РЕШЕНИЕ

 

369/9.7.2015г., гр.Шумен

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На девети юли 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                     Председател:Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор: Вл.Колев

 

като разгледа докладваното от съдията АНД № 1200/15г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Т.М.И.- обвиняема по досъдебно производство №731/2013г. по описа на РУ МВР-гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.313, ал.1 от НК; извършителката не е осъждана за престъпления от общ характер и не е освобождавана от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, както и че причинените от деянието несъставомерни имуществени щети са възстановени.

В съдебно заседание обвиняемата, редовно призована, не се явява и не изпраща представител, което не представлява пречка за даване ход на делото. Представител на ШРП поддържа предложението и моли съда да наложи на обвиняемата административно наказание в минималния размер, предвиден в закона.

От приложените по делото писмени доказателства (по досъдебно производство №731/2013г. по описа на РУ МВР-гр.Шумен), преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

През 2010г. обв.И. родила дете. Тъй като била безработна и не била социално осигурена, същата не следвало да получи парично обезщетение по реда на чл.53 от КСО. Обвиняемата обаче узнала, че неустановено по делото лице, живущо в гр.Шумен, можело да й съдейства да получи такова обезщетение, въпреки че нямала това право. Същата се срещнала с това лице и получила съответни указания, след което на 02.11.2011г. депозирала до директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Шумен Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл.53 от КСО, в която заявила, че е била осигурена по безсрочно трудово правоотношение. В действителност обаче до раждането на детето обвиняемата не работела и не била ангажирана по трудов договор. Във връзка с подаденото Заявление-декларация на обв.И. били изплатени парични средства в общ размер от 1080 лева. Впоследствие изложените обстоятелства били разкрити и било образувано ДП№731/13г. В хода на разследването обвиняемата възстановила неправомерно получените от нея суми, за което бил съставен приходен касов ордер №293/27.05.2015г.

  Изложената фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от приложените по делото доказателства, като в хода на съдебното производство от страна на обвиняемата не бяха представени доказателства, оборващи същата.

Въз основа така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемата е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.313, ал.1, тъй като съзнателно е потвърдила неистина (че е била осигурена по безсрочно трудово правоотношение, докато в действителност не била полагала труд и не била ангажирана по трудово правоотношение ) в писмена декларация /Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл.53 от КСО от 02.11.2011г./. Според разпоредбата на чл.5 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО /приета с ПМС №364/27.12.2006г./ такова Заявление-декларация се подава пред съответното РУСО за удостоверяване на истинността на декларираните обстоятелства /Посочената норма предвижда, че паричните обезщетения за отглеждане на малко дете по чл. 53 и 54 КСО се изплащат въз основа на заявление-декларация от осигуреното лице по образец/. Съдът намира, че РУСО-гр.Шумен се явява „орган на власт“ по смисъла на чл.93, т.2 от НК. Това качество притежават институции или длъжностни лица, които влизат в структурата на законодателната или изпълнителната (централна или местна) власт или на съдебната власт. Районно управление „Социално осигуряване“-Шумен представлява териториална структура на Националния осигурителен институт, който от своя страна се явява публична институция, която управлява държавното обществено осигуряване в Република България. По силата на чл.33, ал.3 и ал.4 от КСО за администрацията на НОИ се прилага Законът за администрацията, който урежда правомощията на органите на изпълнителната власт, структурата и организацията на дейността на тяхната администрация. Като административна структура, създадена с нормативен акт /КСО/, която има функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт, НОИ се явява елемент от структурата на изпълнителната власт и следователно представлява „орган на власт“ по смисъла на чл.313, ал.1 от НК и на чл.93, т.2 от с.к., а следователно такова качество притежава и РУСО-гр.Шумен, като негова териториална структура.  

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемата от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по чл.313, ал.1 от НК законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева

-обвиняемата не е осъждана за престъпления от общ характер и не е била освобождавана от наказателна отговорност с налагане на административно наказание

- от престъплението не са причинени съставомерни имуществени вреди, а причинените несъставомерни такива са били възстановени.

При определяне на наказанието като смекчаващи обстоятелства съдът отчете липсата на други противообществени прояви, семейното и материално положение на обвиняемата (същата има малолетно дете, за което полага грижи, а е безработна и не получава доходи), а също и направените самопризнания и оказано съдействие в хода на разследването. Поради това съдът намира, че наказанието следва да бъде определено в размер на законоустановения минимум, а именно –1000 лева. Следва да се отбележи, че според разпоредбата на чл.78а, ал.5 от НК когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по-леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба. За процесното престъпление обаче е предвидено наказание не само глоба от сто до триста лева, но и лишаване от свобода. Поради това административното наказание не би могло да бъде определено при условията на чл.78а, ал.5 от НК. Обвиняемата също така следва да бъде осъдена да заплати направените в хода на разследването разноски за назначена съдебно-графическа експертиза в размер на 60,00 лева.

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4 т.1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Признава обвиняемата Т.М.И., с ЕГН: **********, родена на ***г. в гр.Истанбул, РТурция, живуща ***, за виновна в това, че на 02.11.2011г. в гр.Шумен, съзнателно потвърдила неистина в писмена декларация, която по силата на чл.5 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО /приета с ПМС №364/27.12.2006г./ се дава пред орган на властта (РУСО-гр.Шумен) за удостоверяване истинността на някои обстоятелства - престъпление по чл.313, ал.1, от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК я освобождава от наказателна отговорност.

Налага на Т.М.И., с ЕГН: **********, административно наказание “глоба” в размер на 1000.00 /хиляда/ лева за престъплението по чл.313, ал.1 от НК.

Осъжда Т.М.И., с ЕГН: **********, да заплати в полза на държавата сумата от 60,00/ шестдесет/ лева, представляваща направени деловодни разноски, както и 5/пет/ лева за издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок от обявяването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :