай, с оглед обществената опасност на конкретното деяние и на конкретния нарушител. Този критерий на преценка се прилага за всички нарушения, когато трябва да се реши въпросът дали случаят е маловажен или не. Наложилият се в теорията и част от съдебната практика принцип, че нарушаването на данъчни и осигурителни норми не може да се квалифицира като маловажен случай, доколкото засяга базови обществени отношения, каквито са тези за фискалното обезпечаване на държавното управление, не представлява абсолютен императив, и не следва да изключва автоматично извършването на съвкупна преценка на всички обстоятелства, характеризиращи обществената опасност на деянието и дееца, наличните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, вредните последици и др.

Поради това санкционираната деятелност съставлява “маловажен случай” по смисъла, вложен в разпоредбата на чл.28, б.”а” от ЗАНН, респективно административно - наказващият орган е следвало, вместо да санкционира жалбоподателя с предвидената в ЗДДС санкция, да му отправи предупреждение, че при повторно нарушение от същия вид ще бъде наложено визираната в санкционната разпоредба санкция.

Налице са били всички предпоставки за прилагането на тази разпоредба и като не я е приложил, административно-наказващият орган е нарушил материалния закон и е издал незаконосъобразно наказателно постановление

Поради изложеното съдът намира, че наказателното постановление се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.    

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

Р Е Ш И:

 

            ОТМЕНЯ изцяло Наказателно постановление № 146056 - F153359/2104/21.04.2015год. на Зам. директора на   ТД  на НАП - Варна, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 185 ал.2, във вр. с ал.1 от ЗДДС на жалбоподателя “Фишинг груп” ООД, с ЕИК по Булстат ********* със седалище и адрес на управление гр. Шумен бул. “Симеон Велики” № 46 с представляващ – К.С.Н. ЕГН ********** е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева, като неправилно и незаконосъобразно.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                                

                                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: